Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
Diskuze k článku: Pinnacle Studio 14
3.3.2010, Radek Jahoda, recenze
Střihový software s názvem Studio vynesl jeho tvůrce Pinnacle do výšin. Byl jedním z prvních editorů pro domácí uživatele, takže se dostal do širokého povědomí. Dnes má ale spoustu konkurentů, takže se výrobce musí hodně otáčet. Obstojí jeho nová verze 14?
drivendown (1) | 10.8.202317:25
Zdravím přátelé, potřebuju poradit.

Pinnacle 14 používám od roku 2010. Prožil jsem si s ním svoje, o tom se nebudu rozepisovat. Po letech jsme už dobří kamarádi a díky mému retro přístupu se neposouvám na vyšší levely pinnaclu, protože mi nejvíc vyhovuje právě čtrnáctka. jasně, mám nainstalovanou i dvacetčtverku ale s tou jsem se jěště pořádně ani nedomluvil. .... to na úvod.

Jedná se mi o export videa. za ty roky jsem vypálil, uložil x videí ­(viz. profil drivendown na Youtube­). Pinnacle 14 mi nejvíc pasuje a dalo by se říct, že mě v něm už nic nepřekvapí. A ouha. Posledních 14 nocí jsem stříhal video. Znáte to. konečně vše hotovo k obrazu mému. V momentě kdy jsem chtěl exportovat hotové video na disk ­(akce kterou jsem dělal již nesčetněkrát­) se mi po kliknutí na vytvořit místo inicializace a takového toho odečtu počtu snímků ukáže jen 0­/18650@:­-:­-:­- 0:00:00 ­- 12:14:35 ­(délka videa­). nic se nedá do pohybu a nic se neuloží nikam. Se to tam prostě zasekne. Když chci teda rovnou vypálit na dvd tak při umístění nejde zmáčknout OK.
Jediné k čemu jsem se proklikal v PC bylo, že snad není pinnacle kompatabilní se zařízením. Používám Windows 10 Pro. Do teďka všechno fungovalo co se týče ukládání videí apod. pro mě nekompatibilnost je celkem novinka. ....
Zkoušel jsem video přetáhnout do pinnacle 24 což se sice podařilo ale video bylo bez mých úprav, bez efektů, prostě jenom hrubý střih poskládaný za sebou. Jako bych teoreticky mohl začít znovu ale to víme, že je na nic. Nejde poskládat úplně to stejné video znovu, zvlášť když to první se tak povedlo. a navíc na to není ani síla ani stejně kreativní mysl jako onehdá po nocích. Jestli mi rozumíte. Já bych o to video strašně nerad přišel ....
Počítač aktualizuji pravidelně ale nic do něj nestahuji. Využívám jej pouze na úpravu videí a fotek.
Najde se tu, prosím, někdo kdo by mi mohl nějak pomoci radou nebo nějakým tipem? Co teď, co dál, jak z toho ven?
Jsem z Rožnova p­/R kdyby byl někdou z Vás kousek ode mě. Rád se i sejdu. Víc hlav víc ví.
Děkuju moc všem.
Je to depka.
Honza
drivendown@seznam.cz
Odpovědět0  0
milanbobo (3) | 8.8.201222:02
Prosím o radu zda bude v tonto notebuku fungovat Pinacle 14 nebo starší verze. Přikládám konfiguraci :
Acer Extensa 5635G
Procesor:
Intel Dual Core T6600
Specifikace: Frekvence: 2,20 GHz, 2 jádra, FSB 800 MHz, 2 MB L2 Cache, 45 nm, Maximální spotřeba 35 W

Čipset:
Intel GL40 Express

Operační paměť:
4 GB DDR2 ­(2x 2 GB­)
Maximální velikost: 4 GB ­(2 sloty­)

Grafická karta:
NVIDIA GeForce G105M
Paměť: 512 MB

Pevný disk:
Kapacita: 500 GB
Rychlost otáček: 5400 RPM
Rozhraní: Serial ATA II

Optická mechanika:
DVD­-Super Multi dvouvrstvá mechanika

Komunikace:
Síťová karta 10­/100­/1000 Mbit­/s
WiFi 802.11 b­/g­/Draft n
Bluetooth 2.0 + EDR

Operační systém:
Microsoft Windows 7 Home Premium
Odpovědět0  0
Vraťa | 1.1.201220:32
Dotaz na Romoluse
děkuji za rady byl mně dle Vašich rad sestaven nový počítač a zatím vše vypadá velmi dobře ­- děkuji. Jelikož používám počítač převážně na úpravy fofografií a filmů měl jsem fotografie umístěné do disku F ­- tam je vše v pořádku a vše ohledně filmů na diisku K.
Po nové instalaci mám na disku K v pořádku vše nahrané z kamer a všechny hotové exportované filmy připravené na nahrání na DVD. Zmizely mi ovšem náplně hotových projektů včetně pomocných souborů které byly též na disku K. V seznamu vše je, ale když dám příkaz otevřít daný projekt ukáže se mi projekt nelze otevřít, aplikace studio nyní vytvoří prázdný projekt.
Je možné že některé údaje se v počítači ukládají někam jinam? starý počítač mám pořád sestavený, ale nemůžu to najít.
Druhý dotaz mám k Vaši radě že je nejlépe projekt dělat postupně po 10 až po 20 minutách a vše dát dohromady a přidat menu.
Ale když udělám kompletní malé projekty včetně titulku a zvuku a uložím je jak potom tyto například uložené 4 projekty dám zpět za sebou a udělám jeden projekt.
Děkuji za ochotu. Vráťa.
Odpovědět0  0
Romolus | 2.1.201210:02
Omlouvám se, ale mám teď velmi málo času, takže zatím odpovím pouze na druhou otázku. Na to je odpověď snadná. Otevřený, zhotovený mini projekt prostě zkopírujete tak, že ho celý označíte a dáte kopírovat, klasicky po Windowsku přes pravé tlačítko nebo kl. zkratku. Potom otevřete nový projekt a tam stejně jednoduše obsah zkopírovaného projektu vložíte do timeline ­(časové osy­). Uložíte a opakujete proces postupně se všemi díly, až máte vše pěkně pohromadě. Přidáte menu a date vyrenderovat. Snad je to dost srozumitelné.
Ještě k otázce první. Budete se muset pokusit najít ve starém PC tyto pomocné soubory a je­-li to možné zkopírovat je tam, kde je chcete mít.
Odpovědět0  0
Vraťa | 27.12.201114:36
Moc děkuji za odpověď, nechám si sestavit nový PC. Jestli ještě můžete odpovědět na technické dotazy p. Veselému, který se mi o počítač stará. Předem moc děkuji. Potřeboval bych konkretizovat:
Například u procesoru jde o hrubý početní výkon nebo o nějakou technologii použitou u konkrétního typu procesoru.V současnosti používáme 4 jádrový 9650 na 30GHz, jehož hrubý početní výkonje lehce vyšší než i5 760 na 2,8 Ghz a něco nižší než i 7 720 na 2.66 GHz. je v daném případě nutné změnit technologii na ­"i7­" nebo je možné použít například jednu z nejvýkonnějších ­"i5 i5­-2500 ­(4x3.3 GHz­). Současný procesor se pohybuje na 78 % výkonu ve srovnání s nejvýkonnějším procesorem i7­-990X XE, ale většina procesorů i7 se pohybuje v oblasti výkonu 70 až 90% výkonu. Takže změna přinese max 20% zvýšení výkonu. nebo technologie i7 v tomto směru dosahuje lepších výsledků?
V daném okamžiku jsou podstatné dvě otázky:
1. Je možné úspěšně provozovat střih videa v HD na 32 bit. OS ­(omezení na velikosti paměti pod 4GB ­(2 na 32­) resp. je PS15 v 64bit verzi nebo jsou nějaké problémy s funkčností na 64bit.OS ­(Win7­)?
2. Jsou praktické zkušenosti s využitím SSD disků ­(vysoká rychlost, zejména minimální přístupová doba x nižší životnost.
Moc děkuji, Romolusi, jestli by šlo odpovědět. Potřeboval bych to realizovat letos. děkuji. Vráťa.
Odpovědět0  0
Romolus | 27.12.201115:44
Pane Vráťo. Díky za důvěru. Odpověď je a není jednoduchá. Máte­-li dostatek peněz, doporučuji na novém PC opravdu nešetřit. Procesor doporučuji Intel i7 2600K. K tomu odpovídající základní desku. Opět na ni nešetřete. Grafickou kartu doporučuji nejméně ATI AMD 68xx. RAM paměti DDR3, min. 6GB, ale raději více. S SSD disky nemám zkušenost. Pro Pinnacle 15 stačí SATA III HDD, minimálně dva. Já PS 15 provozuji na OS W7 x64 Ultimate bez problémů.

Uvědomte si při sestavování nového PC, že nesmíte opominout žádnou z důležitých součástí. Když se budete snažit na nějaké součásti ušetřit, pojede nové PC pouze rychlostí nejslabšího článku. Hodně štěstí.
Odpovědět0  0
Jedi33 | 27.1.201218:53
Zdravym dostal som sa sem nahodou a citam co tu pisete ale ste na velkom omyle aj s tym panom co vam radi , ak mate viacej videa na strih tak by som to urcite nerobil na PC su to zbytocne vyhodene peniaze a na win7 to duplom neslape tak ako ma a po druhe nie je dolezity PROCESOR alebo neskutocna velkost RAM dolezita je GRAFIKA ta v pinnacle vsetko rata a co sa tyka tych suborov co vam novy pc nemoze najst tie sa ukladaju na HDD kde je windows . Moja rada je kupit si toto :
http:­/­/tv.etronic.cz­/index.php?main_page=product_info&cPath=158&products_id=1794
Odpovědět0  0
Vraťa | 23.12.201116:14
Obracím se s prosbou na Romoluse: když v Pinnacle 15 sestavují projekt, který není v kvalitě 1920x1080 vše je absolutně dobré, rychlé včetně sestavení titulku, zvuku a menu.
Když ovšem sestavuji z nové kamery v kvalitě 1920x 1080­-50 i lze sice projekt sestavit ­(pomalu­) a upravit, když dám titulky a třeba i fotografie vše se velmi zpomalí a počítač se někdy zastavuje a musím restartovat a pokračovat dál.
Ještě větší problém začíná, když udělám hlavní a vedlejší menu ­(lze sice sestavit­), ale když si ho chci přehrát obraz v přehrávači se změní v kostičky ­(jako v digitální televizi, když je slabý signál­).
Počítač mám osazený Intel Core 2­-Quard­-Q9650­-3GHz, grafickou kartu ­(ATI­) ASUS­-EAH 5770 a paměť RAM 3,25 GB.
Nepomohla by větší pameť nebo co změnit v počítači.
Nebo v jaké kvalitě sestavovat, aby byl obraz ještě bezvadný a projekt by šel ještě sestavit.
Když bych sestavoval projekt po 10 minutách jak radíte nevním jak to vše dát dohromady a k tomu dát menu aby vše fungovalo. Děkuji za radu. V.H.
Odpovědět0  0
Romolus | 23.12.201119:26
Vážený Vráťo. Nejspíše Vám nedokáži plnohodnotně odpovědět, alespoň ne podle Vašich představ. Je nasnadě, že máte na střih Full HD videa slabé PC. Procesor, který používáte se na střih v PS15 se pro Full HD nehodí. Graf. karta ujde, ale nová by výkon taktéž posílila. RAM doporučuji min. 4GB DDR3, ale raději víc. Shrnuto, pro Vážnější práci se střihem Full HD videa by byl vhodný celý nový PC, osazený opravdu silným hardware. Procesor Intel i7 je nejvhodnější.
Střihat po 10ti minutových úsecích je snadné, ale vhodné až s novým PC. Ono totiž ani na novém stroji nebude editování v PS15 nejrychlejší, ale bude to pokrok, kterým je nutné začít. Tam si budete moci troufnout na 15­-20 minutové sekvence, které po úpravě zkopírujete do projektu, kam postupně složíte všechny části a uděláte závěrem menu a dáte vyrenderovat. Hodně štěstí.
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 28.12.20119:47
Soudě dle popisu ani nový Pinnacle nepřišel s nějakým skutečně funkčním řešením pro střih Full HD videa. Nový hardware pomůže, ale tohle stejně nevyřeší. Nerozumím jedné věci ­- proč střihací softy neobsahují nástroj, kterým by se video převedlo do SD kvality v MPEG2, střih by se prováděl nad tímto materiálem, jen výsledné rendrování by místo SD kopie využilo Full HD originál... Myslím, že většina lidí, kteří se střihu věnují by takové řešení uvítala ­- lepší se dívat při střihu na ­"ošklivé SD­" než si nechat ničit nervy přímým zpracováním full HD materiálu...
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 31.12.201114:37
Takto to některé programy dělají ­- to jsou zmíněné proxy soubory, což jsou překonvertované soubory do nižšího rozlišení.
Odpovědět0  0
Rakib | 10.11.20118:02
Chcem sa opytat mam P14 ultimate collection, Pc intel core duo 2,66 i7 stvorjadrovy procesor 6 gb ramku ci nebude problem strihat AVCHD z kamery Panasonic AG HMC 151.Zatial som strihal len HDV format a DV format.Funguje to velmi dobre bez ziadnych problemov.Dakujem.
Odpovědět0  0
Romolus | 10.11.20118:37
Ano, editovat to na Vašem PC půjde, ale musíte se připravit, že to půjde oproti minulým formátům opravdu výrazně pomaleji. Doporučuji popřemýšlet, zda by nebylo vhodné jít do AVID STUDIO. Má sice také plno much, ale je svižnější, než PS 14. Rozhodnete­-li se stříhat i tak v PS, je třeba zpracovávat projekty max. po 10 minutových úsecích a ty ve finále před renderingem pospojovat.
Odpovědět0  0
Aleš 55 | 8.8.201120:06
Zdravím,
snažím se zpracovat v Pinnacle14 video natočené kamerou Samsung HMX­-H200BP.
Ale nějak mi to neběží plynule, taky jsem úplný laik.
Parametry PC mám:
AMD Athlon 5600+Dual Core
paměť 4GB
grafika ATI Radeon HD 3200 Graphics ­(integrovaná­).
Prosím o radu. Je možné , že by to bylo způsobeno špatnou grafickou kartou??
předem děkuji

