Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic HDC-SD20: lehká a schopná

13.8.2009, Jan Vítek, recenze
Kamera Panasonic HDC-SD20 nám nabídne své kvality v podobě 16násobného optického zoomu, optické stabilizace a rozlišení Full HD. Výrobce slibuje i mobilitu a snadné použití díky automatickým funkcím. My se podíváme, jak na tom tato kamera skutečně je.
Kamera Panasonic HDC-SD20 je tedy další z aktuálních modelů, které se spoléhají na karty SD/SDHC a nabízí na první pohled zajímavé specifikace. Ty hovoří o rozlišení Full HD 1920 x 1080 (ale jen 1080/50i), objektivu Leica s optickým zoomem 16x a rovněž optickým stabilizátorem obrazu, jenž se při takovém zoomu velmi hodí (stejně jako závit pro filtry a předsádky) a mikrofonovém systému schopném zachytávat zvuk v 5.1 kanálech.

Tělo kamery je vyrobeno z plastů či snad částečně i ze slitin, víko displeje je kryto hliníkem a kromě námi testované verze v černém provedení s metalízou jsou k dispozici i červená a stříbrná verze. Na svou velikost je kamera poměrně lehká a bez baterie váží pouze 270 gramů. Vůbec však nevypadá na to, že by se měla každou chvíli rozpadnout, tělo je pevné, nikde nic nevrže ani se neviklá a dílenské zpracování jednoduše působí velmi kvalitně.



Pokud HDC-SD20 vezmete do ruky, pak vám do ní padne jako ulitá a ani se nehne. Může za to vhodně profilovaná pravá část se zdrsnělým povrchem, která zajistí pevný úchyt a dílo dokoná kvalitní poutko s měkkým vyložením. Ovládací prvky mají standardní rozložení, tedy se zoomem určeným pro ukazovák a spouští videa pro palec (zoom by mohl být méně tuhý) a také spoušť fotoaparátu najdeme na obvyklém místě. K pevnému uchopení napomůže rovněž baterie, jejíž pozice je v zadní části. O ni se totiž můžeme opřít celým palcem a jemně korigovat směr objektivu. Ostatní ovládací prvky v podobě tlačítek jsou jasně pochopitelné i bez konzultace s manuálem, takže se v nastavení jen těžko ztratíte.

Již byla řeč o baterii, která může být díky externímu způsobu připojení vyměněna za větší modely s větší kapacitou, díky kterým pak kamera dokáže na jedno nabití natáčet déle. Výměna baterie je pak dílem okamžiku, takže s trochou cviku přitom neztratíte víc než několik sekund. Marně však budeme hledat vstup pro mikrofon, avšak snad nám to dokáže vynahradit zmíněný 5.1kanálový zvuk a také pro snímání v nepříznivých světelných podmínkách stroboskopický blesk a LED svítilna, ovšem ty nejsou všemocné.

Co se týče filmování a nastavení kamery, pak k tomu slouží kvalitní dotykový displej se slušnými pozorovacími úhly. Menu je sice přehledně rozčleněno a lokalizováno, ale systém nápovědy je trošku otravný a znepříjemňuje celý proces nastavení, protože zdržuje. Na druhou stranu jej nebudete po získání zkušeností s touto kamerou téměř potřebovat a jeho aktivace/deaktivace je otázkou stisku jednoho stále přístupného tlačítka. Možnosti voleb jsou slušné, ale zdaleka neobjímají vše (není zde třeba časosběrný záznam) a někdy jsou dost nepružné, pokud jde například o volbu spořiče obrazovky - buď 5 minut, nebo vypnuto. Nemůžeme ale asi chtít po této kameře, aby nabízela všechny myslitelné funkce.

A nyní k záznamům, přičemž nejdříve přichází na řadu režim fotografování. Sice zde máme blesk, ale kamera na fotografie jinak zaměřená není, což je vzhledem k pouze 1,47megapixelovému snímači dost pochopitelné. Můžeme tedy tvořit fotografie pouze v jednom rozlišení (1920 x 1080), k němuž se musí navíc dojít s použitím interpolace a pak tu jsou jen dvě nastavení kvality. Fotografie tak mají k ideálnímu výstupu daleko, protože v nativním rozlišení ani nemohou být ostré, ale jinak bych tuto funkci nezatracoval. Sice se už při nulovém zoomu na kontrastních hranách objevuje chromatická aberace, ovšem ke cti objektivu Leica slouží to, že maximální 16násobný zoom situaci příliš nezhoršuje.

Při filmování byla vyzkoušena řada režimů a lze říci, že je na tom tato kamera celkově dobře. Zamlouvala se mi především výborná schopnost rychle ostřit a přizpůsobovat se změně světelných podmínek, ovšem na druhou stranu je výsledný obraz vlivem nízkého rozlišení snímacího čipu nepříliš ostrý a kamera má také menší problémy při nízkém osvětlení, pro které sice nabízí speciální režim, ale jeho přínos je diskutabilní a také zvukový systém mohl být lépe připraven. Celkově lze ale její výkon označit za slušný.


16x zoom s optickou stabilizací
tužší ovládání zoomu
lehké a přesto pevné tělo
otravná nápověda v menu
slušná ergonomie
horší snímání ve tmě
dobrý displej
neumí využívat LED svítilnu při ostření
pohotové ostření a nastavení clony
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 14 500 Kč s DPH


Videokameru Panasonic HDC-SD20 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz