Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic TX-L42ET60E: zlatá střední cesta?

30.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V poslední době jsme se zaměřili spíše na dražší modely televizí. Dnes se ovšem podíváme na jednu levnější a přesto velmi zajímavou. 42", technologie IPS a samozřejmě chytré funkce, 600 Hz a Wi-Fi. Co víc si přát?

Menu


Co se týče menu, tak to patří k takovému standardu televizí. Bohužel vás překvapí svojí pomalostí, resp. horšími reakcemi. Často je také vidět, že menu má naprogramovanou nějakou animaci, ale ta je zcela přeskočena. Procesor tedy nezvládá vše, co mu software přikazuje. Je to nejspíš způsobeno tím, že Panasonic dává i do vyšších televizí prakticky stejný software. Nižší řady si zkrátka musejí nějak poradit. Je to trošku škoda, protože celé menu by si zasloužilo trošku zrychlit.


Panasonic TX-L42ET60E menu 01


Grafická podoba je ovšem celkem vkusná. Sice si neodpustím poznámku, že někdy je lepší zahodit nějaké grafické pozlátko a nechat vyšší přehlednost. Ale to je asi již čistě moje osobní averze vůči většině dnešních televizí.


Panasonic TX-L42ET60E menu 02


Samozřejmostí je rozdělení do dvou sekcí. První je pro aplikace a takové to rychlé ovládání televize. Volba vstupů, přepínání aplikací atd. Druhé (na dálkovém ovladači pomocí tlačítka "Menu" slouží pro nastavení obrazu, zvuku, ladění a třídění programů, aktualizaci softwaru atd. Zkrátka nastavení televize jako takové. Opět to je již tradiční přístup a osobně volám po nějaké inovaci. Všechny dnešní televize totiž působí trošku schizofrenně. Jedno menu má svojí grafiku a druhé "chytré" zase jinou. Proč? To netuším.


Panasonic TX-L42ET60E menu 03


V menu naleznete naštěstí prakticky vše. Je zde také rozdělen jas od podsvícení. Toho jsem se trošku u levnější televize bál, ale Panasonic příjemně překvapil.

Celé menu si můžete prohlédnout na krátkém videu, kde uvidíte hlavně jeho reakce a grafickou podobu.



Ladění programů


Ladění programů proběhlo až nezvykle rychle a televize našla vše potřebné, resp. dostupné. V dnešní době by byla hanba, pokud by takovou banalitu nezvládala.
Třídění programu programu probíhá pomocí čtyř složek "Oblíbené". To je myslím dostatečný počet. Navíc je zde klasické třídění dle placených/neplacených a TV/Rádio. Ostatně tento systém využívá Panasonic také již delší dobu. Takže nic překvapivého.


Webový obsah a "chytré" funkce


Při prohlížení internetu oceníte rychlost prohlížeče. Ač televize očividně neobsahuje nikterak závratně rychlý procesor (menu není až tak rychlé), tak prohlížení internetu zvládá dobře. Stránky jsou sice bez Flashe, ale to ve výsledku nevadí. Na YouTube je tu speciální aplikace. Docela nezvyklá je možnost přizpůsobit si hlavní obrazovku jak chcete. To sice televize Panasonic umějí jež delší dobu, ale i tak je to v dnešní době docela nezvyklé. Jde jen o to, zda takovou funkci požadujete. Můžete si zvolit aplikace na úvodní obrazovku jako je kalendář, počasí či poznámky a můžete měnit barevnost, resp. vybírat skin.

V aplikacích naleznete v prvé řadě přehrávač médií a Media server. Díky němu můžete přes DLNA či USB pouštět libovolný film. Jsou zde samozřejmě aplikace pro zpravodajství nebo různé internetové televize. Je zde také zkušební (trial) verze UPC. Nesmí chybět Facebook, Skype (ale bez kamery a mikrofonu to moc nepůjde). Aplikací je zde prakticky stejně jako u televizí Samsung. Dokonce jsem měl pocit, že televize využívají obdobný systém a třídění aplikací je prakticky shodné. Ani bych se tedy nedivil, kdyby televize využívala podobný operační systém. Taková obdoba MMC, které jsou v poslední době všechny na jedno brdo.


Nahrávání programů


Televize bohužel nepodporuje nahrávání jakéhokoli obsahu. Nejedná se tedy o plnohodnotnou "chytrou" televizi. Je to trošku škoda, protože nahrávání například seriálů je na televizi celkem žádoucí. Pokud ovšem chcete televizi čistě jako zobrazování informací, videí atd, tak poslouží dobře.