Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi 2: HTPC za 1500 Kč?

1.7.2015, Jakub Doležal, recenze
Stavba vlastního multimediálního centra byla vždy doprovázena vysokou cenou a nutností umět složit komponenty dohromady, stejně tak ovládat instalaci softwaru. Co když se ale situace změnila a dnes si za 1500 Kč složíte vlastní HTPC za pár minut?
Postavit si vlastní multimediální centrum bylo možné prakticky od jejich počátků, ale vždy se jednalo o poměrně drahé řešení s řadou omezení. Raspberry Pi v druhé generaci však kutilům, ale i běžným uživatelům přináší možnost, jak si postavit vlastní řešení při velmi nízkém rozpočtu.

Je ale nutné říci, že ani Raspberry Pi 2 není dokonalé a jen stěží jej tak můžeme pojmenovat za nejlepší možné řešení na trhu. Chybí řada výstupů a vstupů, jeho výkon neodpovídá dnešním nárokům a nebýt skvěle odladěného systému, zapadlo by mezi ostatní „čínské“ desky na trhu.



Ocenění TREFA získává Raspberry Pi 2 za nízkou cenu, softwarovou podporu a snadné ovládání. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jenže je to právě software, který majorita ostatních výrobců stále neumí odladit a výrazně dražší modely pak nezvládnou přehrát to, co zvládne relativně slaboučký čipset uvnitř dnes testované „Maliny“. Odladěné ovladače ždímají z hardwaru maximum výkonu a pokud si vystačíte s 1080p videem, jen zřídka narazíte na problémy.

Kolem Raspberry Pi se navíc vytvořila až nebývale velká aktivní komunita, která pomáhá s vývojem a je prakticky vyloučené, aby se přestaly vydávat aktualizace řešící chyby či zvyšující výkon. Naopak jsou to výrobci hotových center, kteří často dávají s odřenýma ušima svým modelům podporu po dobu 12 měsíců a pak raději vydají nový model.

Raspberry Pi 2 pořídíte v kompletu za příjemných 1500 Kč, nabízí slušnou porci výkonu, perfektně odladěný software a možná ještě lepší podporu ze strany výrobce i komunity. Jen velmi těžko budu hledat důvod, proč vám jeho koupi rozmluvit. Snad jen v případě, že umíte pouze mačkat tlačítka na ovladači, nebo potřebuje 4K obraz a křišťálově čistý zvuk.

Raspberry Pi 2 je po dlouhé době multimediálním centrem, které bylo radost testovat a zcela zaslouženě si odnáší naše ocenění TREFA.


Multimediální centrum je vhodné:


1) Pro uživatele s menším rozpočtem
2) Pro přehrávání videa do rozlišení 1080p
3) Pro ty, kteří si chtějí upravit systém dle libosti


Plusy


+ Pořizovací náklady
+ Podpora výrobce i komunity
+ Nabídka operačních systémů
+ Snadná instalace i používání
+ Dostatečný výkon pro 1080p video
+ Extrémně nízká spotřeba


Minusy


- Přístroj nelze vypnout/zapnout tlačítkem
- Chybí optický výstup na zvuk
- Výkon zřejmě nebude stačit na 4K

 
Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme Digitoru.


Za zapůjčení televizoru Samsung UE55HU8500 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 1500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: