Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 3x hybrid od Asusu

7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
Karta My Cinema-EHD2-100 je víceúčelová hybridní karta se dvěma tunery. Proto má v balení i dvě prutové antény a také jednu dipólovou pro příjem FM rádia. Dále je zde kabelová redukce pro připojení externích video zdrojů - kompozitního a S-Video a také dálkový ovladač včetně baterií a samozřejmě s čidlem, které se připojuje ke kartě kabelem a nechybí ani oboustranná nálepka pro přilepení na vhodné místo pro lepší příjem. Přiloženo je i jedno CD s ovladači a jedno CD se softwarem. Návod k obsluze je v několika jazycích, čeština ale chybí.


Obsah balení

Jak již bylo řečeno, karta je určena pro PCI Express rozhraní, dodejme, že jde o šířku x1. Karta má na výšku plnou velikost, takže nepůjde použít do nízkých skříní. Na zadním panelu najdeme několik konektorů. Shora je to nejprve vstup pro čidlo dálkového ovládání a dále anténní vstup prvního tuneru. Tento vstup je oproti dalším dvěma anténním vstupům z druhého tuneru zcela zapuštěn. Vstupy druhého tuneru jsou anténní a pro TV. Pokud tedy chceme přivést signál z jedné antény do obou tunerů, musíme použít rozdvojku nebo dvě prutové antény. Úplně dole je pak miniDIN konektor pro připojení kabelové redukce pro externí vstupy.


Karta My Cinema-EHD2-100

Největší plochu na kartě zabírají oba tunery, které jsou klasického střihu. Nejde tedy o v poslední době často používané silikonové jednočipové tunery (ty najdeme na druhé kartě), které jsou menší. Naopak vše ostatní je velice kompaktní. Výrobce použil nový obvod SAA7164 od NXP, který umí téměř vše. Má dva vstupy pro DVB streamy a analogové vstupy, takže provádí i digitalizaci. A nejen to, kromě toho dokáže i přímo komprimovat video do formátů H.263, MPEG-1/2/4, WMV a DivX, ze zvuků je to MPEG-1 Layer 2, MP3, AC3 a také AAC-LC.

Dále je vybaven i 3D redukcí šumu a 3D comb filtrem pro anti-aliasing, zvládá i extrakci VBI pro teletext. Demodulovat umí všechny světové formáty analogového TV vysílání - NTSC, PAL i SECAM včetně všech verzí. TV tunery na kartě samozřejmě omezují jejich použití na PAL a SECAM, na video vstup ale lze přivést libovolný formát.


Schématické znázornění karty z referenčního designu NXP

Obvod SAA7164 obstarává i dálkový ovladač a ovládání demodulátorů DVB-T. Ty jsou samozřejmě dva a jedná se o obvody TDA10048 rovněž od NXP, takže karta je velice podobná referenčnímu designu od NXP.