Odpovědět0  0
Romolus | 8.8.201122:34
Projděte si prosím Pinnacle fórum, které najdete snadno na na webu. Mj. jsou tam popsány i problémy s kamerami Samsung v souvislosti s Pinnacle Studiem.
Odpovědět0  0
tomil2002 (29) | 18.1.201511:16
Sice je Váš problém staršího data , ale v prvé řadě se zbavte pinnacle a budete mít pokoj . Nejde o to jakou kamerou točíte , pinnacle je velmi náročné na prostředky . Točil jsem fillHD více kamerami a mimochodem ta Vaše Samsung hmx­-h200 je vynikajicí , co není vynikajicí je Váš střihový software. Zkuste AVS , třeba nebo powerdirector ten je lepší i rychlejší a navíc když si např všechny zaznamenané klipy v p­-directoru žekněme po deseti souborech pospojujete a potom pokračujete ve střihu , přidání titulků , úpravy zvuku tak následný export je již velmi rychlý díky funkci svrt , která na podruhé již kóduje části se změnami , takže práce s videem je již svížná a např.ten powerdirector jede prakticky na každém trochu normálním železe . Pinnacle jsem zkoušel několikrát poprvé již dávno před léty a vždy to bylo s problémy . Né kvůli ovládání , ale kvůli náročnosti na pc a úplně zbytečně oproti jiným .
Odpovědět0  0
Jirka_a | 16.7.201117:25
Mám dotaz. Mám kameru Panasonic. Po připojení jí program zdetekuje, jde ovládat posun, zastavení, přetáčení, ale nejde mi video ani zvuk do PC ­- nahlásí to ­"Nezdařilo se získat videa ze zařízení­". Nevíte jak na to? Díky
Odpovědět0  0
Pavel1122 | 5.5.20117:35
Mám full­­-hd kameru Sony s kodováním AVCHD, film z kamery zpracovávám v Pinnacle studiu 12+. Export videa provádím v typu disku AVCHD, typ obrazu AVCHD. Použil jsem možnosti vytvořit obsah disku a pak zapsat na disk DVD. Vytvořený film však nelze přehrát v blu ray přehravači ­(podporuje AVCHD­). Přehrávač hlásí neznámý disk. Když vytvořím třeba 2 min. film stejným způsobem, tak přehrávač to přehraje. Zkoušel jsem to i druhým způsobem: vytvořit obsah disku, ale nevypalovat. Celé uložené zpracované video v počítači je funkční ­- PC jej bez problému přehraje. Když použiji možnosti vypálit již dříve vypočtený obraz v Pinnaclu,tak přehrávač DVD nepřehraje. Čím to je? Lze uložené zpracované video v PC vypálit nějakým jiným způsobem na DVD? Pomocí nějakého vypalovacího programu? Obsah ­- velikost uloženého videa se vejde na DVD.
Nevyskytuje se podobná závada u studia 14 ?
Je rychlost zápisu z obrazové osy při konečném spracování videa v Pinnaclu videa 14 rychlejší než u 12+ ? Mám čtyřjádrový, rychlý počítač. Konečné zpracování v počítači je velmi rychlé.
Odpovědět0  0
Romolus | 5.5.20118:40
Obraz disku AVCHD lze vypálit v každém programu ­(např. Nero­), jako data UDF 2.5. To funguje spolehlivě. Pinnacle 14 je mnohem rychlejší při zpracování AVCHD videa. PS 12 doporučuji nahradit PS 14 nebo nejnovější PS 15. Můžete také vyzkoušet Avid Studio. To je při zpracovávání ještě rychlejší a při výpočtu stejně rychlé, jako PS. PS 12 navíc nemá tak dobrý výsledný obraz z AVCHD, jako jeho následovníci. Doporučuji vyhledat více informací na Pinnacle fórum, k nalezení na webu.
Odpovědět0  0
Z. | 6.5.20119:23
Dobrý den.
Děkuji za odpověď.
Chci se prosím zeptat mám Nero asi 6, můžu tam akorát nastavit: vytvořit datové DVD, nevím kde by se nastavovala data UDF 2.5. Lze to tam nějak nastavit, nebo to musí být novější Nero? Jaké a kde to tam je?
Nebo v jakém dalším programu jsou data UDF 2.5 ?
Je ještě program Pinnacle 15 rychlejší než 14?
Děkuji předem za odpověď Z.
Odpovědět0  0
Romolus | 6.5.20119:55
Ano v Neru 6 to jde také. Otevřete Nero Burning Rom. V okně Nová kompilace, vlevo zadáte DVD­-ROM ­(UDF­), záložka UDF a tam zadáte Manual settings a UDF 2.5.
PS 15 je dle mých zkušeností stejně rychlé, jako starší PS14. PS 15 je jenom verze 14, ve které opravili pár chybiček a vrátili možnost SmartSound hudebních knihoven. jinak je to to samé.
Odpovědět0  0
Romolus | 2.3.20118:11
Vážená Eviku. Ona by tam RAM paměť mohla být využita pouze v případě, kdyby to podporoval, kterýkoli ze softwareových aplikací, včetně nelineárních střižen videa. U PD9 jsem nezaznamenal při pokusech s Vaším videm 50p větší využití RAM, než okolo 2,5GB. V Pinnacle u mého AVCHD, je to až 3,20GB. Kéž by nové aplikace dokázali využít na x64bit W7 celou RAM, ať jsou to 4 nebo Vašich stávajících 8GB. To by byla ­"jiná káva­".
Odpovědět1  0
RADOMIL (1) | 20.2.201119:33
Když natáhnu záznam do pin 14 mám protažený obraz nahoru.
Odpovědět0  0
Vlastimil Novák | 1.2.201121:11
Prosím o radu: mám vytvořený projekt ­(ca 60 min­), který obsahuje ca 1 minutu intro a poté menu s volbami jednotlivých scén. Export videa na disk ­(DVD­) proběhne v pořádku, ale v přehrávači nelze DVD vůbec přehrát, na PC ano ­(?!­). DVD videa bez menu jsou taky v pohodě. Jak řešit ­(mimo přechodu na jiný soft ;­-­)?
Odpovědět0  0
Neva (1) | 27.1.201210:40
Mám stejný problém, našel jste nějaké řešení? Pinnacle 14 a WinXP bez problémů, Pinnacle 14 Win7 problém. Děkuji
Odpovědět0  0
Plajda (2) | 20.1.201117:16
Neporadite mi prosim nekdo, zda bude chodit tato kombinace. Docetl jsem se ze Panasonic si s PINACLE Studio moc nerozumi. Diky
Odpovědět0  0
okty (1) | 19.1.201120:21
Mám Pinnacle studio 14 HD ­- Ultimate Collection ­(mimochodem koupené­) kde mimo jiné inzerují softwarovou stabilizaci obrazu. Protože si přepisuji do digi ještě klasické filmy z kamery, dost by mi to pomohlo. Sice jsem spustil Pro DAD ­( o který se asi jedná­), ale jen v zamčeném stavu s logem Pinnacle přes obraz. Potřeboval bych poradit, zda s tím má někdo zkušenost. Díky
Odpovědět0  0
sumida (10) | 19.1.201123:08
Dobrý den, nastavení stabilizace v editoru PS14 je jednoduché a přitom funguje, alespoň já jsem s ním spokojený.
1. Nastavte režim EDITACE
2. Na videostopě označte kliknutím klip, který budete stabilizovat
3. Zvolte NÁSTROJE>PŘIDAT VIDEOEFEKTY ­(a vyskočí okno­)
4. V poli KATEGORIE zvolte Studio HD nebo Studio Ultimate
5. V poli EFEKT zvolte STABILIZACE
6. Dvojklik na řádku stabilizace otevře podokno s možnostmi nastavení účinnosti stabilizace
7. Klikněte na tlačítko OK a tím se spustí proces.

Jak silná stabilizace je zapotřebí je nutné vyzkoušet. Pokud tuto funkci využívám, většinou postačí standardní nastavení. Výsledky jsou dobré když vypnu již při natáčení stabilizaci v kameře, zejména když je kamera v pohybu nebo použiji zoom.

