Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle VideoSpin 2.0: levnější to nebude

18.5.2009, Radek Jahoda, recenze
Pinnacle, který je nyní součástí Avidu, je znám především svým střihovým software Studio pro domácí uživatele. Firma se nyní snaží oslovit i ty zákazníky, kteří ještě se střihem váhají a snaží se je nalákat na software, který je zdarma. Ovšem něčím za to zaplatit musíme.
Kapitoly článku:
Výběrem druhé horní záložky Make Movie se dostaneme do exportu klipů. Na výběr máme z těchto formátů:
  • AVI - lze vybrat libovolný kodek nainstalovaný v systému
  • DivX
  • iPod compatible
  • MOV
  • MPEG-1
  • MPEG-2
  • MPEG-4
  • Real Media
  • Sony PSP
  • Windows Media
  • 3GP

Ke každému formátu je pak několik předdefinovaných "presetů".


Export videa
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Pokud nám přednastavené parametry nevyhovují, tak máme možnost si zvolit vlastní. Většinou lze změnit rozlišení, počet snímků za vteřinu a datový tok nebo kvalitu.


Podrobné nastavení exportu do AVI

Při exportu ale není podporováno HD rozlišení, naopak soubory z HD kamer importovat lze (alespoň z AVCHD kamer, které jsem zkoušel). Práce s nimi pak není nijak zvlášť zpomalující, samozřejmě náhled nezvládá zobrazit všechny snímky, ale použitelné to je a práci v grafickém rozhraní to nezpomaluje (což může být dvoujádrovým procesorem, s jedním jádrem to pravda být nemusí). Otázkou ale je, zda to má smysl, když nemůžeme zároveň v HD exportovat.

Zamrzí chybějící možnost vytvořit a vypálit DVD disk. Naopak můžeme vytvořit a rovnou nahrát video na servery YouTube a Yahoo.

Jak již bylo řečeno, některé kodeky jsou jen v patnáctidenní trial verzi a pro plnou funkčnost je musíme dokoupit. Výrobci bych to nevyčítal, protože jde o kodeky, za které se platí licenční poplatky a určitě je nebude platit za nás, to by přišel na buben. Které to jsou vidíte na objednávkovém formuláři na obrázku, cena není nijak vysoká - necelých 10 Euro je cca 250Kč, což za to jistě stojí.


Objednávka kodeků

Vraťme se ještě k nastavení projektu. Zde toho sice moc není, ale určitě stojí za informaci. Nastavovací okno má dvě záložky. Na první je hlavní výběr formátu určující střih, náhled a export - zde máme na výběr NTSC a PAL rozlišení ve standardních poměrech stran 4:3 a 16:9. Nastavit rovněž můžeme základní dobu přechodů, titulků, obrázků a změny hlasitosti.


Nastavení projektu 1

Na druhé záložce je pak možné povolit náhled v plném rozlišení, což je u rychlejších procesorů bez problémů a také nastavit kodek pro náhled - DV nebo MPEG. Ten se použije pro vytváření souborů, které se nemusí renderovat pro náhled stále dokola - urychluje to odezvu.


Nastavení projektu 2

Příjemné je rovněž to, že program se ukázal jako velmi stabilní. Sice jsem ho testoval jen krátce, ale nespadl za tu dobu ani jednou, což také o něčem vypovídá. S příslovečnou padavostí Studia se to tedy nedá srovnávat, jde ale o jednodušší software. Jelikož ale oba programy používají stejné jádro, tak nás to naplňuje nadějí, že i Studio na tom může být mnohem lépe než v testované verzi.



Zopakujme také, že celý program VideoSpin je zadarmo, a i když si nedokoupíme kodeky pro export do formátů MPEG-2/4/DivX, tak je použitelný. Pokud střiháte video z DV kamer, lze provést export zpět do DV a pak převod na MPEG a do DVD v jiném programu.

A jelikož je zdarma, tak hlavní konkurencí bude FreeDV ze stejné stáje Avidu, který se ale již nedodává, takže i ten můžeme vyloučit, a dále programy z Linuxu, které jsou rovněž zdarma. Sem bude patřit hlavně Kino, které ale nemá pravou časovou osu, ale jen seznam klipů, a jeho ovládání je horší, naopak zvládá export do MPEG-2. Pro vytvoření DVD můžeme použít nějaký Linuxový enkodér (fungující i pod Windows - např. mencoder apod.) a pro tvorbu DVD menu DVD Styler, který je samozřejmě také zadarmo.

A chcete-li si VideoSpin sami vyzkoušet, máte možnost. K instalaci ale potřebujete internetové připojení a musíte zkousnout zobrazování reklamy. Berte to ale jako dobré nakročení do střihu videa, možná Vás to chytne a budete požadovat něco více. A na to samozřejmě sází Pinnacle a snaží se Vás dostatečně zaujmout a reklamou upozornit na možnost přechodu k pokročilejšímu střihovému editoru Pinnacle Studio.