Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 3x hybrid od Asusu

7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
Ke všem TV tunerům dodává výrobce ovladače a software na CD, u některých na dvou CD, na jednom jsou ovladače pro Windows XP a Vista, na druhém pak najdeme instalaci programu ArcSoft TotalMedia 3.5. U My Cinema-ES2-750 je vše na jednom disku. Asus tedy nepoužívá vlastní software, ale využívá aplikaci třetí strany. Nutno dodat, že to ale nebyla špatná volba.

TotalMedia je program ve stylu Media Center. Nejde tedy o jednoúčelový program pro příjem TV, ale zvládá i přehrávání DVD disků, videa, hudby, prohlížení obrázků a v neposlední řadě i ovládání FM rádia. Jelikož jsme si tento program ještě podrobně nepředstavili, tak si projděme jeho možnosti.

Instalační CD k EHD2 nese na sobě označení verze programu 3.5.256, ale najdeme tam rovnou 3.5.258, takže zde máme menší nesoulad v označení. Na stránkách Asusu najdeme i aktulizaci na verzi 3.5.260, která má opravovat automatické aktualizace programu. Po její instalaci ale přestane fungovat funkce Obraz v obraze (Picture-in-Picture), další pokus o aktualizaci přímo z programu napíše, že používáte nejnovější verzi. To píše ale i původní verze 3.5.258. Aktualizace na novější verzi tedy nepřinese vůbec nic, naopak ubere funkci Obraz v obraze, lepší je tedy zůstat u původní verze. Sám ArcSoft uvádí, že dodává více verzí programů, z nichž některé jsou o některé funkce ochuzeny, například právě o Obraz v obraze. Asusu se tedy zřejmě k produktu EHD2 dostal omylem špatná verze.

Samotná instalace je jinak bezproblémová, slouží k tomu jednoduchý instalátor, který udělá vše za nás. Po instalaci je nutný restart systému. TotalMedia si nainstaluje malý prográmek, který sedí v systémové liště a řídí naplánované nahrávání.

Poté již můžeme spustit dodávanou aplikaci TotalMedia. Napoprvé se objeví úvodní konfigurace, která nás v několika krocích provede základním nastavením - nalezením stanic. Tato nastavení jsou pak později dostupná ze Setup menu. Pokud nevládnete jedním ze světových jazyků, tak můžete mít problém, protože aplikace češtinu nepodporuje.

Jako první je nastavení regionu, čímž se nastaví i tabulky frekvencí.



Při ladění nejprve vybereme požadované zařízení. Pro každý typ vstupu je zde jedna položka, tedy jeden hybridní tuner je brán jako dva - digitální a analogový. U dvoutunerů tak najdeme celkem čtyři, u jednotunerového dva. Vybereme jeden a provedeme proskenování.



Hledání stanic probíhá přes celé spektrum frekvencí, manuální vkládání u tohoto programu chybí. V mém případě nalezl všechny stanice jak u analogové kabelové televize, tak u digitálního DVB-T. Problém byl u anténního příjmu, kde toho již moc není a u nás se špatnou kvalitou, tam může být problém (ale to stejně končí). V obou případech dokáže přiřadit i jméno, u analogového vysílání používá k tomuto název teletextu a ne vždy je tak jméno správné (na ČT2 je například Express). To ale nejde jinak vyřešit, takže to neberme jako výtku, ale jako pochvalu. Ostatně jména stanic můžeme později změnit.



Dále je nabídnuta možnost hledání i na dalších zařízeních a celý postup se pak opakuje.



Po naladění můžeme stanice editovat, mazat a přesouvat. Editace je ale omezena jen na změnu jména.



Používat je možné jen velká písmena a číslice. Zde se sluší podotknout, že celou činnost lze provádět jak pomocí klávesnice a myši, tak i dálkovým ovladačem. V malém okénku přitom stále běží naladěná stanice.



Dále můžeme nastavit parametry zachytávání z analogových zdrojů, adresáře pro přístup k videu, hudbě a obrázkům apod. Celkově toho ale k nastavování příliš není, důraz je kladen hlavně na jednoduchost.



Na nastavení DVD přehrávače se podíváme později.