Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle Studio 15 nebo Avid Studio 1?

6.12.2011, Radek Jahoda, recenze
Pinnacle se stal součástí Avidu a ten vnesl do Studia trochu zmatek. K dispozici jsou totiž hned 2 verze, jednak Pinnacle Studio 15 a pak více vybavené Avid Studio 1. Na oba se teď podíváme.
Zatímco pozadí obou verzí je pravděpodobně podobné, čemuž nasvědčuje chování obou programů i použití stejných pluginů a doplňků, tak Avid Studio 1 je poměrně zásadní upgrade. Buď si vývojáři z Avidu došlápli na vývojáře Pinnacle, aby to předělali podle jejich představ, nebo se do vývoje přímo vložili. Jeho grafické prostředí je totiž značně přepracované a nutno podotknout, že k lepšímu. Staré rozhraní bylo stále upnuté ke stylu práce před několika lety a pouhé odstranění obrázku kamery (pamětníci vědí, o čem mluvím) nestačí k tomu, aby se to nechalo nazvat vylepšením. Avid Studio 1 sice na předchozí způsob práce navazuje, ale značně ho rozvíjí a modernizuje. Stále zde najdeme 3 hlavní kroky, ale jinak je téměř vše jiné.

Začněme popořádku. Po prvním spuštění se objeví nabídka na spuštění průvodce a nastavení adresářů, kde jsou umístěny soubory s fotkami, videem a zvukem, nebo lze přistoupit přímo k importu.

Zajímavé či zkritizováníhodné je, že program není plně počeštěn - spousta je toho česky, ale spousta věcí zůstala v angličtině. Řekl bych, že co je nové, ještě přeloženo nebylo. Nebo spíše platí - většina věcí je v angličtině, asi je příliš mnoho novinek. Nebo je to jen u verze, kterou jsem dostal k dispozici (a aktualizovanou na verzi 1.1) na otestování?




Úvodní stránka Avid Studia 1


Po zobrazení hlavního okna najdeme v horní části 3 tlačítka, resp. záložky, které určují styl práce podobně jako v předchozích verzích - Library, Movie a Disc. Jejich smysl je asi zřejmý, ale přesto ho vysvětleme. První nás přepne do knihovny médií, druhý zobrazí časovou osu pro editace a třetí nás přepne do tvorby optických disků. Hned vedle těchto záložek jsou ještě 2 tlačítka Import a Export, které již asi opravdu nemá cenu vysvětlovat. Ostatně to také potvrzuje jednoznačnost a jednoduchost ovládání.

Právě knihovna médií je jednou z velkých změn Studia. A nutno dodat, že je provedená výborně. Funguje tak, že po nastavení adresářů se soubory dojde k prohledání všech souborů a ty jsou roztříděny podle adresářů do skupin. Jejich prohlížení je snadné, vždy je k dispozici náhled, po klepnutí na malé přehrávací tlačítko se zobrazí obsah ve větším okně, které funguje jako klasický video přehrávač. Velikost ikonek lze nastavit (posuvníkem vpravo dole - ve velmi jemných krocích od pidi náhledů po ohromné náhledy), rovněž tak informace, které se mají zobrazovat. Po stisku ikonky s písmenkem i se objeví podrobné informace o typu souboru a obsaženém videu a zvuku - rozlišení, kodek atd. Jednotlivým souborům lze také nastavit ohodnocení kvality pomocí 5 hvězdiček, dále jim přiřadit tzv. tagy, což jsou vlastně komentáře. Podle hodnocení a tagů pak lze soubory třídit.

Výbornou vlastností je i automatický import. Alespoň mně přišel hodně praktický. Jsem totiž zvyklý soubory z kamery přímo kopírovat z karty pomocí čtečky do nového adresáře s názvem akce, všechno je přitom v jednom hlavním adresáři, který jsem nastavil i knihovně. Studio si samo najde nakopírované soubory, vytvoří jim kategorii a zobrazí je. Odtud je lze přímo přidávat do projektu.

Narazil jsem ale na jednu nepříjemnou vlastnost, kdy některé soubory z mé kamery (AVCHD Panasonic) se v seznamu zobrazí z vykřičníkem, který oznamuje, že soubor se nenachází v původním místě na disku, nebo byl smazán. Přitom tam je, je pak nutné na něj klepnout pravým tlačítkem myši a znovu ho přiřadit pomocí Relink media. Těžko říci, zda je to jen můj nebo obecný problém.




Rozhraní a knihovna médií
(klepněte pro zvětšení obrázku)


Ve spodní části knihovny jsou dvě tlačítka SmartSlide a SmartMovie, které podle přednastaveného template (tedy Montage) automaticky vytvoří film. Přestože je moc nemám rád, musím uznat, že ty nejjednodušší jsem používal. Pokud totiž člověk chce jen naskládat video soubory za sebe, dát mezi ně základní přechody a na začátek dát titulek s názvem, je to velmi pohodlné.




Vytváření SmartMovie
(klepněte pro zvětšení obrázku)


Vytvoření SmartMovie je velmi jednoduché. Po stisknutí tlačítka se ve spodní části zobrazí prostor, kam přetáhneme požadované soubory myší, nastavíme název a parametry a tradá - je hotovo. Tedy po zpracování je hotovo, protože to nějaký čas trvá. Vytvořený film se nakopíruje do časové osy, kde ho můžeme dále editovat.

Ne vždy se to ale povede, pak se zobrazí hláška, že se vytvoření nepovedlo. Nepřišel jsem na to, čím to mohlo být. Možná jsem udělal něco špatně nebo prostě nástroj spadl víte kam bez nějakého hlášení.





Součástí knihovny nejsou jen média, ale i všechny efekty, přechody, template apod. Tuto knihovnu máme k dispozici i při přepnutí do práce/záložky Movie. Je ale značně zmenšena a slouží k tomu, abychom přetahovali klipy a efekty do časové osy. Všechny tyto nástroje jsou pak součástí jednoho okna, což je přehlednější, než u Pinnacle Studia.