Přeji Vám jen ty nejlepší výsledky!
Odpovědět0  0
Herout | 19.1.201117:19
Když otvírám již sestavené projekty cca 60 min ,které jsou udělané se záběrů kamery Panasonic zaznam AVCHD 1080­/50i trvá i 7. min. než se vše objeví na časové ose.Někdy se neotevře vůbec a jelikož je tam ­-otevřít projekt­-počkejte prosím ­- nejde program ani zavřít a musí restartovat počítač a začít znovu.A ještě jeden dotaz mám starší udělané filmy které mám již jen na DVD a jelikož si mylím že to dělám již lépe chtěl bych je upravi ­- jak je nejlépe nahrát a ve 14 je upravit abych nepřišel o moc kvality . Díky
Odpovědět0  0
Romolus | 17.1.201115:02
Pro karl2. Střihat AVCHD v Pinnacle jde! Sám už jsem udělal v tomto softu desítky projektů. Pravda je, že nároky na systém jsou enormní. Je potřeba hodně výkoného počítače, ideálně s CPU Intel i7 a poměrně silnou graf. kartu, raději ATI řady 4890 nebo modernější 5xxx nebo 6xxx řadu.
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 17.1.201120:55
Tak to je možné. Grafiku mám ATI 4850, C2Q Q9450 přetaktovaný na 3,2 GHz. Holt tenkrát nic moc lepšího za ještě přijatelné peníze nebylo.
Odpovědět0  0
evik6363 (1) | 1.3.201123:49
Já mám Q9550 přetaktovaný na 3,4 GHz, 4GB RAM ­(teď 8GB, ale rozdíl jestli 4 nebo 8 nevidím­) a střihám záznam z kamery Panasonic TM700 AVCHD 1920x1080 50p v programu Power Director 9.
Co jsem vyzkoušela, je to zatím nejrychlejší střihový software v češtině, v kterém se takto náročný záznam dá vcelku dobře zpracovat. Na výstupu umí až 1920x1080 60p.
Odpovědět0  0
n w x | 7.6.201121:44
Power Director 9? Ten soft neznám. Jsi s ním tedy spokojená? Stříhá se v něm dobře?
Odpovědět0  0
Romolus | 16.1.201121:00
Tohle je dost zapeklitý problém. Jednou z příčin může být nějaký slabý článek v hardware počítače. Nároky na PC jsou u zpracování AVCHD videa extrémní. Bohužel více poradit není jednoduché. Najděte si na webu Pinnacle fórum, kde je více šikovných zpracovatelů videa v PS 14. Více hlav více ví. Projděte fórum a možná se najde konkrétnější odpověď na Váš problém.
Odpovědět0  0
MY | 16.1.201120:44
Měl bych dotaz, zda jste se někdo nesetkal s následujícím problémem. Mám full­-hd kameru Sony s kodování AVCHD, který zpracovávám s Pinnacle14. Výsledný projekt zpracovávám do souboru MPEG­-2TS nebo i na DVD. Obraz je však vždy lehce trhavý, zejména ve scénách při pohybu kamerou. Při přehrávání kamery do televize tento problém nemám.
Setkal jste se s tím někdo? Jak to řešit?...........
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 17.1.201113:44
Setkal a názor viz můj příspěvek z 18.6.2010. V tomto SW prostě AVCHD v 1080i střihat reálně nejde :­-­(...
Odpovědět0  0
MY | 17.1.201118:38
Zdravím a díky za reakci, není moc povzbudivá. K dopřesnění mám kameru Sony HDR­-XR 500VE, v počítači 4­-jádro 2800MHz, 4 GB RAM, gr.karta NV­-GP 9500 + shader. Moje další kroky je přeinstalace počítače, používat jej dále jen jako střižnu, ne k brouzdání po netu a znovu se podívám na kopírování záznamu z kamery do počítače. Zá se mi, že možná originálně dodaný SW s kamerou ukládá jinak než PS14...je to boj
Odpovědět0  0
sumida (10) | 17.1.201119:16
Dobrý den, moje zkušenost s trhavým obrzem je zatím pouze s dnes už výrobci zavrženým miniDV, nicméně co kdyby...Ať se jednalo o kameru Canon či Panasonic, trhaný obraz se projevil vždy když jsem snímal kamerou v pohybu se zapnutým stabilizátorem. S vypnutým stabilizátorem tento jev se nevyskytoval. Stabilizátor zapínám jen když snímám kamerou v klidu. Problém nastává, když chci rychle zapnout­/vypnout stabilizátor, protože tato funkce je dostupná pouze v menu kamery. Další můj poznatek se týká přímo PS14 ­- musím pochválit jeho funkci stabilizace obrazu, kterou ovšem má smysl použít když nestabilizuji obraz kamerou.
Odpovědět0  0
Romolus | 10.1.201117:09
Váše informace jsou příliš strohé. Nepíšete, jaký druh videosouborů zpracováváte. Nicméně se domnívám, že nestíhá Váš počítač udělat svoji práci. Otevřete si Správce úloh ­(klepnete pravým tlačítkem na spodní lištu a zadáte kartu Výkon. Při práci v Pinnacle budete sledovat práci procesoru. Vždy, když se ukáže 0%, bude možno pokračovat v práci bez nebezpečí projevení se Vámi popsaných problémů.
Odpovědět0  0
Herout | 11.1.201116:58
Moc dekuji za radu,projekty sestavuji ze záběrů kamery Panasonc HDC­-SD 100 záznam AVCHD­-1080­/50i.Je pravda,že počítač asi nestíhá,protože když sestavím třeba 60 min. projekt a chci ho znovu otevřít tak to trvá i 5 min.Původní kameru Panasonic se záznamem DV nepoužívám jelikož výrobci programu ani za rok nevyřešili nahrávání z těchto kamer.V počítači mám Intal Core 2­-čtyřjádrový.Dle Vaší rady to zatím jde Zkoušel jsem upravit projekt ­(délku klipu­-a dle Vaší rady se dívám na výkon,trvá cca 50 sec. než je výkon 0%.Snad se té nepříjemné věci s Vaší pomocí zbaví .Děkuji Herout
Odpovědět0  0
herout | 10.1.201113:58
Když sestavuji projekt a chci si úpravy prohlédnout v prohlížeči,začátek přehrávání není plynulý ale zstavuje se­(jezdec na časové ose jede plynule­).Musím zastavit přehrávání a znovu ply a je to
dobré,někdy to musím několikrát opakovat.
Když chci mýší přesunout jezdce někam dopředu vždy to jde.Když chci přesunout někam zpět,posunout jde,ale když pustím myš vrátí se na původní místo.Někdy pomůže přehrát klip, někdy musím několikrat vpřed a vzad několikrát opakovat než se posun zpět zdaří.děkuji jestli zná někdo odpověď
Odpovědět0  0
vitannek | 30.12.201011:13
mě to píše že pokud chcete něco registrovat tak mám platin eura dík za odpověď.
Odpovědět0  0
Plajda (2) | 19.12.201019:17
Snažím se zpracovávat v PINACLE 14 importované soubory z kamery CANON, které jsou ve formátu .mod , komprese MPEG­-2, formát 720x576, po zpracování a exportu na DVD je výsledný formát při přehrávání na stolním přehrávači a televizi 16:9 olemován černými okraji a nejde roztáhnout na celou plochu. Zkoušel jsem už všemožné nastavení v preferencích projeku ale výsledek je stále stejný. Snažně prosím o radu kde dělám chybu.
Odpovědět0  0
sumida (10) | 19.12.201022:11
Pokuste se exportovat projekt do souboru .mpg na disk a následně z tohoto souboru vypálit DVD. Vypalovat lze buď přémo ve Windows7, nebo pomocí vypalovacího programu, kterých je nepřeberné množství, ať je to Nero, Ashampoo atd...
Odpovědět0  0
kostas | 20.11.201013:07
Dobry den, chtel bych se zeptat zkusenejsich kolegu na problem s importem z vyse uvedene karty. OS win XP sp3, Athlon 64X2, 2GB ram. Vyse uvedenou kartu mam kompozitem propojenou s VHS a snazim se importovat video, ale zarizeni se ani nevyskytuje v seznamu zdroje signalu. Ve verzi 12 se mi prozmenu zarizeni nahlasilo, ale video bylo stazeno bez zvuku. Ovladace jsem stahoval aktualni a ani v jednom pripade nepomohlo. Ma nekdo nejaky napad at na vezi 12 nebo 14?
diky kostas
Odpovědět0  0
Romolus | 18.11.201012:38
Odhaduji si tipnout, že při bitrate, který máte při exportu nastaven, je příliš vysoký a na ukazateli je nejspíše napsáno, že projekt je nějaký čas přes kapacitu klasického jednovrstvého DVD, tedy 4,38GB. Měl jsem podobný problém. Stačilo nastavit Vlastní a snížit bitrate v kbps a bude po problému. Hodně štěstí.
Odpovědět0  0
sumida (10) | 18.11.201018:12
Souhlasím s Romulem, mám podobnou zkušenost. Od té doby produkuji kratší projekty, ze kterých skládám kapitoly do dvd filmu. Ale i tak si musím hlídat aby výsledný film nepřekročil kapacitu dvd.
Odpovědět0  0
Mária Turišinová | 18.11.201010:07
Pri exportu videa sa spracované video ­- film objavujú chyba exportu reálny čas a film sa nerenduje. Ukladá film len na čítanie. Čo mám urobiť? Ďakujem za pomoc.
Odpovědět0  0
micfra | 10.11.201018:08
Zdravím všechny odborníky,
vyzkoušel jse mtrial verzi Pinnacle 14, nebyl problém. Obětoval jsem tedy nemalou včástku peněz na zakoupení verze ultimate collection a teď jen nadávám. Nemohu editovat záběry, které dříve šly, vždy do žádá klíč Dolby 2CH Encoding­/Decoding. Dle návodu vje to hračka tento klíč získat, ale už si asi nedovedu hrát. Nejenomže jsem tento klíč zatím ani neobjevil, ale několikrát denně mi přicházíe­-mail potvrzující registraci ostatních klíčů. Poradí někdo? Děkuji.
Odpovědět0  0
Romolus | 1.11.201019:39
Napište mi mail. adresa v Pinnacle fórum a já Vám to zašlu. Funkčnost ovšem nemohu zaručit. Můžete také zkusit prográmek přímo v Pinnacle. Program Files Pinnacle 14, Bin, Amcap při zapojené kameře.
Odpovědět0  0
Romolus | 1.11.201015:23
Pinnacle 12 možná Windows 7 nepodporuje, ale pracují v něm bez jakýchkoliv problémů!
Odpovědět0  0
Romolus | 1.11.20107:49
Doporučuji projít si pečlivě Pinnacle fórum, které se dá bez problému najít na webu. Ze zkušeností ostatních vyplývá, že Pinnacle 14 se s kamerami Panasonic nemají moc rádi.
Odpovědět0  0
alanalan | 31.10.201022:33
Mám v PC Pinnacle Studio 14 Ultimate Collections, cez Firewire 1394 pripojenú DV camerku Panasonic NV­-GS35 a... nedarí sa mi importnúť z camerky film­/video. V čom môže byť problém ?

