Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Audio a domácí kina
Kamery
Multimediální centra
Projektory
Streaming videa
Televize
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  Svět audia
6.12.2011, Radek Jahoda, recenze
Pinnacle se stal součástí Avidu a ten vnesl do Studia trochu zmatek. K dispozici jsou totiž hned 2 verze, jednak Pinnacle Studio 15 a pak více vybavené Avid Studio 1. Na oba se teď podíváme.
dadajan | 15.12.20119:33
Bohužel jsem v celém vláknu nenašel nic k vlastnímu Pinnacle Stud. 15­(Cz­) v základní verzi. Zda je stabilní, zda pořídit atd.
Používal jsem k DV pásce PS9 a pro jednoduché věci postačovalo. Nyní mám AVCHD a rád bych něco jednoduchého a lokalizaci česky. Vegas10 se mi zdá složité. Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 15.12.20119:47
Studio 15 jsem používal jen krátce, ale za celou dobu žádný problém. Studio 1 jsem používal asi měsíc a až na problém s detekcí mých HD videí fungovalo dobře. Takže padání bych se nebál, už verze předchozí byla v pohodě a pokud chcete zůstat u Studia, tak lze 15tku klidně doporučit. Ale lepší by bylo jít do Avid Studia, přece jen je mnohem lepší co se týče ovládání. Asi budete mít jako majitel Studia 9 nárok na upgrade ­(prý to snad je i jako upgrade Media přehrávače z Windows, ale to nemám potvrzeno a přijde mi to trochu nesmyslné, protože každý s Windows má nainstalovaný WMP, tak to můžou prodávat rovnou jako plnou verzi­).

Jinak pokud chcete vědět více o Studiu 15, tak si přečtětěte recenzi na Studio 14, protože je to v podstatě to samé.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 17.12.201118:40
Souhlasím s Mikem a doporučil bych nejít vůbec do Pinnacle 15.Pokud máte novou kameru AVCHD a máte formát záznamu 50p,tak ten PS 15 sice umí načíst,ale přepočítává to a detekuje už pro timeline na 50i a tím celkem zatíží počítač pokud máte zaplou volbu Renderování na pozadí.
V tomto případě opravdu běžte do Avid Studio.Pokud dodržíte min.HW požadavky nebudete mít problém.
Ještě jeden a to dost pádný důvod pro přechod na Avid:
Práce v něm je sice kontinuální Pinnaclu,ale už je podobná ostatním videoeditorům.
Tím chci říci:
Když budete chtít přejít na jiný videoeditor nebo jenom zkusit, nebude přechod tak úplně odlišný jako přechod
z řady Pinnacle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
jaramalo | 13.1.201220:07
Pozor na verzi Avid upgrade ­- na webu sw.cz se píše o tom, že upgrade fungujeje pro každý střihový SW, tedy i WMP, proto jsem si jej koupil, a to na Cybexu.
Bohužel Cybex, a asi i další, prodávají, údajně již neaktuální, původní upgrade, který opravdu vyžaduje mít originál Pinnacle od verze 10 a výš nainstalovaný, nebo aspoň zadat klíč.
Takže mám sice upgrade, ale protože ten klíč nemám, můžu si tak akorát k němu koupit originál Pinnnacle, anebo někde ­"vysomrovat­" klíč od předchozích verzí.
Co říkáte, dámy a pánové, nenašel by se nějaký dobrák, a neposkytl klíč?
Díky, a ještě jednou ­- pozor, co případně koupíte!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
RiMr (43) | 8.12.201111:11
Chybí mi tu jedna zásadní informace, kterou snad není tak těžké zjistit ­(když jsem ji zjistil já, během pěti minut­).
Na můj dotaz prodejci, že nemůžu sehnat nikde plnou verzi té nejdražší ­"varianty­", tedy Avid Studia, ale že všude se nabízí pouze upgrade, mi bylo odepsáno toto:

"Dobrý den,
klasickou plnou verzi již nenabízíme. Plná verze je nahrazena a je možné zakoupit upgrade. Upgrade je z jakéhokoliv video softwaru, i např. Windows Media Player , lze tím nahradit plnou verzi Avid Studio aniž by bylo potřeba vlastnit předchozí verze.
Na krabici je umístěn štítek, po stržení vrchní části se zde nalézá serial number, který je potřeba zadat při instalaci.­"

Takže pak jsme ale na plné verzi Avid Studia, se všemi těmi ef. balíky navíc a hlavně neomezeným počtem videostop, za nějakých 1700 Kč...!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 8.12.201115:41
Tak to mi uniklo.Máte na mysli informaci pravděpodobně odsud:
http:­/­/www.sw.centrum.cz­/digitalni­-video­/uprava­-videa­/avid­-studio­-cz­-upgrade/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
RiMr (43) | 8.12.201115:58
Přesně tak. O nic nejde, jen že to asi výrazně mění ­"situaci na startovní čáře­" při výběru prvního SW na domácí střih :­)
Musím říct, že mě ty přibalené bonusy ­"bolí­", když vím kolik stojí pro Premieru... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milca (1) | 5.10.201221:46
Prosím doufám že někdo nečeká za ty prachy zázraky vždycky je v tom něco nedořešené pořádný fungující program stojí okolo 20000Kč a dražší.A ne si pořád něco dokupovat a stahovat patche aby to fungovalo.Divím se Avidu že něco jako Pinnacle produkt koupil a předpokládám, že je chce vylepšit a prodávat.To je koupit Trabanta a chtít aby jezdíl jako Mercedes a za 1700Kč.Něco je špatně.Nevěřte na zázraky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 7.12.20118:27
Vážený recenzente,chci Vás upozornit,že k Avid Studio verze 1.1 existuje manuál.Chápu časový tlak při tvorbě recenze,ale pokud by jste jej četl,asi by Vaše recenze vypadal jinak.Netvrdím,že je zcela špatná a zavádějící,ale
tohle se Vám nepovedlo.Zde máte moji reakci na Vaši recenzi:
http:­/­/forum.strihvidea.cz­/read.php?22,7888,7889#msg­-7889
Steviezah
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 7.12.201111:59
Vážený uživateli Studia 1, recenzent není až na výjimky dlouhodobý uživatel, nemůže přece používat všechny programy na světě. Jednak je dostává jen zápůjčkou a poté je musí vrátit, jednak nemá na to, aby si je všechny koupil a všechny používal. Smyslem recenze také není podat naprosto přesný výčet funkcí a už vůbec ne technickou specifikaci ­(tu má udávat výrobce, stěžujte si u něj, že je nedodá dostatečně podrobně­). Také není možné testovat na všech možných systémech, co existují ­- ať už jde o CPU, GPU, OS či podporu kamer a formátů. To je opět na výrobci, zda tyto systémy podporuje a ručí za ně.

Recenze dle mého názoru má podat informaci, jakým způsobem se program používá, co je na něm špatné a co dobré a jaké jsou změny oproti předchozím verzím. Smyslem také není vyjmenovat všechny funkce, to je opravdu smyslem návodu či manuálu, tím ale recenze není. Recenze je také psaná hlavně pro ty, kteří uvažují o koupi, každý navíc požaduje něco jiného a není možné všem vyhovět. Vždy se snažím to psát nezaujatě a mohl jste si všimnout, že Studio 1 spíše chválím, než napadám. Že se občas stane, že člověk na nějakou funkci nepřijde, se stát může, nikdo není dokonalý. Očekávám spíše Vaše poznatky a faktické připomínky, které někomu pomohou, než jen pohrdající narážky, které nikomu nepomohou.

Takže k Vašim připomínkám:
- používám anglické Windows, ne české, jestli funguje program česky jen na českých Windows, to netuším, podle mne by měl být buď celý česky nebo celý anglicky a ne částečně podle verze Windows.
- jestli dokáže zpracovat 50p nebo 60p, jsem vyzkoušet nemohl, nemám čím a nikde jsem to nenašel, naopak jsem nalezl na fóru Avidu, že takový export neumí, to ale ještě vyzkouším
- možná mi unikla funkce prostorového mixeru, což beru na svou hlavu, ještě jednou ověřím a případně opravím

Prosím tedy příště o věcné připomínky a ne o uražené ego.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
steviezah (9) | 7.12.201116:59
Moje ego není uraženo,nemusím se přece zdržovat tam kde mohu odejít :­-­).Vytýkám Vám způsob způsob recenze.
Ale k věci.Pokud testujete multilanguage program na anglických Winech,obvykle dochází k podobným chybám jak popisujete.Netýká se jenom Avidu.Takže označit překlad jako nedokonalý není vhodné.Kdybych to věděl,že recenzujete na anglických Winech,napsal bych něco jiného.Takhle to vypadalo jako starý MUI pack,který šel stáhnout ze stránek MS při uvedení WIN 7 na trh.Měl jsem Win 7 v době,kdy v ČR ještě nebyl distribuován a takto se to chovalo po počeštění.
Zmiňujete se o pomalosti programu.Bez toho aniž by jste uvedl konfiguraci testovacího stroje je tato připomínka
bezpředmětná.Na stránkách výrobce je doporučená konfigurace a z té jasně vyplývá,že pro zpracování full HD je nutno použít Quad procesor.Testoval jsem Duo,jde to ale nic moc.
Musím uznat,že zmínka o 50p nebo 60p na homepage Avidu není.Ale to jste nemusel testovat,stačilo kliknout na kartu export v programu a vybrat předvolbu.Popřípadě kliknout na upřesnit a zjistil by jste i možnost nastavení
na 60p­(přesněji 59,94­)Totéž platí o importu.Stačilo kliknout na nastavení časové osy nebo nastavení projektu a vykouklo by na Vás okno podobné v Premieře.
Kritika ceny s uvedením v cizí měně mi nedává smysl.To si snad najde každý sám.Nejlevnější cenu jsem dnes našel
na svetsoftware.Plná verze 3200,­- upgrade 1870,­-.Porovnávat cenu s Corelem X 4,který nemá neomezené množství stop, import přes iLink umí jenom do MPEG­-2 a není česky považuju za zcela scestné.Corel je o něčem jiném.Konkurencí pro Avid Studio je Edius Neo 3.Ale na to by se snad hodila srovnávací recenze a ne zmínka v recenzi na daný program.
Píšete,že nelze používat prostorové efekty.Vzhledem k tomu,že jsem uvedl screen v prvním příspěvku,nemám co dodat.Ale domnívám se,že pokud něco nevím jistě,tak to napíšu nebo se nezmiňuju tak jak jste to uvedl.

Takže se nedivte mé ostré reakci,neměl jsem a nemám v úmyslu Vás napadat.Vyjádřil jsem pouze svůj názor na recenzi a nemám důvod názor měnit.Ale znova zdůrazňuji: není to recenze úplně špatná.
Spíš se divím,že jste nesepsul vydání PS 15 téměř současně s Avidem.
PS 15 mělo vyjít jako neplacený servispack pro PS 14,nikoliv jako samostatný placený program.
Teprve Avid měl být uveden jako samostatný program,ale ani ten se jim nepovedl,ušili to moc horkou jehlou.
Až update 1.1 z Avidu udělal smysluplný program.Předtím měl totální chybu v titulcích a byla vylepšena stabilita programu.



OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 7.12.201120:19
Ano divím se Vaší reakci, když mi navíc přijde, že jste to četl jen letmo nebo nepochopil smysl vět. Testovací konfiguraci jsem uváděl i s tím, že jde již o slabý stroj. To nic nemění na tom, že jiné programy to na této konfiguraci zvládnou lépe, to je poměrně důležitá informace pro někoho, kdo si to chce koupit. Samozřejmě když má někdo Quad na 4GHz, tak to řešit nebude.

