Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi 2: HTPC za 1500 Kč?

1.7.2015, Jakub Doležal, recenze
Stavba vlastního multimediálního centra byla vždy doprovázena vysokou cenou a nutností umět složit komponenty dohromady, stejně tak ovládat instalaci softwaru. Co když se ale situace změnila a dnes si za 1500 Kč složíte vlastní HTPC za pár minut?
Kapitoly článku:

Výběr vhodného systému


Raspberry Pi 2 dorazí z výroby bez operačního systému, takže každý majitel bude po vybalení postaven před volbu, kterou distribuci nakonec zvolit. Naštěstí je samotný proces výběru perfektně zpracován. Na paměťovou kartu si totiž stáhnete, nebo již dostanete od prodejce, program Noobs.




Kéž by takto snadno šel instalovat každý operační systém


Po jeho startu si v přehledném seznamu dostupných operačních systémů vyberete ten, který vám nejvíce vyhovuje a následně spustíte jeho instalaci. Po celou dobu je samozřejmě nutné být online, aby si Noobs mohl stáhnout patřičné balíčky. Pokud umíte alespoň částečně anglicky, je celý proces doslova hračkou.




Raspbian patří mezi nejvíc doporučovaný systém


Cílem dnešní recenze je vytvořit z RPi 2 multimediální centrum, takže tím se nabídka dostupných systémů poněkud zmenšuje, ale stále je z čeho vybírat. Jako první se nabízí Raspbian, což je upravená linuxová distribuce Debian Wheezy. Nabízí plnohodnotný desktop, do kterého doinstalujete přehrávače či rovnou nadstavbu Kodi (dříve XMBC).




Nabídka dalších systému je poměrně široká, my budeme volit mezi Openelec a Osmc


Další dva kandidáti Ubuntu Mate a Pidora jsou na tom svými schopnostmi prakticky shodně s Raspbianem a opět nabízí „klasický“ desktop doplnitelný o vámi oblíbené programy. Multifunkční systém má své výhody, ale také je náročnější na hardware a hlavně svádí k instalaci dalších a dalších služeb, což může snadno vyústit v nesmírně pomalý systém. Nezapomeňte, že RPi 2 není žádný superpočítač.




Co nevidět by měly dorazit i Windows 10


Ze seznamu tak nakonec vypadnou dva rivalové OSMC a OPENELEC. Vybrat mezi nimi nebude úplně snadné a je to spíše otázkou osobních preferencí. Oba operační systémy se soustředí čistě na multimédia a z toho vychází i jejich vzhled a způsob ovládání. Oba také sází na projekt Kodi (dříve XBMC). Pro dnešek volíme OPENELEC a důvodem je prozatím dle zkušeností uživatelů lepší odladění pro hardware Raspberry Pi 2. Vzhledem k jednoduchosti instalace však doporučuji vyzkoušet oba projekty a vybrat si ten, který vám bude více vyhovovat.


Instalujeme a zapojujeme


Instalace systému je prakticky automatická, pouze si nezapomeňte z nabídky správce Noobs vybrat tu správnou distribuci pro vaše Raspberry Pi 2. Zkušenější uživatelé mohou samozřejmě stáhnout instalační balíčky Openelec či Osmc rovnou z oficiálních stránek a vynechat tak mezičlánek Noobs.




Starší Raspberry Pi zvládlo připojit řadu příslušenství a ani nové není výjimkou
(zdroj: cmdearcos.es)


Zapojení RPi 2 je taktéž velmi jednoduché, nicméně je nutné dodržet správné pořadí. Nejdříve zasuňte paměťovou kartu, připojte HDMI a až potom zapojte napájení. Jinak by totiž mohlo RPi 2 indikovat diodami chybu a nespustit se. Stejně tak upozorněte ostatní, že absence vypínacího tlačítka neznamená možnost RPi 2 vypínat vytržením adaptéru ze zásuvky. Vypínejte jej buď v menu operačního systému, nebo jej nechte běžet 24/7.


Ovladač zdarma?


V prodejním balení Raspberry Pi 2 nenajdete žádný ovladač a pokud váš televizor nepodporuje HDMI-CEC, máte před návštěvou obchodu ještě jednu volbu a dle mého názoru jednu z nejlepších. Vývojáři Kodi totiž nedávno uvolnili vlastní oficiální aplikaci pro ovládání skrze mobilní telefon či tablet s Androidem a jelikož se jedná o novinku, chtěli jsme ji vyzkoušet.




Oficiální aplikace má na Google Play velmi dobré hodnocení


Dnes se nějaké to zařízení s Androidem nachází snad v každé domácnosti a bylo by škoda kupovat si specializovaný ovladač či bezdrátovou klávesnici, když vám na stole leží „ovladač“ a navíc podsvícený. Aplikace jménem Kore je oficiálně dostupná v Google Play a její nastavení je plně automatické.

Po instalaci ji jednoduše spustíte a za předpokladu, že jste připojeni na stejnou „Wi-Fi“ síť jako vaše Raspberry Pi, si pak Kore dané zařízení automaticky najde a po potvrzení ze strany uživatele se s ním také spojí. Následně již můžete ovládat celou nadstavbu Kodi a máte k tomu hned dvě speciální obrazovky.




Joystick se skvěle hodí pro pohyb v menu


Zatímco ta hlavní je jakýsi všesměrový joystick, který se hodí pro pohyb v menu, tak další umístěná „vlevo“ je plně uzpůsobena pro ovládání systému během přehrávání. Máte zde vyhrazená tlačítka pro zastavení, posun, změnu jazyka či výběr titulků.

Vše je velmi jednoduché a funkční, k dokonalosti snad chybí jen QWERTY klávesnice, protože zadávání IP adres, přihlašovacích údajů a podobně je nutné naťukat skrze softwarovou klávesnici na televizoru. Reakce na pokyny jsou prakticky okamžité, místy se samozřejmě projeví mírné zpoždění. Nicméně při přehrávání to neruší.




Naopak pro přehrávání se hodí specializovaná část aplikace


Problém by mohl nastat pouze v případě, pokud máte router kdesi na druhé straně domu/bytu a v místnosti s televizorem mizerný signál. Pak už vám nezbyde nic jiného, než si obstarat speciální ovladač. Před jeho nákupem však doporučuji aplikaci Kore alespoň vyzkoušet.