Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Premiérový střih videa: Adobe Premiere Elements 7

6.4.2009, Radek Jahoda, recenze
Adobe se vždy raději zajímalo o profesionální "střihače", ale jak se rozrůstá zájem o domácí zpracování videa, rozhodlo se nenechat tento segment ležet ladem. Využilo zavedeného jména Premiere a s dodatkem Elements 7 se snaží oslovit široké spektrum zákazníků.
Projekt začíná vždy volbou jeho parametrů. To určuje, jaké budou mít stopy parametry, jaký poměr stran bude mít video apod. Zde je nutné si vše pečlivě rozmyslet, protože změna parametrů již následně možná není. Pokud tedy chcete změnit stereo zvuk na 5.1, máte smůlu, již nikdy se na prostorový zvuk nepřepnete. To neznamená, že nemůžete exportovat do různých formátů, ale tímto budete omezeni.

Panel nástrojů se mění podle čtyř velkých barevných tlačítek, která mají znázorňovat určité pořadí práce. Jako první je Organize, které nabídne import klipů a jejich správu.


Import klipů

I přes vícero nabízených možností lze import rozdělit do dvou hlavních typů. První je nabírání z DV a HDV kamer a analogových zdrojů (s WDM ovladači). Pak se otevře nové okno s náhledem, pod kterým jsou ovládací klávesy.

Při nabírání je možné rozdělit nahrávku do více souborů, buď podle timecode na kazetě (pro DV), nebo podle analyzování obsahu videa (pro DV, HDV i analogový zdroj).


Nabírání z páskových kamer
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Druhým typem je import z paměťových karet a médií jako DVD nebo mobilní telefon. Program v podstatě hledá počítačovou mechaniku s požadovanými vlastnostmi a překopíruje její obsah do nastaveného adresáře. To lze samozřejmě udělat i v jakémkoliv programu pro správu souborů, například i pomocí průzkumníka z Windows, ale tento postup je jednodušší, protože si soubory najde Premiere Elements sám. To navíc dává možnost si soubory s náhledy projít a vybrat pouze požadované klipy.


Import z paměťových médií

Další možností je prostý import souborů z jakékoliv složky na disku bez kopírování, provede se pouze vložení odkazů do projektu. Lze importovat i zvuk a obrázky, navíc Organizer pracuje jak v Premiere Elements, tak ve Photoshop Elements, takže lze soubory snadno sdílet mezi sebou.

Pokud některé soubory z disku smažete, jsou označeny jako offline media. Lze s nimi sice dále pracovat, nevidíme ale jejich obsah. Později je možné je znovu přiřadit ke konkrétnímu souboru.

Naimportované klipy pak můžeme roztřídit do složek, zde označených jako album. V podstatě pro každý vytvořený projekt se vytvoří album, lze ale alba dělat libovolně. Dále můžeme klipy seskupit tématicky do skupin, označených jako stacks, které se pak zobrazí v seznamu jako jedna položka, určeno je především pro obrázky.

Tím ale výčet možností nekončí. Klipům je možné přiřadit tagy podobně jako jsou v MP3 souborech. Je zde několik předdefinovaných, ale tagy můžeme vytvářet libovolně podle vlastních požadavků. Tag pak přiřadíme k jednotlivým klipům a můžeme je pak podle nich filtrovat.

Každý klip je možné ohodnotit hvězdičkami, takže klipy, které se nám nelíbí můžeme tímto eliminovat - dáme jim málo hvězdiček a pak si vybíráme jen ty lépe hodnocené.


Ruční tagging souborů
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Pokud nechceme klipům přiřadit tagy sami, můžeme využít automatického procesu - Smart tagging. Ten analyzuje obsah videa a snaží se mu přiřadit různé tagy, které ho mají lépe definovat. Zaznamenal jsem tyto tagy, vysvětlovat je jistě není třeba:
  • Audio, In Focus, Low Contrast, Low/Medium/High Quality, Shaky, Blurred, Faces, One Face, Motion, Low Volume

Nutno podotknout, že tento proces trvá velice dlouho, půl hodiny AVCHD nahrávky trvalo zpracovat asi pět hodin. Za tu dobu člověk záznam sestřihá a je hotov. Je také otázka, zda takováto označení člověku něco řeknou. Natáčel jsem například v lehké mlze a klip hned dostal označení Blurred, přestože bylo perfektně zaostřeno, to samé platí o Low Contrast apod.


Smart tagging
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Samotný seznam klipů je zde zobrazen jako náhledové ikonky, buď jen tak beze jména, nebo po zaškrtnutí políčka Details i se jménem a hodnocením hvězdičkami, případně indikací tagů. Podrobnější popis se zde nezobrazuje, ten je k dispozici až při přepnutí do módu Edit.