Nějak také moc nechápu, jaký může mít vliv verze Win na počeštění programu. V době unicode toto problém opravdu není a ještě se mi nestalo, že by to nějak vadilo. Informace, že Vy to na českých Win máte celé česky je důležitá, nic to nemění na tom, že u mne to tak nebylo.

O tom, jestli 50p umí nebo ne v recenzi nepíšu, to se nakouslo zde v diskuzi a řekl jsem, že to vyzkouším, což jsem udělal, viz níže.

Cenu jsem kritizoval z toho důvodu, že vzhledem k ostatním programům vysoká je. A srovnávat to rozhodně lze, také jem napsal, že zde chybí levnější verze Studia 1 bez všech těch doplňků, které sice mají svou hodnotu, ale rozhodně to zužuje výběr. O Studiu 15 se zmiňují a souhlasím s Vámi a také o tom píšu.

Takže jediné, kvůli čemu si sypu popel na hlavu, je ten prostorový zvuk, vše ostatní co kritizujete je v článku vysvětleno a jen to chápete po svém, ne v kontextu, jak je to napsáno.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
steviezah (9) | 7.12.201122:18
Dovolte abych Vám vysvětlil svůj názor na věc.
Chápu,že jste měl na mysli uživatele se slabšími stroji.Ale bohužel Avid opravdu vyžaduje 4jádro 2,66 pro full HD.Takže se opravdu nezlobte,ale připomínka o rychlosti je zavádějící pokud testujete na dvojjádru.Proto se taky nedivte,že jste po načtení musel některé klipy relinkovat.

Co se týká neúplného počeštění,bylo mi sděleno,že Win 7 je v každé edici anglický a jazykovou mutaci translatuje v realtime.Takže se nemám divit,že některé názvy se i v CZ winech objeví anglicky a někdy česky,je to prostě vlastnost Win 7.Vzhledem k tomu,že neovládám angličtinu na komunikativníní úrovni jsem nad tím dále nebádal.
Takže nezpochybňuji Vaše tvrzení,ale není v tom případě možno konstatovat,že Avid Studio není plně počeštěno.

Informaci o 50p jsem Vám vytkl jako chybějící.Vzhledem k tomu,že v současné době se téměř všichni výrobci chlubí,že jejich kamera umí full HD 50p považuji tuto informaci jako důležitou.To že Avid umí i 60p je jaksi navíc.
Se záznamem 60p jsem se setkal u kamer pro sport GoPro.

Samostatnou kapitolou je to jestli AS mohlo být levnější.Mohlo,ale v tom případě by následoval obrovský odliv zákazníků.Důvod je prostý.Pinnacl vyrobil Bonus disk už u verze 10 a 11,která byla kompatibilní pro všechny ostatní verze po 15.S Avidem již kompatibilita není a není ani k tomu Nástroj pro přenos obsahu.
To,že při prodeji se zdůrazňuje jakéže efekty Avid obsahuje já považuji za velmi nešťastný marketingový tah ne­-li
přímo za klamavou reklamu.
V podstatě jde o to,že si to nechal Avid znova zaplatit.
Ale srovnávat cenu Avidu s jakýkoliv jiným programem,který nemá stejné vlastnosti považuji taky za zavádějící.
Není mi znám žádný videoeditor se shodnými parametry a česky.V tom případě by byla příhodnější formulace,když
jste použil srovnání s Corelem,že sice není česky a má limitovaný počet stop, ale je levnější.Takže i já jsem uvedl jako konkurenta Edius Neo 3 nesprávně a tím pádem taky tendenčně.

Nedivte se mé reakci,vzhledem k reakcím na foru na jakýkoliv dotaz ohledně PS nebo Avidu vyjma diskuze na téma Avid Composer.Téměř vždy,když někdo vznesl dotaz na PS,bylo mu bez jakýchkoliv dalších informací sděleno
aby tento softshit přestal používat a nainstaloval si Corel.Pokud to bylo v mých silách pokoušel jsem se příspěvky na foru pomoci.
Posléze došlo k tomu,že se na foru dotazy neobjevovaly a dostával jsem přímo PM nebo dotazy na emailu.Jeden z dotazů se mi objevil i na mém kanále Youtube a tazatel mě upozornil,že radu ve stylu,že PS je nanic neakceptuje
Když jsem na foru vznesl připomínku, že od zkušených uživatelů a s vysokým reputačním hodnocením bych takovou reakci neočekával,dostal jsem se do nevhodné diskuze,ze které jsem vycouval a ukončil jsem svoje příspěvky na foru.
Proto taková ostrá reakce.Nikoliv z důvodu uraženého ega.
Steviezah.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 8.12.20113:05
Dovolil bych si dodat odkaz na hodnocení a test zde:
http:­/­/www.videomaker.com­/article­/15265­/2/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 8.12.20117:03
Nezlobte se na mne, ale to na co odkazujete, není test, ale reklama. První stránka testu jsou jen řeči o tom, jak je program skvělý a když na druhé stránce konečně doufáme, že se něco dozvíme, tak je to ukončeno seznamem parametrů, které najdete na stránce Avidu.

Chápu to tak, že jste prostě fanoušek Avidu a Studio 1 se Vám líbí a nemůžete se smířit s tím, že program má i nějaké chybky. Na druhou stranu ­- kdybyste četl pozorně, tak program naopak chválím, je mnohem lepší než Studio 14­/15 a podle mne dohnal konkurenci, vytýkám jen ty věci, které by mohly potenciálnímu kupci vadit ­- třeba tu cenu nebo i menší výkon. To ale neznamená, že je program špatný. To samé dělám i u jiných programů.

Tímto debatu končím, protože již nemám co dodat a opakovat se neustále nebudu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 8.12.201116:00
Nikoliv nejsem fanouškem Avidu, přešel jsem na Edius 6,to je Váš trapný pokus o diskreditaci oponenta.Tím odkazem na odborný časopis jsem měl na mysli kam Avid Studio patří a to je snad nevyvratitelné.Určitě mi nechcete vyvracet tvrzení,že Avid nic jiného než základní editor není.
Nepopírám,že na většinu jednoduchých projektů používám Avid.Protože na to je zase Edius 6 kanon na vrabce.
Nemáte­-li další argumenty než mě nazývat fanouškem Avidu zajděte do Tesca,zeptejte se prodavače a jeho odpovědi nám zde můžete předhodit jako recenzi:­-­) Bude to totéž jako Vaše recenze.
Eventuelně Vám doporučím jedno video z mého kanálu na Youtube před vydáním update:
http:­/­/www.youtube.com­/profile?user=steviezah#p­/c­/8A2816B55E95F1F3­/1­/Q9C4PBuAUM8
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 8.12.20117:17
Ad rychlost ­- srovnávám jiné programy a tam to funguje mnohem rychleji ­(i když jsou i pomalejší­). Ať už je to tím, že si udělá program proxy file, nebo tím, že to prostě počítá v nižším rozlišení, takže to zvládne. Např. Vegas Studio jede náhled u 1080i na mém stařičkém stroji při plném framerate, Studio odhadem udělá tak 5sn­/s. A to nepoužívá proxy. Proto také nemám potřebu upgradu počítače ­(po pravdě jsem jeden udělal ­- koupil jsem novou grafiku s CUDA, ale brzy šla ven, protože mi s ní mrznul počítač, proto šla do stroje s MythTV s novým boardem, kde chodí bez problémů­).

Informace o podporovaných formátech neuvádím záměrně ­- za půl roku vyjde verze 1.2 a ta bude umět něco navíc a pak bude recenze neaktuální a zavádějící. Raději ať si to najde každý sám k aktuální verzi u výrobce ­(proč to sám neuvádí když je to takové terno?­).

Neo 3 určitě konkurent je, ale jak jsem psal ­- potřebuje domácí uživatel neomezený počet stop? U profi programů je to povinnost, ale tady?

A že někdo ať už kdokoliv radí přestat používat PS nebo AS a přejít na jiný program sem nepatří. Také to nepovažuji za šťastné, když za to člověk zaplatil, tak si přece nebude kupovat znovu něco jiného a má požadovat funkčnost, za kterou si zaplatil. Má to směřovat na výrobce a jeho support, fórum je jen jakýsi bonus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
JanN | 8.12.201112:38
Nakonec mi to nedalo a vstoupím do vaší diskuze. Již roky hledám střihový program, kterým bych mohl jednoduše sestřihat a otitulkovat video ve formátu AVCHD 1920x1080­/50p 28Mb­/s a pak přesně v tom samém formátu ho uložit zpět na paměťovou kartu. Vím, že z webových stránek, manuálů a popisu výrobce se to nedozvím. V počátečním nadšení jsem se snažil tedy instalovat zkušební verze ­(ne všichni výrobci je mají, takže jste sváděn i k nelegální instalaci­) abych tuto informaci zjistil sám. Výsledkem je obrovská ztráta času, zaplevelený počítač a spousta osobních údajů, které jste musel sdělit těm výrobcům, kteří náhodou zkušební verzi měli. Upnul jsem se proto s nadějí k recenzím. Vy jste nakonec nahlas vyslovil to, co jsem už začínal tušit „Informace o podporovaných formátech neuvádím záměrně“. Bravo! Takže v podstatě jedinou základní informaci není možno se dozvědět ani z recenzí, protože by byly za čas „neaktuální“. Ale díky, alespoň vím, že je i zbytečné ztrácet čas čtením recenzí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
RiMr (43) | 8.12.201112:45
Mážu se zeptat, na čem AVCHD2 přehráváte? Marně se snažím najít TV s podporou 50­/60p...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
JanN | 8.12.201114:14
Zobrazení 1920x1080 50p­/60p by měly podporovat všechny monitory a TV s označením FullHD a progresivním režimem. Nepodrují ho HD Redy zobrazovací jednotky ­(mají nižší rozlišení­) a některé starší LCD TV, které sice měly rozlišení 1920x1080 ale jen v prokládaném režimu. Pokud jste měl na mysli jaké zařízení je schopno přehrávat vlastní video soubor formátu AVCHD Progressive, tak jsou to kamery a fotoaparáty, kterými bylo video natočeno a nativně MP a MMC ve W7. Dále některé SetTopBoxy a multimediální centra. Ale zde je situace obdobná jako u střihových programů, ve specifikaci výrobce a v recenzích se to v drtivé většině nedozvíte.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 8.12.201113:01
Jak člověk něco napíše, tak se mu to vždy oklikou vrátí jako bumerang :­) Bohužel přeneseno někam jinam. Chápu, že byste tuto informaci chtěl, ale opravdu nemohu zkoušet a testovat všechny dostupné formáty. Kvůli tomu, že výrobce není ochoten­/schopen tyto formáty sdělit ­(až na obecné DV­/AVCHD­/Blu­-ray atd.­), tak bych sám měl tyto testy udělat. Asi budu muset vyhlásit sbírku, aby mi každý poslal kus videa z různé kamery a pokaždé to vyzkoušet, stejně jako jsme to dělali u DVD přehrávačů a přehrávání DivX s QPel atd. ALe čekám, že mi někdo hned vyčte, že tam něco chybí... Přitom byste se měl ptát výrobce­/prodejce, přece on má zájem na tom, abyste si to koupil, tak by Vám měl být schopen tuto informaci sdělit.

Možná jste si nevšimli, že při dotazu na konkrétní typ jsem to vyzkoušel a tu informaci zde v diskuzi podal. Někdo se holt dokáže slušně zeptat a je mu odpovězeno, jiný jen kritizuje a napadá. Děkuji pěkně.


OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
JanN | 8.12.201113:39
1. ­"Nevšiml­", protože promiňte, ale ani z vašeho příspěvku není zřejmé, že jste video editoval a poté uložil zpět na paměťovou kartu tak, aby kamera či fotoaparát toto video přehrál ­(pro 50i a nižší datový tok to některé programy umí­).
2. Nejde o všechny formáty, jde téměř jen o ten jediný, který jste dnes jako amatér schopen legálně vytvořit ­- AVCHD Progressive. Samozřejmě, že za tento stav nemůžete. Pouze k větší informovanosti nepřispíváte, ale netrapte se, nejste sám. Nemyslím to zle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
jolsak (6) | 6.12.201113:00
Zdravím.
Zajímá mně problematika ohledně zpracování videa bez komprese.
Mám kameru SONY HDR­-CX700VE a ta točí video AVCHD 1920×1080 50p a zatím jsem nenašel program, který by dokázal video zpracovat bez komprese. Když si video pustím z kamery přímo do TV tak je obraz super, ale každý program na stříhání, který jsem zkoušel ­(Pinnacle 14,Vegas 10,Edius 6,Adobe CS5­) video “zničí”. Existuje nějaký program, který dokáže sestříhat video z uvedené kamery bez dekomprese? Nebo pomůže vyřešit tento problém nějaká střihová TV karta­-třeba AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II. Nový střihový program Pinnacle AVID Studio by nedokázal střih bez rekomprese?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 6.12.201114:09
Bez komprese? Dnes snad už žádná kamera netočí bez komprese. Co se týče 50p, tak to tuším Studio neumí, ale když mi někam dáte pár vteřin záznamu, tak to ještě mohu domu vyzkoušet.
Co se týče Vegasu, tak ten to myslím od nějaké verze 10.0c umí, aspoň myslím, že jsem to kdysi zahlédl v release notes. Zkuste to dohledat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
JanN | 6.12.201118:20
Dotaz je sice trochu zmatený ­(dekomprese?­), ale bohužel žádný současný střihový program neumí střihat AVCHD Progressive ­(1920x1080­/50p 28Mb­/s­) a pomocí Smart Renderingu uložit zpět na paměťovou kartu tak, aby bylo možno toto video přehrávat kamerou či fotoaparátem. Avid také ne. To je samozřejmě s podivem, protože kamery ­(nyní i fotoaparáty­) s tímto formátem jsou od firem Panasonic a Sony na trhu více než 2 roky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
jolsak (6) | 6.12.201119:35
Dotaz je možná trochu zmatený, za to se omlouvám, jsem úplný začátečník. Ale jedná se mi o jednoduchou věc. Kamera něco nahraje ve výše uvedeném rozlišení a já potřebuji jenom odstranit nepotřebné záběry ­/sestříhat a spojit jednotlivé záběry­/ při zachování původní kvality, jak to nahrála origoš kamera. To pak uložit na disk v mult. přehrávači a přehrávat na TV. Zkoušel jsem třeba kousek originál videa z kamery přetáhnout ve všech stříhacích programech výše uvedených bez úprav v té nejvyšší kvalitě, kterou program dovoloval a výsledek byl pro mně velmi špatný. Kvalita se výrazně zhoršila a video má i mnohem menší velikost. Takže já nepotřebuji video zpět nahrávat do kamery, jenom sestříhat, ponechat původní kvalitu a nahrát na disk mult. přehrávače.