Konkrétnejšie: Funkcia Import síce zariadenie ­(camerku­) vidí aj ovláda, no Pinnacle vyhlasuje:

"Nezdarilo se získaní videa ze zařízení­" !

... a žiadna pohyblivá scéna sa v otvorenom okienku nie a nie zobraziť !

Nepomohlo ani toto­- http:­/­/www.exac.cz­/phpmyfaq­/index.php?action=artikel&cat=6&id=237&artlang=cs

Vopred ďakujem za akúkoľvek radu.
Odpovědět0  0
Doval | 1.11.201011:36
Daj si Pinnacle ­- 12 tá je bezproblémová, aj ked mne jak 14 tak 12 Panasonic MX­-300 kameru vidí, predsa po testoch co som robil je 12.náska lepsia ­- stabilnejsia a problém s kamerami sa nikdy nevyskytol.
Odpovědět0  0
sumida (10) | 19.12.201022:38
Já mám takém Panasonic ­- NV­-GS180, a Studio 14 z ní nechce nabírat. Přitom Studio tvrdí, že se nepodařilo získat video....Verze PS8 a PS9 tento problém nevykazovaly. Našrěstí mám ještě Canon MV700i, kde se mi tento problém nikdy nevyskytl a proto, co natočím Panasonikem, stahuji přes import Studia 14 Canonem.... Přesto jsem přesvědčen, že chyba je ve Studiu, nikoliv u Panasoniku.
Odpovědět0  0
Began (3) | 19.9.201016:42
Ahoj, může mi nekdo poradit s problémem, jenž se mi vyskytuje pri stahování ­(importu­) DV videa z kamery ­(Canon XL H1a­) pres pinnacle 14 box ­(firewire propojení­) do PC ­(muj notebook Acer Aspire 6935 s OS Windows 7 pozadavky PS 14 splnuje­). Po urcité dobe importu, se zacne video zasekávat a po prehrání záznamu je tento taky sekaný s rychlými preskoky. Jsem z toho na prášky...protoze mi to ze zacátku ­(po zakoupení PS 14 boxu­) nedelalo. Nekdy to zacne delat po pul hodine, nekdy po par minutach...zkousim vypínat i procesy v PC aby byl procesor navytěžen pri kompresi do mpeg2...jsem vice mene pocitacovy laik, tak prosim o pomoc s tímto problemem....dekuji moc za vysvetleni! P.B.
Odpovědět0  0
Romolus | 19.9.201017:53
Zkuste najít odpověď na http:?­/?­/pstudio.martr.eu?­/forum?­/index.php
Odpovědět0  0
Began (3) | 19.9.201018:11
Dekuji za link...avsak ­(jestli jsem to správne pochopil­) tam s Wemou resite spíš import videoklipu z uloziste v PC ­(jeden z HDD­) do strizny...ja vsak mám problem pri importu z kamery do PC ­(pricemž konfigurace by mela byt OK­)...jinak taky mam 2 harddisky ­(C pro operacni system a D pro ukladani dat...kam to i z kamery směruji­). dekuji
Odpovědět0  0
Romolus | 19.9.201019:15
Podobný problém, jako máte Vy se tam nedávno řešil. Závěr byl myslím takový, že notebook prostě na ukládání dat z kamery přes Pinnacle box nestačí. Z kamery do boxu to taháte firewire a z boxu do PC USB portem??? Mohu­-li Vás požádat, další dotazy pište na Pinnacle fórum. Je tam více lidí, co mohou pomoci radou a lépe se tam komunikuje.
Odpovědět0  0
Doval | 19.9.201020:19
Skús to tahat do Avi a nie MPG­-2 kompresie
Odpovědět0  0
Began (3) | 20.9.201020:51
Diky ale seká to aj pri stahovaní v DV formáte...
Odpovědět0  0
sumida (10) | 16.9.201012:46
To je zajímavé. Můžeš nám prozradit, kolik tento software stojí? Díky!
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 17.9.201021:23
Na webu píšou 90 USD.
Odpovědět0  0
MAGIX user | 15.9.201019:41
Ked som hladal vhodny software pre strih videa narazil som na MAGIX Movie Edit Pro 16 Plus a splna vsetko co som ocakaval, Pinacle som pouzival od verzii 9...
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 17.9.201021:22
Díky za tip. Už stahuju demo. Zkusil jsem Corel Video Studio. Výkonově dobrý, ale ovládání poněkud slabší. Pinnacle ho má rozhodně šikovnější.
Odpovědět0  0
Mirek700 | 3.9.201014:07
Přestože reklamním trhákem verze 14 je v názvu podpora HD formátu 1080p ­- ­"Mezi hlavní novinky této verze patří podpora formátu 1080p­" ­(cituji z firemních stránek Pinnacle k verzi 14­) tak neumožňuje výstupní formát 1920x1080­/50p. Až když si to koupíte a rozkliknete Nastavení formát projektu, tak zjistíte, že výstup v tomto neořezaném původním fomátu 1920x1080­/50p, v kterém bylo natočeno není možný ­(umí 25p, 30p, 50i, 60i­). Tak mně bylo potvrzeno i z technické ­(ne­)podpory Pinnacle. Jsa čerstvým uživatelem Panasonic HDC­-TM700, který záznam 50p umí, jsem se bláhově domníval, že verze 14 1920x1080­/50p umí také. NEUMÍ!
Odpovědět0  0
Hrubik | 16.11.201013:42
Zdravím, mám stejný problém ­- stejnou kameru. Jak jsi to vyřešil ?
Odpovědět0  0
Jiří E. | 1.9.201016:36
Já s PS 14 spokojený moc nejsem. Mám 4 jádro a práce se mi zdá velmi pomalá. Ale možná mám nějakou chybu v konfiguraci, neboť při zavedení titulků či přechodů se mi procesy rapidně zpomalí, nebo dokonce vytuhnou. Dále mám problém při vkládání externího zvuku, neboť potahování zvukové stopy myší je velmi nepřesné a pak synchronizace obrazu a zvuku spolu nesedí. Tohoto využívám při záznamu koncertů kapel, kde zvuk beru jako záznam z mix.pultu. Zvuk z kamery téměř nepoužívám.Neporadí mi někdo, jak nakonfigurovat systém při dvou HDD ? Je potřeba nějaká lepší videokarta ?
Odpovědět0  0
Marek Smerak | 19.7.201019:05
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zda někdo řešil a vyřešil problém s importem HD ­(1920 x 1080 i­) videa do PS 14. Pokud si zobrazim vlastnosti videa ve Windows vidim fps 25, ale v PS je pouze 12.5 snimku za sekundu. Z videa je pak videt jen prvni polovina, kdezto zvuk je ­"normalni­".

Pouzivam kameru SAMSUNG HMX­-H100.

Je nutne pouzit nejaky konvertor? Ktery by jste mi doporucili?
Je mozne to ovlivnit nekterym nastavenim v PS?

