Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Premiérový střih videa: Adobe Premiere Elements 7

6.4.2009, Radek Jahoda, recenze
Adobe se vždy raději zajímalo o profesionální "střihače", ale jak se rozrůstá zájem o domácí zpracování videa, rozhodlo se nenechat tento segment ležet ladem. Využilo zavedeného jména Premiere a s dodatkem Elements 7 se snaží oslovit široké spektrum zákazníků.
Asi žádný nelineární videoeditor ve mně nezanechal tolik rozporuplných pocitů. Po prvotním zklamání z toho, že nejde jen o odlehčenou verzi Premiere jsem se prokousával jednotlivými vlastnostmi a čím dál více se s nimi ztotožňoval. Na první pohled se Premiere Elements tváří jako jednoduchoučký editor, ale po proniknutí se ukazuje jeho síla.

Nemá v podstatě žádná omezení, co se týče svých možností. Počet stop je v podstatě neomezený, což dává velké možnosti v oblastech kompozice a při práci s průhledností (a klíčování barev), ořezem a usměrněním jejich pohybu. Rovněž množství efektů, filtrů a přechodů je báječné, i zde lze používat klíčové snímky pro změnu jejich parametrů v čase. Jejich nastavování je rovněž pohodlné s možností tvarování průběhu Beziérovými křivkami.

Dobře vymyšlená je také tvorba DVD menu. Je velice jednoduchá, stačí vybrat téma a do časové osy umístit značky, kde začne přehrávání po výběru položky z menu. Menu se nepřidává do časové osy jako u některých konkurentů, což ve mně vždy zanechalo podivné pocity, protože to tam nepatří a při dalších úpravách se plete. Toto řešení je jednodušší a praktičtější.


Úvodní obrazovka Adobe Premiere Elements 7

Pro export se využívá Adobe enkodér od MainConceptu, což je dnes jakýsi standard a neomezuje zde ani nastavení, takže si můžeme vytvářet vlastní profily s požadovaným bitrate apod. Vytvářet umí kromě DVD i Blu-ray disky, takže mu vlastně nic neschází a trošku se ptám, co dalšího může nabídnout. Snad jen mixování prostorového zvuku, který mu chybí, což je určitě škoda, protože je to asi jediná funkce, kterou postrádám.

Výrobci se také povedl automatický střih InstantMovie, který asi nemá konkurenci, bohužel se ale potýká s klasickým problémem - nedostatkem témat a ani na stránkách výrobce jsem neobjevil možnost dokoupení většího balíku dalších témat. To se týká i generátoru hudby na pozadí SmartSound, který pracuje pouze ve 22kHz, což je v dnešní době poněkud komické. Pro jeho využití je tedy nutné sáhnout do peněženky a dokoupit nějaký ucelený balík dalších typů hudby, kterých je naštěstí požehnaně a které jsou v plné kvalitě.

Poněkud kontroverzní je rovněž použití vlastního prostředí, to se ale týká i jeho konkurentů. Možná to na první pohled působí atraktivně, ale ruší to trochu sladěný vzhled s ostatními nainstalovanými programy.

Zmínit se musíme i o stabilitě programu. Ta je mnohem lepší než třeba u Pinnacle Studia, ale své slabé chvilky si také občas vybere a odebere se do věčných lovišť. Nezaznamenal jsem zde pokus o obnovení projektu, takže práce od posledního uložení je ztracena. Hodně to souvisí i se střihem videa v HD rozlišení, kdy došlo k drtivé většině pádů, potřebuje hodně silný procesor a zřejmě dochází k nějakým nesrovnalostem ve vícevláknovém zpracování (což jsou samozřejmě jen dohady). Zde by se také hodila možnost pracovat s kopiemi klipů v nižší kvalitě, což by urychlilo odezvu při střihu HD videa.

I přes pár drobných výtek ve mne zanechal Premiere Elements velmi dobrý pocit a nechává své konkurenty Pinnacle Studio a Corel VideoStudio daleko za sebou. Poněkud jinou kategorií je Sony Vegas Studio, který vychází z Vegasu Pro pouze s některými omezenými funkcemi. Naopak mu chybí některé prvky, které jsou v této kategorii již samozřejmostí, například automatický střih a tvorba DVD menu přímo v programu. I tak ale Premiere Elements nabízí více, hlavně není omezen v některých funkcích - počtu stop a nastavení exportu. Celkové srovnání si ale necháme na jindy, protože vyžaduje delší povídání.


Podpora formátů
Chybí mixování prostorového zvuku
Jednoduché ovládání
Občasné pády aplikace
Tvorba DVD menu
Nemá proxy soubory
Velké množství efektů a přechodů
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 2300 Kč resp. 3500 Kč spolu s Photoshop Elements 7


Za zapůjčení Adobe Premiere Elements 7 děkujeme firmě Adobe CZ.