Zde je odkaz na kousek originálu­- http:­/­/www.ulozto.cz­/11580508­/dovolena­-kypr­-20011­-00033­-mts
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
JanN | 7.12.201111:11
Ale o tom přesně právě mluvím. Výsledné video výše zmíněných parametrů ­"nenahráváte do kamery­", ale v nezměněném formátu ukládáte do souboru, který může být uložen na paměťovou kartu či hardisk a přehráván v kameře, PC nebo multimediálním centru. A to právě současné střihové programy nepodporují.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 7.12.201120:25
Uvedené video jsem stáhnul a vyzkoušel a potvrzuji, že ho Avid Studio v pohodě otevře, edituje a exportuje v 50p.

Jestli to ale dobře chápu, tak máte na mysli střih bez rekomprese, což ale program neumí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
jolsak (6) | 7.12.201120:29
Ano, to mám na mysli a moc děkuji za pomoc i když to nejde. Budu pátrat dál.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
ai (44) | 7.12.201122:51
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
jolsak (6) | 8.12.201115:27
Výborné, jestli to není tajné, v čem jste to udělal? Tahle kvalita by bohatě stačila.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
ai (44) | 8.12.201116:03
je to spolupraci techto softu:
-Sony Vegas ­(i ty levnejsi HD verze­)
-DebugMode Frame Server , free plug­-in do Vegasu
-Avisynth
-encoder, v mem pripade x264 enkoder, muzes si vybrat MeGui nebo jednodussi Ripbot264 nebo Staxrip
http:­/­/www.unival.realservers.info­/

vsechno krome Vegasu je free
muzes zkusit i Sony AVC export primo z toho Sony Vegasu , pokud das velky datovy tok ­(kolem tech 25Mbitu­) melo by to vypadat take celkem pekne ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
jolsak (6) | 8.12.201116:23
Díky moc, ale nevím jak dám SONY VEGAS 10­-je v angličtině a na to jsem lama, minule mi s tím pomáhal syn. Ale přesto ještě jednou dik za hledání a pomoc. Jinak mně mrzí co se tady všechno napsalo zlého k vůli jedné recenzi a prosby o střih videa. Jenom to odráží stav naší milé společnosti, kde prakticky zmizela tolerance a úcta mezi lidma navzájem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 8.12.201116:51
Zde Vám přispívám svojí troškou do mlýna:
http:­/­/www.uloz.to­/11626178­/avid­-50p­-mts
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
jolsak (6) | 8.12.201118:00
Je to taky výborné a pro mě lamu v angličtině a střihu ještě další velké+, že je to dělané, pokud se teda nepletu v STUDIU AVID, které je lokalizované česky a je mnohem jednodušší než výborný Vegas, který spíš vyhovuje profesionálovi, což se o mně nedá rozhodně říct. Tak ještě jednou ,,ď,, za ochotu a čas, který jste mi všichni věnovali, čekají nás dlouhé zimní večery a s těmi dvěma programy mám o zábavu postaráno.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
steviezah (9) | 8.12.201118:21
Ano je to exportováno z Avid Studio.Já mohu pomoci jenom jak na to v Ediusu 6,Avid Studio a Sony DVD Architect.
I když se momentálně blíží hektické vánoční období pravděpodobně nebudu mít čas přidělat další videonávod.
Proto doporučuji občas mrknout sem jestli jsem něco neudělal:
http:­/­/www.youtube.com­/profile?user=steviezah#g­/p
Zdržuju se tady: http:­/­/forum.strihvidea.cz­/index.php
a tady:http:­/­/forum.lide.cz­/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=64166
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
RiMr (43) | 8.12.201111:01
A na jaakém zařízení zen záznam přehráváte? Nemáte spíš špatně nastavený výstup? Do jakého formátu jste to sestřihané video exportoval a s jakými parametry ­(a samozřejmě z jakého programu­) a na čem jste ho přehrával? Například ­"vestavěné­" multimediální přehrávače v TV oobčas dovedou divy...
Nechce se mi věřit, že by nešlo video z vaší kamery ­(zas takový zázrak to při vší úctě rozhodně není­) vyexportovat z rozumného střihového SW tak, aby to nebyla taková hrůza, jak popisujte...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.