Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic TX-L42ET60E: zlatá střední cesta?

30.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V poslední době jsme se zaměřili spíše na dražší modely televizí. Dnes se ovšem podíváme na jednu levnější a přesto velmi zajímavou. 42", technologie IPS a samozřejmě chytré funkce, 600 Hz a Wi-Fi. Co víc si přát?

Struktura displeje


Televize používá technologii IPS. To víme ze specifikací. Ovšem jak vypadá pixel, resp. subpixel, v reálu, už se nikde nedočteme. Náš makroobjektiv to ovšem prozradí a ihned budeme mít jasno.


Panasonic TX-L42ET60E IPS pixel structure

IPS struktura obrazovky Panasonic TX-L42ET60E


Struktura obrazovky je zcela v souladu s běžným standardem IPS. Žádné nečekané zvraty. Takže lze očekávat i zcela standardní a tudíž i kvalitní barevné podání a pozorovací úhly.


Teplota bílého bodu


Podíváme se také na změnu teploty barev při změně jasu a při rozložení po ploše.


Panasonic TX-L42ET60E závislost teploty bílé na jasu


U televizí není toto tak často sledovaným aspektem a většině uživatelů to je takříkajíc "šumák", ovšem nebylo by dobré tento aspekt zcela zanedbat.


Panasonic TX-L42ET60E rozložení teploty bílé



Testy barev


Při přiložení sondy k televizi bylo jasné, že gamut odpovídá sRGB, resp. Rec. 709 standardu. Co víc si přát? Asi nic. Co je ovšem zajímavé, je aplikace pro Android, ve které lze celou televizi ovládat (její obrazové vlastnosti). Můžete tak pěkně graficky ořezávat gamut, měnit jas, kontrast atd. Zkrátka prakticky vše, co najdete v OSD menu. Nejvíc se Panasonic chlubí ovládáním, resp. ořezáváním, gamutu. Zní to opravdu dobře, ale osobně si říkám proč? Proč bych ořezával gamut Rec. 709? Jaký to má smysl? Ano, pro speciální účely simulace jiných méně schopných zařízení se to může hodit, ale upřímně, kdo něco takového vyžaduje u televize s takovou cenovkou. Tím samozřejmě nechci říci, že by tato aplikace byla k ničemu. Je dobrá a díky ní se televize ovládá podstatně rychleji a pohodlněji. Takže jako příjemné zpestření a ulehčení práce je to dobré. Bohužel v nepovolaných rukou dokáže udělat více škody než užitku.


Panasonic TX-L42ET60E gamut CIE 1931


Panasonic TX-L42ET60E gamut CIE 1976


Gamut bychom měli za sebou a můžeme se podívat na barevné podání, resp. barevnou odchylku.


Panasonic TX-L42ET60E dE Kino režim

"Kino režim" (vypnuté funkce
dynamického kontrastu a doostření obrazu)


Pokud necháte televizi dělat své a nastavíte pouze "Kino režim" (pozor je zde ještě pouze "Kino"), tak je průměrná odchylka ΔE2000=1,80. Přes čáru je zde pouze světle modrá, která by si zasloužila trošku doladit. Ale nejde o nic závažného. Samozřejmě na barvy nemají vliv různé funkce pro redukci MPEG artefaktů, šumu, doostření apod. Ty si nastavte dle libosti. Osobně je u televizí zcela vypínám.


Panasonic TX-L42ET60E dE Kino

Profil "Kino"


Pak tu máme režim Kino kde je odchylka již výrazně vyšší. ΔE2000=2,33. Lepších výsledků již televize nedosáhne. Takže jen telegraficky. Profil Dynamický ΔE2000=5,63, profil Uživatelský (výchozí nastavení) ΔE2000=3,07.


Panasonic TX-L42ET60E dE v OSD menu

Barvy seřízené v OSD menu televize


Jistého vylepšení dosáhnete při nastavení vlastních barev v OSD menu. ΔE2000=2,62. Přesto je "Kino režim" stále nejlepší a doporučuji jej pro valnou většinu uživatelů.

Samozřejmě si můžete televizi zkalibrovat pomocí ICC profilu, ale to platí pouze v případě, že jej budete používat ve spojení s některým velkým operačním systémem jako je Windows či MacOS. Ostatní mají smůlu, smůlu mají i DVD/BluRay přehrávače.

V celkovém pohledu jsou barvy u televize opravdu dobré. Dovolím si tvrdit, že lepší než u valné většiny komerčních monitorů, které se často spokojí pouze s nepřesným gamutem, který celý monitor potápí. Panasonic TX-L42ET60E však opravdu překvapila.