Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Audio a domácí kina
Kamery
Multimediální centra
Projektory
Streaming videa
Televize
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  Svět audia
7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
Jaroslav Beneš | 11.5.20108:23
.... Začíná to tunerem, který je silikonový jednočipový...Zajímá mne, co si autor pod pojmem silikonový tuner představuje. Jde asi o nějakou novou, většině lidí neznámou technologii...V recenzi by se asi toto nemělo objevit....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 11.5.201014:09
To není z mé hlavy, ale takto to označují výrobci těchto čipů. Rozdíl je v tom, že dříve byl celý tuner postaven z diskrétních součástek a malých IO za použití mnoha pasivních prvků včetně poměrně velkých ­(co do prostoru­) indukčností, proto také tak velká velikost. Silikonový tuner je jen jeden čip, která má kolem jen málo pasivních součástek a celé směšování a řízení je v jednom. Bez těchto nových obvodů by v podstatě nebylo možné ani udělat USB přijímač ve velikosti flash disků, tzv. klíčenek.

A co se týče technologií ­- toto slovo má stejný význam jako šmoulování, může být technologie výroby bačkor až po IT, takže bych s ním byl opatrný. Od vynálezu tranzistoru je to v podstatě pořád jedna technologie, nic nového, jde jen o evoluci, ne revoluci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Jaroslav Beneš | 12.5.20107:16
Myslím, že si klasický televizní tuner ještě trošku pamatuji.Jsem původně televizní opravář.Tunery prvotně byly dokonce elektronkové. Tedy ne žádné malé IO. To přišlo mnohem později. I když, ty elektronky mám skoro jen z vyprávění ­- na škole už nebyly.Přesto ještě pamatuji karuselový kanálový volič.

Silikonový tuner ­- podle mne jde o nepřesný překlad. Snad by bylo vhodnější jednočipový křemíkový.Protože čipy jsou z křemíku.Silikonová jsou třeba prsa, ale to nemám taky rád.

Nechci aby příspěvěk vyzněl ironicky, ve svých začátcích s TV na počítači a propojování výstupu grafické karty na TV pro sledování filmů jsem z tohoto servu hodně čerpal a pomohl mi.Ale o silikonovém tuneru mne asi nepřesvědčíte.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 13.5.201016:35
V tomhle máte pravdu, asi by bylo vhodnější používat křemíkový, já už to ale nějak nevnímám, když všechny odborné texty kolem mě jsou v angličtině.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Thunder.m111 | 10.5.20109:17
Měl jsem doma možnost testovat cca 20 televizních karet, ty od ASUSu se stejným chipem vykazovaly podstatně horší citlivost, tyto konkrétní bohužel otestovat nemůžu, ale osobně bych uvítal nějaké porovnání citlivosti příjmu a také jestli jsou podporované v Linuxu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 10.5.20109:33
Porovnání citlivosti jistě vhodné je, ale jak to udělat s vyloučením atmosférických vlivů, kabelů apod? Subjektivně vzato ­- měl jsem teď doma asi 10 tunerů různých výrobců a všechny chodily v podstatě identicky, co se týče citlivosti příjmu. Nechci ale moc házet nějaké subjektivní hodnocení, proto to uvádím pouze tehdy, když pozoruji něco dramatického. Mám horší příjem a také zkušenost, že je značný rozdíl mezi dnem a nocí a také počasím, takže bez nějakého měření ­(tedy mít signálový generátor­) jsou vždy takové závěry nevěrohodné.

