Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55POS9002/12: je OLED to nejlepší na trhu TV?

24.1.2018, Jakub Doležal, recenze
OLED není žádnou novinkou, ale pozvolna se začíná prodávat za rozumnější ceny. Do redakce jsme proto pozvali zástupce od společnosti Philips. Je barevné podání opravdu tak úchvatné, jak si všichni slibovali? Je OLED tím nejlepším na trhu? 

Vybalujeme a nastavujeme


Už jsem zmínil, že OLED je prozatím limitován nabídkou panelů, na druhou stranu není 55" model od Philipsu žádný trpaslík. Tenká konstrukce obrazovky sice poměrně značně snižuje hmotnost, ale stále ji v jednom člověku vybalíte poměrně komplikovaně. Rozhodně je lepší si pro prvotní instalaci přivolat někoho na pomoc.
 

Jelikož se uvnitř televizoru ukrývá lehce upravená platforma Android TV, jsou úvodní kroky vesměs shodné s testovanou Sony KD-49XD8305. Rozdíly jsou v drobných detailech, například v úvodu musíte spárovat ovladač podržením klávesy. Prakticky nikdy se ale nechytí na první pokus, takže si připravte menší dávku trpělivosti.
 

Další úskalí vás čeká při propojení telefonu či tabletu, neboť operační systém musí být v tu chvíli připojen k internetu a pokud hodláte využít Wi-Fi, pak je dokonale zmaten. Musíte zvolit variantu "Ne" (nemám telefon), protože varianta "Ano" zkrátka nefunguje. Nepomáhá ani připojení k Wi-Fi a vrácení se zpět.
 

V této chvíli se také netradičně podíváme na televizní ovladač, který sice obsahuje QWERTY klávesnici, ale jeho sladění se systémem není úplně intuitivní. Abych byl konkrétní, tak klávesy "OK" na přední "televizní" straně a "OK" na té druhé fungují odlišně. Ta první reaguje na virtuální klávesnici (například slovníkové nápovědy), druhá naopak okamžitě potvrzuje systémové nabídky.
 
 

Nahrávání a přehrávání pořadů


Úvodní nastavení televizních kanálů je otázkou několika okamžiků, jen je potřeba se probít asi 6-7 potvrzovacími obrazovkami. Věřím, že by celý proces šel upravit na automatický a manuální režim, aby si v případě automatiky televizor "osahal" své vstupy a sám vše zařídil.
 

Nároky moderních televizorů rostou a zatímco minule vyžadovala Sony Bravia pro svou funkčnost alespoň 160GB disk, Philips si rovnou řekne o 250GB. Pokud do televizoru vložíte menší disk, nebude nahrávání fungovat vůbec. Pokud tedy plánujete nahrávání pořadů, rovnou si pořiďte externí disk.
 
 

Operační systém


Philips jede na vlně Android TV a upravil jen několik málo nabídek a úvodních nastavení. Díky tomu se dostáváte k relativně odladěnému uživatelskému prostředí s bohatou nabídkou aplikací. Komu nevyhovují ty základní, může si snadno stáhnout jakékoliv jiné.
 

Televizních platforem již na trhu není tolik jako kdysi a Android TV rozhodně patří k těm povedenějším. Nicméně i zde se přes snahu Google nedaří držet krok s aktuální verzí.
Televizor v nejnovější aktualizaci nabízí Android TV 6.0.1, konkurenční Sony však pozvolna nasazuje verzi 7.0 Nougat.
 

Při testech operačního systému se také poprvé dostávám k plné interakci s dálkovým ovladačem a opakovaně narážím na jistou míru nesladěnosti s operačním systémem. Rozdílné funkce klávesy "OK" na obou stranách ovladače jsme si již popsali a nyní se přidává i softwarová klávesnice, která se místy aktivuje i při zadávání přes hardwarovou na ovladači a zakryje vám značnou část obsahu na obrazovce.

V průběhu testování mi asi nejvíce dala zabrat aplikace YouTube, která při hledání nejprve pouštěla hlasové vyhledání a přepnutí do vyhledávacího pole vyžadovalo hodně trpělivosti, následovala již zmíněná softwarová klávesnice. Nicméně ke konci testování dorazila aktualizace a YouTube již nyní funguje o poznání lépe.