Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rádio po síti: Sagem My web tuner 500

2.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Dnes už nikoho nepřekvapí poslech rádia skrze internet. I pro tento účel existují speciální přijímače a na jeden takový se teď podíváme. Je bezdrátový, má nezvyklý design a umožňuje snadný výběr z několika tisíc stanic streamovaného vysílání z celého světa.
Zařízení je typu Plug & Play, tedy nepotřebuje ke své správné funkci žádné složité nastavování a funguje samostatně. Nemusíte si v místě použití nic instalovat do počítače/serveru, pouze stačí přijímači zajistit přístup k internetu buď pomocí ethernetového portu nebo bezdrátově (wi-fi). Po zapnutí se přijímač automaticky pokouší detekovat síťové připojení. Pokud v něm není zapojen síťový kabel, začne vyhledávat dostupné wi-fi sítě. U bezdrátového připojení je třeba zvolit preferovanou síť, a pokud je zabezpečená (WEP, WPA 1.0 a 2.0), nastavit její přístupové údaje.



Pro bezproblémovou funkci přijímače je potřeba, aby vaše síť podporovala funkci DHCP serveru, který automaticky přidělí IP adresy všem připojeným zařízením. Pokud máte síť zabezpečenu omezením rozsahu nebo výčtem povolených MAC adres, přidejte do seznamu povolených zařízení také Sagem My web tuner 500 (jeho MAC adresu, která je totožná s identifikačním číslem pro aplikaci vTuner, najdete v síťových nastaveních přijímače).



Úspěšné nastavení pro připojení do sítě prostřednictvím DHCP serveru poznáte tak, že přijímač po krátkém vyhledávání napíše na displej „Getting IP“. Uložené nastavení sítě si přijímač pamatuje i po vypnutí. Při příštím startu se tedy už automaticky připojí do nastavené sítě. Pokud by z jakéhokoliv důvodu došlo ke změně přístupových parametrů do sítě, budete vyzvání k jejich opětovnému zadání.


Je-li nastavení sítě v pořádku, DHCP server přidělí zařízení IP adresu.

Přijímač umí pracovat s wi-fi připojením nejen jako klient, ale lze ho přepnout do režimu AP, kdy funguje jako přístupový bod, a může tak rozšířit dosah vaší domácí bezdrátové sítě. Pro tuto možnost je třeba AP mód manuálně nastavit v menu „Setup/Advanced Setup/Configure Network/AP mode“. Není to nic složitého, ale jelikož je k zařízení dodáván pouze cizojazyčný návod, a ani přijímač samotný s češtinou nekamarádí, bude dobré svěřit toto nastavení někomu alespoň částečně zkušenému.


Přijímač může pracovat i jako wi-fi přístupový bod, kdy kromě příjmu streamovaných rádií i rozšíří dosah vaší bezdrátové sítě.

Z uživatelského hlediska to vypadá jednoduše – stačí připojit k internetu a poslouchat. Ve skutečnosti to lze díky sofistikovanému řešení založenému na komunikaci se vzdáleným serverem, který shromažďuje a spravuje datové streamy všech podporovaných internetových rozhlasových stanic.


Jak to funguje


Na adrese http://sagem.vtuner.com je dostupný server provozovaný přímo výrobcem zařízení. K němu se přijímač připojuje prostřednictvím internetu (během testů bylo zjištěno, že využívá port č. 2005), ale je možné se na server přihlásit i z webového prohlížeče.



Každý My web tuner 500 má svůj unikátní ID přístupový kód (shodný s jeho MAC adresou), s jehož pomocí se lze k serveru přihlásit. Je případně možné se registrovat a vytvořit si tak trvalý účet. I bez registrace však lze ve webovém prohlížeči provádět základní nastavení příjmu stanic.




Každý přijímač je serverem identifikován prostřednictvím své unikátní MAC adresy / VTuner ID (část kódu na obrázku je rozmazána, aby nemohlo snadno dojít ke zneužití).

Na serveru lze vyhledávat stanice podle různých kritérií (kontinent/stát, jazyk, žánr, mluvené slovo, hudba,…) a lze je přidávat do seznamu oblíbených rádií (který je pak rovnou dostupný ve vašem přijímači). Toto lze provádět samozřejmě i listováním seznamy rádií přímo v přijímači, ale na webu jsou přece jen lepší možnosti ovládání.


Na webu vTuneru lze velmi jednoduše prohledávat nabídku internetových rádií dle různých kritérií.

Funkce přijímače je tedy úzce spjata s příslušnou službou běžící na serveru provozovaném výrobcem, která není nijak časově omezena a neplatí se za ni žádné další poplatky, ani nejsou k dispozici jakékoliv nadstandardní placené služby. Jaké jsou záruky, že bude služba dostupná i za 2, 3 roky nebo za 10 let, se nám zjistit nepodařilo.