Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55PFT6510: Android TV ve velkém?

24.3.2016, Jakub Doležal, recenze
Zatímco u mobilů dominuje Android na plné čáře, u televizorů se teprve snaží prosadit. Jak si s jeho nasazením poradil Philips u 55“ modelu? Získáte moderní centrum zábavy, nebo to stále není úplně to pravé?
Dnes testovaný televizor Philips 55PFT6510 se vzhledem ke své velikosti prodává za poměrně příznivou cenu a nabízí i rozumnou výbavu. Philips jej navíc vybavil systémem zadního osvětlení Ambilight, které sice nemusí vyhovovat každému, ale při srovnání s konkurencí je nutné ocenit snahu nabídnout něco navíc.




Android TV + Ambilight je velmi zajímavá volba


Velkou loterií byla pro výrobce sázka na cizí operační systém, navíc jeho tvůrce společnost Google jej již několikrát musel resuscitovat a není vůbec jasné, zda se v současné podobě uchytí. Na druhou stranu pokud mohu porovnat starý „Philips“ systém a nový Android TV, pak systém z dílny Google jednoznačně vyhrává na plné čáře.

Televizor sice v základu neumí některé již dnes běžné funkce, či si nerozumí s některými formáty videa a audia, ale v tu chvíli přichází ke slovu databáze aplikací z obchodu Google Play a v mžiku máte v obývacím pokoji moderní chytrou TV kombinovanou s multimediálním centrem. Takto všestranný a doplnitelný systém je jednoznačně budoucnost a prodejní čísla Androidu na poli telefonů to jasně potvrzují, protože odhadnout přesně potřeby celého trhu je zkrátka nemožné.

Mám však k modelu 55PFT6510 jednu a to poměrně zásadní výtku, je totiž pomalý. Nevím, zda je za tím nedokonalá optimalizace, nebo slabý hardware, ale reakce na přepínání TV kanálů, spouštění aplikací, vyvolávání EPG a další činnosti jsou místy až okatě zdlouhavé. Trochu mi to připomíná situaci s levnými a poddimenzovanými telefony a tablety.

Nepotěšil mě ani displej, tedy především jeho podsvícení. O rovnoměrnosti jasu nemůže být ani řeč a okraje obrazovky jsou při světlejších scénách viditelně tmavší. Výrobci se v honbě za nízkou cenovkou uchylují k LED páskám pouze při okrajích a tomu odpovídá i výsledek.

Celkově shrnuto však není Philips 55PFT6510 špatnou volbou, je sice místy pomalejší, obrazovka taktéž neexceluje, ale za cenovku okolo 22 000 Kč získáte slušně velký televizor s operačním systémem schopným se vám velmi dobře přizpůsobit. Zejména po instalaci přehrávače Kodi už nemusíte dokupovat multimediální centrum v hodnotě několika tisíc korun.


Televizor je vhodný:


1) Pro uživatele hledící na poměr cena/výkon
2) Jako náhrada za multimediální centrum


Plusy


+ Možnosti systému Android TV
+ Dálkový ovladač s QWERTY
+ Kvalita integrovaného Wi-Fi
+ Poměr cena/výkon
+ Osvětlení Ambilight


Minusy


- Množství aplikací pro Android TV
- Špatná homogenita podsvícení
- Nízký výkon čipsetu a pomalé reakce
- Nepodpora řady videoformátů
- Jen 100 Mbps Ethernet
- Nepodpora formátování ext


Za zapůjčení televizoru 55PFT6510 děkujeme Philipsu.
 

Cena v době testování: cca 22 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: