Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55PFT6510: Android TV ve velkém?

24.3.2016, Jakub Doležal, recenze
Zatímco u mobilů dominuje Android na plné čáře, u televizorů se teprve snaží prosadit. Jak si s jeho nasazením poradil Philips u 55“ modelu? Získáte moderní centrum zábavy, nebo to stále není úplně to pravé?

Vybalujeme a nastavujeme


55“ televizor je už poměrně těžký a jeden člověk má tedy při manipulaci co dělat. Vybalení a sestavení včetně sešroubování podstavce by vám nemělo zabrat více jak 10 minut, neboť vše je velmi intuitivní.





Podobně snadné je i úvodní nastavení, kterým vás provede průvodce. Jako první jste vyzváni ke stisku klávesy OK, zřejmě pro nalezení a spárování ovladače. Následuje výběr jazyka, který zahrnuje i češtinu. Jelikož se jedná o operační systém založený na Androidu, asi nikoho nepřekvapí nabídka spárování s vaším Google účtem.





Výrobci snad konečně pochopili, že je zadávání přihlašovacích údajů na TV nepohodlné, a tak lze využít mobil nebo notebook. Televizor vám následně sdělí internetovou adresu, na které musíte zadat jím vygenerovaný kód. Poté se již pouze přihlásíte na svůj Google účet a televizor je spárovaný. Celý proces je záležitost asi minuty. Výrobce vás ještě bude lákat na registraci ke službě Philips Smart TV, ale lze ji případně vynechat.





Dalším krokem je ladění televizních stanic a rádií. Vyhledávání trvalo celkem 3 minuty 36 sekund a bylo nalezeno 47 stanic včetně možnosti aktivace HbbTV. Posledním nastavením je úprava obrazu a zvuku, kde si vybíráte z přednastavených schémat. Specialitou je určení barvy omítky na zdi za televizorem kvůli osvětlení Ambilight. Pokud máte tablet či telefon s Androidem, můžete si ještě stáhnout aplikaci pro dálkové ovládání.






Nahrávání a přehrávání pořadů


Nahrávání pořadů je v televizorech naprostým standardem, nicméně každý výrobce na to jde trochu po svém. Philips vás hned v úvodu vyzve k použití alespoň 32 GB flash paměti a doporučuje spíše 250GB disk. Nezapomeňte také, že disk si televizor naformátuje po svém a přijdete tak o veškerá na něm uložená data. Příjemnou zprávou je, že lze flashdisk použít také pro rozšíření vnitřní 8GB paměti určené pro instalaci aplikací.





Po rychlém formátování můžete začít nahrát buď skrze dálkový ovladač, nebo si nahrávání nastavit přes programového průvodce (EPG). Lze si navolit i manuálně časy nahrávání na daném kanále. Přehrávání je následně možné pouze v televizoru, flashdisk je totiž např. pro Windows nečitelný.


Představení operačního systému


Výrobci dlouhou dobu sázeli na vlastní operační systém, ale jen málokdo dokázal udržet tempo s mobilními telefony. Televizor tak často neuměl funkce pro sdílení a nedokázal nabídnout ani zlomek internetového obsahu. Philips proto celkem rozumně vsadil na platformu Android TV, která vychází z Androidu.







V televizoru je nainstalovaná verze 5.1 včetně obchodu Google Play, takže máte přístup k celkem solidní databázi aplikací. I když je nutné upozornit na fakt, že ne všechny oblíbené aplikace jsou s Android TV kompatibilní. Uživatelé zvyklí na nepřebernou nabídku z mobilního Androidu tak mohou být zklamáni.





Úvodní slovo v oblasti aplikací si bere Philips, který připravil svůj vlastní seznam nejpoužívanějších programů. Mezi nimi jsou jak velmi populární Picasa, Vimeo, eBay, tak naprosto neznámé tituly. Své místo v základní nabídce si překvapivě vydobyl i Playboy TV a Brazzers. Tyto aplikace jdou naštěstí po instalaci zamknout, ale pokud se k nim zvídavé děti dostanou dříve, máte o vysvětlování postaráno.





Vnitřní paměť televizoru je 8 GB, takže je dostatek místa i pro instalaci dalších aplikací a pokud by vám tento prostor nestačil, můžete využít externí flashdisk. Aktualizace systému si televizor hlídá sám a pouze vás vyzve k instalaci.