Dekuji
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 19.7.201021:23
Zkoušel jsem PS14 a se záznamem z kamery SONY HDR­-XR500 jsem problém neměl. Kamera zřejmě nedodržuje standard AVCHD. Buď žádat o podporu Pinnacle nebo zkusit jiný software ­(Cyberlink Power Director, Sony Vegas, ...­).
Odpovědět0  0
Vratislav Herout | 7.7.20109:02
Prosím mohl by někdo poradit.Po Pinnacle 12 jsem si pořídil 14 kvůli nové kameře se zvukem 5.1 ale musel jsem 12 nechat jelikož 14 neumí nahrávat DV z kamery Panasonic .U 14 v prohlížeči při přehrávání a střihu se zastavuje obrázek nebo zadrhává.Když dám u 14 editaci a následně chci v Neru vypálit objeví se mi někdy :velikost souboru není násobkem velikosti bloku 2kB­-přemístění souboru DVD selhalo.Pan Soukup z EXAC mi odpověděl že s nahráváním Panasonicu nemohou nic dělat že nejsou výrobci,na zastavující obrázek abych měl rychlejší počítač ­-pomohlo častečně,na nemožnost vypalování abych opatřil Nero 9­-nepomohlo vůbec.Byl bych velmi rád kdyby mi někdo poradil .Děkuji.
Odpovědět0  0
Romolus | 7.7.201011:00
Odpovědět0  0
milanbobo (3) | 22.6.201014:56
Děkuji za odpodědi .
Tak, dle odpovědi u suzuji ,že 12 ­- tka byla stabilnější tudíš pro SW méně náročná také a co říkáte na níže popsaný názor ­- SOUHLASÍTE ?
"""Pinacle 14.1 je jednodužší verze té 12.1 , jen obohacená o HD aplikace.Myslím , je málokdo využije.Nemá tolik efektů jako ta 12.1.jen více zatěžuje paměť a procesor.Je určena pouze pro W7 .V nižších verzích OS se seká. ...­""
Odpovědět0  0
Doval | 23.6.201023:15
Súhlas, 14ska je viac vybavené na hranie napr. obrazové efekty + Filmové pohyblivé titulky. Ale práve na takých novinkách mi to obcas padá a blbne­-mrzne pri rátaní. S poctivým­-úcelným strihom takéto parádicky nemajú nic spolocné. Mozno na reklamné úcely, alebo ihruskanie po case to cloveka prestane bavit ­- tolko sa pri strihu ihrat. Video stojí na iných základoch aj dovolenkové video musí mat hlavne dobrý dej a strih, samozrejme + kvalitne a úcelne natocené zábery, ale to casom príde studovaním a praxou co je podstatné a co nie + ako nadvezovat dej vo videu celky polocelky detaily atd... Hlavne netriast kamerou a nerobit dlhé nudné zábery pri ktorých sa clovek zacne nudit. Takto spracované video bude aj po rokoch bavit pozerat na rozdiel od spústy nic nehovoriacich efektíkov v zle natocenom a zostrihanom videu. Moj názor kvalitne dejovo spracované video hoci aj klasika 500.riadkové je urcite hodnotnejsie ako nudné nic nehovoriace hoci aj vo Full­-HD 1080p kvalite!!!
Odpovědět0  0
milanbobo (3) | 17.6.201021:18
Porad te prosím zdali to pro Pinacle stačí tato konfigurace . Děkuji Milan


Procesor a čipová sada:
Intel Dual Core T6600
Specifikace: Frekvence: 2,20 GHz, 2 jádra, FSB 800 MHz, 2 MB L2 Cache, 45 nm, Maximální spotřeba 35 W
Intel GL40 Express

Operační pamět:
4 GB DDR2 ­(2x 2 GB­) 800 MHz
Maximální velikost: 4 GB ­(2 sloty­)

Pevný disk:
500 GB
Serial ATA II

Mechanika:
DVD­-Super Multi dvouvrstvá mechanika

Multimédia:
Síťová karta 10­/100­/1000 Mbit­/s
WiFi 802.11 b­/g­/Draft n
Bluetooth 2.0 + EDR

Grafika:
NVIDIA GeForce G105M
Paměť: 512 MB

Komunikace:
Síťová karta 10­/100­/1000 Mbit­/s
WiFi 802.11 b­/g­/Draft n
Bluetooth 2.0 + EDR

Rozhraní:
1x VGA
1x Mikrofon
1x RJ­-45
3x USB 2.0
Čtečka karet 5v1 ­(SD, MMC, MS, MS PRO, xD­)

Napájení a baterie:
Li­-Ion baterie ­(6článková­)
Napájecí adaptér 65 W
Výdrž 2 hodin

Rozměry a hmotnost:
370 x 244 x 24 ­- 35 mm
2,5 kg
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 17.6.201021:34
Záleží na tom, co chcete stříhat. Hned v úvodu článku to máte výslovně uvedeno, jaká je doporučená konfigurace. Stejně tak to najdete na stránkách Pinnacle. A věřte, že baterie, ­"DVD?­-Super Multi dvouvrstvá mechanika ­" nebo Bluetooth nemá opravdu na střih vliv.
Odpovědět0  0
Doval | 18.6.20108:29
Táto zostava ti na strih stací. Grafika Intel ti vsak neumozní niektoré zlozitejsie efekty. Lepsie by si na tom bol s grafikou Ge force, alebo Ati. Teda samostatná grafika, nie Intel. Pinnacle 14 je ale menej stabilnesia ako 12, aspon podla mojej skúsenosti.
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 18.6.201022:39
Osobně jsem došel k závěru, že AVCHD 1080i se v P14 střihat reálně nedá, resp. je to tak o nervy, že je nutné najít jiný SW. Výkon klesá z délkou sestřihaného videa, což jsem si povšiml i u předchozích verzí v SD kvalitě. Má HW konfigurace je C2Q Q9450 ­(2,66 GHz­), 8 GB RAM, disky 7200 RPM, video na 2 discích v RAID 0. Jinak obvykle se doporučuje mít čistý systém jen pro střih videa a vůbec všemožně vyladěný HW. Můj subjektivní názor je prostě takový, že aplikace je nedostatečně zoptimalizovaná, nemá dobře vyřešenou proxy a rendrování na pozadí ­- při střihu není třeba vidět a reálně ­"střihat­" full hd záznam...
Odpovědět0  0
Doval | 19.6.201019:43
To Pinnacle je fakt na HD video slabé. Tiez som to skúsal Full HD 1080i aj v 12.ske, aj 14.ske ale vsetko to mrzlo a padalo.
Ja mám 2,2 GHZ proc a 4.GB RAM a bol to totálny kolaps pre PC. Nedokázal som ani jazdcom rzstrihnút scénu. Takze aj zostava je asi na to slabá, ale aj soft zlyháva. Klasické Avi to zvláda ­- jak PC tak Pinnacle ­- excelentne, ale 12.ska mi slape lepsie, je stabilnejsia. Tiez to mám vyladené a systém cistý len pre strih.
Kedisy 7.rokov dozadu boli problémi v PC aj s Avi, ja som vtedy kúpil Hardvérovú striznu a tá mala len 233MZ, ale strihala bez zaváhania ­- Excelentne, tam kde sa iný na 1,8 GHZ PC trápili ja som veselo strihal svadby v reálnom case. Takze neni to o procesore tá strizna 233MZ ráta aj teraz Avi rýchlesie nez moja terajsia 2,2 GHZ. No a teraz v case HD je tento istý problém, uz sú tie hardwérové strizne u výrobcu aj na Full HD video a slape to bez problémov aj ked to má len 1,8 GHZ procesor, ficí to jak raketa. Problém je len cena okolo 80.tis
Pocítace si na Full­-HD strih budú musiet este nejaký ten rôcik pockat.
Odpovědět0  0
M.M. | 23.3.201011:46
Já teda nevím, používám Pinnacle 14 a musím říct, že po verzi 8.8 je to nejstabilnější verze. Tu 14ku jsem pořídil kvůli kompatibilitě s Win7 a šlape mi nádherně a je poměrně stabilní.
Nechápu, proč řešíte problém s 5.1 zvukem. Vy snad máte kameru, která snímá zvuk prostorově? Upřímě si to neumím dost dobře představit. Kamery až do sto tisíc mají stále jen stereo, takže nějaký kódování 5.1 mi je ukradený. ;­-)
Odpovědět0  0
Romolus | 23.3.201014:10
ŠMARJÁ, kolego! Stačí jen zapátrat po internetu a kamer produkujících zvuk 5.1 najdete nepřeberně. Jsou to většinou full HD, jako ta moje: SONY HDR­-SR11. Ten zvuk z ní prostorový je, ale není potřeba mít v zadních reproduktorech domácího kina slyšet funění a vzdechy kameramana. Proto je výhodou mikrofon směrový, který zabírá zvuk pouze ze směru natáčené scény.
Odpovědět0  0
Gesor (1) | 21.3.201021:06
No nevím ­- používám Studio od verze 8 a nemohu si ho vynachválit. Občas mi padala snad jen verze 9, ostatní běhají bez sebemenších problémů. Mám ale neustále čistou instalaci WinXP, kde nic jiného než Studio nepoužívám. Na jinou práci mám zase jinou instalaci. Hodně lidí si chválí Edius ­- chtěl bych ho zkusit, ale nevím kdy ....
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 22.3.201021:32
To je asi nejlepší řešení ­- mít instalaci Windows čistě jen na střih. Bohužel ale dnes nevidím problém Studia ve stabilitě ­- ta se opravdu zlepšila ­- nýbrž v kvalitě exportu DVD ­(obraz­), BD ­(zvuk­), AVCHD ­(zvuk­)...
Odpovědět0  0
sumida (10) | 22.3.201022:54
Již ve Studiu8 jsem byl velmi, velmi nespokojen s tvorbou DVD, souhlasím s Vámi že obraz doznal mimořádné degradace. Proto jsem si trochu zkomplikoval proceduru tím, že jsem nejprve renderoval do formátu AVI a DVD pak vytvořil v ­"třetím­" prostředí, konkrétmě v Neru. Stálo to za to, výsledek pak byl mnohem lepší. Nejsem si však jist, zda to nebylo převodem z DV do mpeg2, od té doby jsem tento postup neopustil.
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 22.3.201023:11
Ano, bylo to nekvalitním převodem do mpeg2. V některé verzi to dělalo i naprosto obrazově nekvalitní menu. Klidně bych si takto komplikoval proceduru authoringu disku i dále, protože výsledku PS od té doby prostě nevěřím, jenže... S AVCHD už v PS nejde vyexportovat záznam bez ztrát jako tomu bylo s DV AVI... :­-(
Odpovědět0  0
Doval | 18.4.20108:16
S tým prevod súhlasím, mám 100% odskusané ze prepocet priamo v Pinnacle12 aj 14 na DVD velmi degraduje kvalitu. Riesim ti tak ze projekt vyrenderujem ako Dv záznam spet na pásku Dv v kamere a potom to stiahnem cez 1394 do DVD recordéra Pioneer, ktorý má výborný kodek na DVD, výsledok ­- je ohromujúci, obrovský rozdiel ziadne kococky a sum ­- cisté. Viac roboty ale oplatí sa ak má kamera ovsem Dv­-vstup. Kvalitatívne je to asi tak ze 2.hod v Pinnacle sa rovná kvalite 3.hod na recordéri vyzsie spomínaným spôsobom. Tie iné programy sú preto totiz omoc drahsie napr. Canopus.... atd, nejde ani tak o efekty a strih, ale platí sa hlavne za kodek ­- ten je najhlavnejsí. Mám aj programový strihový pult Casablanca s programom a ten má kodek fantastický, kôli tomu ze je to hardwérové a nie softwérové riesenie. Ale vsetko je to o cene. V podstate to Pinnacle je velmi lacné, takze na tú cenu je to výborný soft aj s tými nedostatkami. Nic lepsie za tú cenu na trhu neni.
Odpovědět0  0
Standa2 | 5.3.201017:28
Tak koukám, že se toho u Studia moc nezměnilo... Rozhodně bych uvítal zásadnější změny, než je odstranění obrázku kamery u grabovací obrazovky:­-­)
V šuplíku jsem našel originální instalační CD Studia 7 ­(následovaly verze 8,9,11­) a vybavil si ty desítky hodin strávených nad laděním programu do použitelného stadia. Tragická stabilita, která se s příchodem vyšších verzí nikterak nezměnila ­- nepomáhaly upgrady ani doporučené HW konfigurace. Problémy s tehdy ještě analogovým videem, později s DV a skončilo to u AVCHD ­- dva roky nazpět bylo ovšem Studio jedno z mála SW, které AVCHD střih podporovalo. Ale když jsem dal vyrenderovat obyčejnou prolínačku, vyhodilo mi to 10x jiný výsledek ­(posunuté barvy, snímky...­).
Relativně nejméně problémů bylo s obyčejným DV formátem ve Studiu 9, na home video dostačující a hlavně jednoduché a rychle použitelné rozhraní. Vše ovšem kazila již zmíněná nestabilita programu ­(samozřejmě během let používaném na různých PC­).
Rád bych Studio vzal na milost, ale když vidím v článku ten screenshot s hláškou ­"soubor se nepodařilo uložit­".........
Odpovědět0  0
sumida (10) | 8.3.201017:35
Mám doma Studio 14 teprve pár dnů, takže jsem ještě nestihl udělat s ním rozsáhlejší práci, nicméně jsem pokusně renderoval ­"film­" z několika poměrně dlouhých scén v mpeg2 o trvání necelých 40 min. Bez problému a hladce. Uvidím později jaká bude stabilita..., doufám, že dobrá. Můj hardware je již zastaralý, na motherbouardu ASUS M2NPV mám posazený Athlon X2 který tiká na 2000 MHz, paměť má jen 2 GBye. Proto celá operace trval cca 50 minut.
Kdysi jsem měl potíže ze Studiem 8, kde jsem se setkal jak s padáním, tak i zamrzáním tohoto programu. To zmizelo s tenkrát novým hardwarem, myslím však hlavně s tím, že používám nejméně dva fyzické disky. Výstup pak směruji na druhý disk ­- prostě na jeden disk ­(D­) nahrávám scény a na druhý disk ­(E­) renderuji. Pro úplnost ještš zmíním třetí disk ­(C­), kde je operační systém. Tato konfigurace významně zrychluje celý proces a od té doby jsem opravdu neměl žádný problé ­- zda jsem dítě štěstěny posuďte sami. Musím ještě podotknout, že používám jen standardní přechody a titulky, na opičky si nepotrpím.
Nakonec nesouhlasím s odsudkem autora článku, který láme hůl nad kazetami DV ­- neznám lepší medium pro archivaci než je DV kazeta. A kamera s HD a bez hledáčku ? To je konec !
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 9.3.201014:44
Tohle bych zrovna neházel na Studio, kdo ví, čím to bylo ­(ale uvést jsem to v rámci objektivity musel­). Je fakt, že Studio nikdy nebylo vrchol stability, ale poslední verze nejsou v tomto směru tak špatné. Spíš bych uvítal větší svižnost.
Odpovědět0  0
Arnold Brepta | 10.3.201011:10
KDYŽ UŽ JSEM TADY, TAK ODPOVÍM I VÁM. ZTOTOŽŇUJI SE S VÁMI U PODROBNOSTÍ V PRÁCI S DISKY. VĚC ŘEŠÍM PODOBNĚ. NAVÍC ZCELA SOUHLASÍM S NÁZOREM, ŽE KAMERA BEZ HLEDÁČKU JE HRŮZA. A PROTOŽE MÁM ZKUŠENOSTI JAK S MINI­-DV KAZETAMI V SONY DCR­-TRV 20E, TAK SE SONY HDR­-SR11E SE 60 GB HDD TAK MUSÍM UPŘESNIT, ŽE SI
NATÁČENÍ NA HDD A KONTROLNÍ PŘEHRÁVÁNÍ Z NĚJ PŘES HDMI NEMOHU VYNACHVÁLIT.
NIC JSEM PROTI KAZETÁM NEMĚL, ALE TENTO SYSTÉM, KDY NEJSEM LIMITOVÁN TÍM, ŽE MI KAZETA DOJDE A NENÍ PO RUCE RYCHLE JINÁ, MI SKUTEČNĚ VELMI VYHOVUJE.ALE JAK SE ŘÍKÁ ­- PROTI GUSTU ŽÁDNÝ DIŠPUTÁT, KAŽDÉMU VYHOVUJE NĚCO JINÉHO. NA ZÁVĚR PODOBNĚ JAKO VY KONSTATUJI, ŽE BYCH PINNACLE STUDIA, POČÍNAJE VERZÍ STUDIO DV NEZATRACOVAL. JE TO SKUTEČNĚ JEN OTÁZKA HW KONFIGURACE. A ZE ZKUŠENOSTI VÍM, ŽE DOPORUČENÁ NESTAČÍ. TO DOPORUČENÍ JE VŽDY SPÍŠ ­"VÁBENÍ­" KE KOUPI SW. NA HW JE VŽDY U SPOUSTY NOVÝCH SW PROSTĚ TŘEBA PŘITLAČIT A VYLEPŠIT HO.
Odpovědět0  0
Arnold Brepta | 10.3.201010:59
Začínal jsem se Studiem DV v roce 2000 a pokračoval se všemi verzemi až po dnešní verzi 14. Samozřejmě jsem vždy přepřáhl na vyšší HW, a to nejen na minimální konfiguraci, ale na maximálně možnou. Dnes jedu na čtyřjádru od Intelu+nvidia+soundblaster x­-fi+ 8 gb ram ddr3 + 2 TB na HDD a opětovně musím zkonstatovat, že jsem nikdy žádné výrazné problémy s tímto SW neměl. V současné době v pohodě střihám full hd formát AVCHD a renderuji blu­-ray soubory, resp. disky. Asi by měl pisatel uvést svou konfiguraci a dát si pozor, pokud je jeho HW slabší na veškerý ­"sajrajt­" puštěný na pozadí. Ještě snad uvedu, že jsem zkusil všelijaký možný SW a v oblasti pro nás ­- amatéry jsem nenašel uživatelsky příjemnější než je Pinnacle Studio. Navíc je PO připlacení aktivačních kódů dle libosti dostatečně vybaveno vším, co si normální člověk z hlediska efektů, apod. může jen představit. Přeji pisateli, aby až pronikne do všech fint tohoto ve světě oceňovaného SW a vylepší si HW, aby byl jen a jen spokojen.
Odpovědět0  0
sumida (10) | 10.3.201018:28
Děkuji za odpověď.
Souhlasím s Vaším názorem, že doporučené HW konfigurace zavánějí vábením. Citujii ze szránky Exacu:
Intel Pentium nebo AMD Athlon 1.8GHz a vyšší ­(2.4GHz doporučeno­)
- pro formát AVCHD je vyžadován procesor Intel Core™2 Duo 2.4 GHz a vyšší
- pro formát AVCHD1920 je vyžadován procesor Intel Core™2 QUAD 2.66 GHz nebo procesor Intel Core i7 a vyšší.
Dobře, kdo chce stříhat AVCHD, bez čtyřjádra se zřejmě neobejde...Ovšm jaký model, to už je na uživateli. Když uživatel není s PC familiární, a nemá dobrého rádce, může být i nemile překvapen.
Nový HW je už na cestě, zůstanu zatím u dvoujádra ­( 3,1GHz­), s rychlejší pamětí a novou grafikou, tentokrát ATI­/AMD. AVCHD zatím neplánuji, dávám vyšší prioritu fotogafování a to je jedn z důvodů proč právě takhle počínám.
Já jsem začínal o něco později než Vy, bylo to Studio8 atd... Na Studiu 14 je pro mne zajímavá nabídka importů a exportů, a ve spojení s dalšími zdroji signálů a klipů, včetně DVB­-T si dovedu připravit docela příjemnou zábavu...
Přeji Vám hodně úspěchů a hlavně superstabilní Studio !
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 17.3.201021:09
Já jsem drtivou většinu videa sestřihal na verzi 9, ale vyzkoušel jsem i novější verze. Pinnacle Studio považuji za mimořádně rozporuplný produkt. Souhlasím s tím, že je velice šikovně udělané na základní střih ­- nic lepšího jsem taktéž nenašel, snad srovnatelného. Pro domácí užití je víc než dostačující. Stabilita se postupně zlepšovala, co jsem měl možnost testovat. Nicméně taktéž jak již někteří uvedli si dobře pamatuji dlouhé hodiny strávené nad podivnými pády aplikace, zejména při rendrování DVD, čtení fór, kde uživatelé z celého světa spílali Pinnacle, že jimi zdokumentované chyby se nenamáhali opravit ani v nové verzi atd. Tvrzení o nestabilním HW znám a osobně považuji za duchařinu, zejména když ostatní aplikace bez problémů běží, počítají prvočísla jak o život, žhaví paměti do běla, rendrují atd.

