Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55POS9002/12: je OLED to nejlepší na trhu TV?

24.1.2018, Jakub Doležal, recenze
OLED není žádnou novinkou, ale pozvolna se začíná prodávat za rozumnější ceny. Do redakce jsme proto pozvali zástupce od společnosti Philips. Je barevné podání opravdu tak úchvatné, jak si všichni slibovali? Je OLED tím nejlepším na trhu? 

Design televizoru


OLED panel má sám o sobě tloušťku jen pár milimetrů a Philips toho v horní části obrazovky náležitě využívá. Ve spodní části se již ke slovu dostává elektronika a tloušťka televizoru narůstá na desítky milimetrů. Z přední části dominuje televizoru 55" obrazovka ohraničená tenkým černým proužkem a stříbrnou linkou.
 
 
Stolní držák televizoru nevypadá na první pohled stabilně, ale televizor je díly OLED panelu relativně lehký a navíc má nízko těžiště. Jeho instalace je otázkou několika málo minut a oceňuji naprostou jednoduchost sestavení. Kdo by preferoval zavěšení na zeď, může využít držák VESA, avšak bude lepší televizor umístit dále od zdi, aby se netlumil efekt Ambilight.
 

Když už mluvíme o Ambilightu, pojďme si jej přiblížit. Philips je jediný výrobce na trhu, který využívá osvětlení stěny za televizorem pomocí LED pásek. Testovaný televizor spadá do nejvyšší kategorie a obsahuje tyto pásky na třech stranách. Jak Ambilight funguje?



Elektronika sleduje barvy zobrazené na obrazovce a ty promítá na stěnu za televizorem.
Při vypnuté obrazovce je Ambilight neaktivní a komu by nevyhovoval, ten si jej může vypnout. Výhody a nevýhody technologie Ambilight si zhodnotíme v závěru, až ji patřičně otestujeme.


Konektorová výbava


Z hlediska výstupů se již před pár lety ustálila kombinace anténních vstupů, čtveřice 4 HDMI portů a několika USB. Philips tento "standard" dodržuje a v případě USB kombinuje jeden rychlejší USB 3.0 a jeden pomalejší port USB 2.0. Podobné hybridy mají i ostatní výrobci a lze jen spekulovat, kolik ušetří nasazením staršího USB 2.0.
 

Pro připojení televizoru k internetu je k dispozici Ethernet, ale především Wi-Fi s podporou 802.11ac. Teoretická rychlost při plném signálu bohatě postačí na streamování online videa včetně rozlišení 4K. Veškeré konektory jsou umístěny při levém okraji televizoru a i když je televizor u stěny, není problém se k nim dostat.

Externí provedení, které používá například Samsung, mi přijde mnohem šikovnější a navíc lze snadněji navýšit výkon nebo přidat nové konektory.

 

Dálkový ovladač


Při koupi televizoru se často necháme unést velikostí obrazovky nebo podáním barev, ale nemělo by se zapomínat ani na ovladač. Způsob interakce s uživatelem je totiž zásadní a za roky nám prošlo rukou mnoho výrobků, které papírově slibovaly úžasné parametry, ale jejich ovládání bylo doslova za trest.

U televizorů a multimediálních zařízení se i dnes setkáváme s ovladači, jež primárně cílí na přepínání televizních stanic a pro "chytré" funkce jsou často nevhodné. Philips jako jeden z mála nabízí tradiční TV ovladač kombinovaný s QWERTY klávesnicí a touchpadem z druhé strany.
 

Za tuto snahu dávám již předem kladné body, protože není nic horšího, než zadávat Wi-Fi hesla nebo ovládat YouTube či webový prohlížeč tradičním TV ovladačem. Sice tím trochu utrpěla ergonomie v podobě větší tloušťky těla, ale odměnou vám bude právě výrazně snadnější ovládání.
 

Jak ovladač funguje si povíme v závěru, ale pokud bychom hledali prostor pro zlepšení, k plné dokonalosti chybí ještě alespoň lehké podsvícení. "Televizní" stranu si ještě dokážete zapamatovat po slepu, ale u klávesnice je to prakticky nereálné, neboť například čísla jsou ukrytá v písmenech přes klávesu Fn.

Pokud preferujete pro ovládání využít tablet nebo telefon, má Philips připravenou mobilní aplikaci. Pro spojení s televizorem není využito Bluetooth, ale vaše domácí Wi-Fi síť, takže je nutné v mobilu či tabletu aktivovat Wi-Fi a také počítat s drobným zpožděním.

Dobrou zprávou je, že televizor zůstává při vypnutém stavu připojen k síti a opětovně jej tak můžete spustit přes spárovaný telefon.

Philips 55POS9002/12
Vlastnost Hodnota
Úhlopříčka 55'' / 139 cm (16 : 9)
Typ panelu OLED
Rozlišení panelu 3840 × 2160
Jas panelu Neuvedeno
Podpora HDR Ano (HDR 10)
Typ podsvícení v každém bodě obrazovky
Další technologie Engine P5 Perfect Picture, Perfect Natural Motion
Vestavěné reproduktory Ano (30 W)
Tunery DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2
Vstupy 4× HDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x Ethernet, 1x CI+ slot, 2x ANT in, 1x Ethernet, 1x YPbPr in
Výstup pro sluchátka Ano
Internet (prohlížeč) Ano (Ano)
Wi-Fi/Bluetooth Ano / Ano
Světelný senzor Ano
Energetická norma (spotřeba) 150 W
Možnost montáže na stěnu Ano (VESA 300x300 mm)
Rozměry (š × v × h) 1230 x 715 x 227,5 (47,5) mm
Hmotnost 17,21 kg (16,81 kg bez stojanu)
EPG Ano
Operační systém Android TV 6.0.1
Čipset Engine P5 (MediaTek MT5596A)
Vnitřní paměť 2 GB RAM / 16 GB ROM
Různé variace Ne
Speciální vlastnosti Ambilight (3 strany), Triple Ring audio