Linux ­- viz závěr článku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
PavlPd | 10.5.20107:43
Je mozno nekterou z karet preladovat v celem jejich pasmu, rekneme od 88MHz po konec UHF , pripadne i mimo rozsah, za ucelem sledovani napr. amaterskych pasem atd ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 10.5.20108:47
Přesně nevím,za jakým účelem, ale ladit v rozsahu cca 88­-880MHz půjde u všech, otázka je možnost příjmu ­- nic jiného, než TV vysílání se asi nechytí. Pokud jde o amaterské vysílání FM, tak pochybuji, že FM rádio demodulátor bude fungovat jinde než v pásmu kolem 100MHz. FM demodulátor pro zvuk u TV by fungovat mohl, otázka je, zda se vůbec bez videa zapne nebo bude stabilní, protože to detekuje různé normy zvuku ­(A2, NICAM apod.­) na různých vedlejších nosných ­(5,5­/6,5MHz­). Toto je automatické a nejde vnutit, takže bych to na to neviděl. To samé ale bude platit u všech jiných karet od jiných výrobců.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
hobby tv | 7.5.201013:40
To je ale článek, který pomíjí podstatné informace. Analog je mrtvý a o skutečnosti, zda karta podporuje DVB­-T i v HD rozlišení ­(včetně MPEG4 a AAC­), není ani slovo. Takže jestli jede ČT a Nova v HD v pozemním vysílání a se zvukem, také nic. Tenhle článek by byl dobrý tak před pěti lety.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 7.5.201022:34
1. Analog není mrtvý ­- na kabelovce stále jede a zřejmě ještě pojede dlouho, takže hybridní karty mají stále svůj význam
2. HD ­- čtěte lépe, informace o podpoře HD tam je, dokonce i v závěrečném hodnocení. Sice není přímo zmiňován ČT nebo Nova, ale i to tyto programy to umí. Také byste mohl vědět, že podpora HD a kodeků je u TV karet jen záležitost software, zda je umí dekódovat, takže i kdyby to dodávaný software neuměl, tak to umí jiný. Dnes v podstatě každá DVB­-T karta umí HD, to ani není třeba uvádět.
3. U člověka, který si říká hobby tv bych tuto základní znalost očekával. Možná by to asi chtělo nějaký článek, který trošku popíše, jak vůbec příjem TV na PC funguje, protože jak se zdá, stále v tom panují značné nejasnosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
PavlPd | 10.5.201010:08
Pokud na naladěné frekvenci bude něco korektního tak to karta automaticky rozpozná ? ok. Jde jen o to, zda můžu přelaďovat frekvencí, nikoli kanály a zastavit se na zvolené frekvenci, např 468 MHz i pokud tam nic nebude, nebo bude ale pro kartu neznámou modulací.

Mohl by to někdo , kdo vlastní kartu vyzkoušet ?
Jinak se omlouvám, jestli dost prudím.

Děkuji Pavel
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 10.5.201010:28
To už pak záleží hlavně na software, zda tam jde zadat libovolná frekvence. Hardware to umí vždy ­(jinak to neumí­), ovladače to umí také vždy ­(posílá se jim frekvence­), jen DirectShow stojí mezi tím a standardně se snaží nutit čísla kanálů místo frekvencí. i tak tam ale možnost zadat frekvenci zůstala ­(dělal jsem to jak v ATV, tak v DTV­) a dělá to i mnoho jiných software ­(např. ProgDVB, DVBViewer apod.­), protože ty kanály v DirectShow ­(Windows­) jsou většinou špatně. Obecně se to ví a aby to výrobce mohl obejít, tak stejně i software od karet funguje na frekvencích a přiřazení kanálů na frekvence si dělá sám.

TotalMedia zadat přímo frekvenci neumí a spoléhá na vlastní přiřazení kanálů, které je pro nás naštěstí správné. Pokud to tak je, tak nemá ani smysl jiný přístup. Ostatně každá stolní TV to dělá stejně. Pro vložení frekvence je možné použít jiný software a mělo by to fungovat. Dnes už naštěstí ovladače v tomto směru fungují správně. Otázka je, co z toho, když na dané frekvenci nic není nebo je tam neznámá modulace, tak to stejně karta nepobere.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
josef.prasil | 18.5.201017:45
jak pisete analog se stale pouziva u kabelove televize. nicmene neni jistota, ze karta neshori. coz se vetsinou po delsim provozu stalo se starsimi kartami asus ­(napr. p7131 hybrid)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nuro | 28.5.20109:50
Jednu vlastnim, preco by mala zhoriet?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.