Také bylo velmi nepříjemné zjistit, že výsledek v podobě vyrendrovaného DVD je obrazově řádově horší než z některých jiných nástrojů pro tvorbu DVD. Dokonce mám dojem, že verze 9 byla ještě OK a pak šla kvalita mpeg2 enkodéru dolů.

Nicméně to je spíš historie. Dnes řeším v čem střihat AVCHD. Nějaký ten HW mám ­(C2Q 2,66, 8 GB RAM ­- k ničemu, disky s videem v RAID 0­), byť to není úplně to nejlepší, mělo by stačit. Jelikož se stabilita zlepšila a Pinnacle mi vyhovuje z hlediska ovládání, zajímám se o verzi 14. Bohužel jsem našel na webu tuto informaci, co P14 neumí ­/ dělá špatně:
* Export do souborů AVCHD .m2ts nepodporuje Dolby Digital 5.1 ­(to opravdu neumí, ověřeno = degradace sestřihaného záznamu uchovávaného jako ­"master­" ­- vždy jsem si takto zálohoval DV na pásku­)
* Export do disku AVCHD má silně sníženou hlasitost a nízkou kvalitu u zvuku DD 5.1. ­(to zatím nevím jistě, pokud ano, tak neexistuje standardní cesta jak vyexportovat záznam v plné kvalitě ­- možná dokoupit kodek, který bude stát víc jak Pinnacle Ultimate...?­)

Pokud je pravda obojí a existuje dostupný soft, který toto umí, tak...
Odpovědět0  0
Romolus | 18.3.201011:57
Ano. Souhlasím. AVCHD střihám na na PS 14UC, již pět měsíců. Mám za sebou přes desítku projektů v něm vytvořených a je pravdou, že zvuk v AVCHD, ač se při úpravě projektu zvuk snažím vybudit, až na samou hranici + 12db, výsledek je vždy stejný slabý zvuk. TV musím zesílit vždy o 10 dílků silněji, než u TV vysílání.
Dále. Mám full HD kameru SONY, která nahrává vestavěným mikrofonem dolby digital 5.1. bitratem 256Kbps. První pokusy vedly tedy k úpravě videa s tímto plastickým zvukem, ale vůbec se to neosvědčilo. Nakonec jsem došel k názoru, že u amatérského videa je toto stejně zbytečným přepychem, jako ve většině případů i stereo zvuk, který je však obecným standardem. Proto jsem dokoupil přídavný stereo mikrofon a problém s mnoha kanálovým zvukem byl vyřešen.
I já mám, za léta praxe s Pinnacle studiem velmi smíšené pocity. Vždy, když jsem řešil nějaký problém s nedokonalostmi této aplikace, snažil jsem se najít jiný amatérský program, který by mne, co se pohodlné editační práce uspokojí svou jednoduchostí, ale zároveň i přívětivostí. Nezanedbatelnou výhodou pro mne byla i čeština. Bohužel jsem takový produkt na trhu nenašel. Ačkoliv má Pinnacle studio, verzi 14 nevyjímaje mnoho nedoladěných míst a práce s ním se stává někdy až hororem, je pro mne s amatérských produktů ten ­"nejprofesionálnější­". Jsem zvyklí, na jeho přehledné rozhraní, které práci maximálně zjednodušuje a když se pokouším video sestříhat v jiném programu, za chvilku narazím na něco, co mi najednou oproti práci v PS chybí a bez něho mi připadá celá práce jaksi nedodělaná a na první pohled, až příliš amatérská. To tady vzhledem k místu nejde rozebírat. Závěr: I když Pinnacle Studiu mohu, jako i jiní uživatelé vytýkat, přesto jsem za dlouhá léta nenašel adekvátní náhradu, která by mne uspokojila více než tato tolikrát mnou prokletá aplikace, na kterou často nadávám, ale zároveň se k ní nejradši vracím. Zdaleka jsem zde nedokázal popsat mé pocity z tohoto editačního software ač již v pozitivním či negativním slova smyslu. Kupujte, střihejte a doufejte, že ho výrobce jednou vyladí, ke spokojenosti všech, co s ním pracují.
Odpovědět0  0
karl2 (12) | 22.3.201021:26
Rozumím a jen nevím, zda se zcela ztotožnit i se závěrem. Nemožnost exportu záznamu se zvukem v 5.1 a popsaná horší kvalita exportu zvuku na blu­-ray mě docela nadzdvihla. Po IMHO nepříliš kvalitním kódování DVD video už jsem to viděl jako poslední kapku proč s PS skončit. Opět jsem se vrátil do fáze testování jiných sw a zatím mi vychází z hlediska exportu nejlépe Corel Video Studio Pro X3 ­(smart rendering, ovládání ovšem proti PS slabší ­- snad by bylo řešitelné přemapováním klávesnice ­- Ctrl+I = střih :­-­( ­). Druhý kandidát je pro mě Sony Vegas 9 ­- vypadá složitě, ale zřejmě jde nakonfigurovat dle potřeb. Cenově však trochu jinde. Zkoušel jsem kdysi i jiné a ty letěly ­"do kouta­" velmi rychle ­(Edius, Adobe Premiere Elements­) ­- vím, že to je věc individuálních preferencí...

Taktéž mám kameru SONY s 5.1 záznamem. Jde tam ale nastavit i záznam ve stereu ­(byť věřím, že přídavný mikrofon pořídí lepší zvuk­). Pokusně se mi ale BD 5.1 z PS14 nejeví zase až tak špatný ­- na domácí video. Nicméně mi principielně vadí, že dochází k degradaci kvality. U formátu DV si člověk zvykl na exportování beze ztrát... Takže u mě zatím úplně nerozhodnuto...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.