Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MythTV: bájná nebo báječná TV?

14.10.2010, Radek Jahoda, recenze
MythTV používám již několik let a nemůžu si ho vynachválit. Dokonce můžu říci, že bez něj nemůžu žít. A divím se, že někdo může používat přehrávače, rekordéry a set-top-boxy za mnohem vyšší cenu, s problémy, bez komfortu a bez možností.
Cílem tohoto článku není najít v MythTV chyby a srovnávat ho s konkurencí. Ostatně jedno staré přísloví říká: Darovanému koni na zuby nekoukej. Cílem je upozornit na to, že je zde software, který umí to a ono, naprogramovali ho nadšenci a také ho většinou nadšenci používají. Ono vůbec typ těchto programů není příliš rozšířen, protože stále v nás přetrvává představa, že počítač do obývacího pokoje nepatří.

Ale právě MythTV tuto představu značně boří. Pomocí něho lze doma udělat není centrum dění v obývacím pokoji, ale v celém domě. Díky své architektuře a způsobu fungování ho lze použít ke sdílení různých informací. Nemusíte se prát o to, na co se chcete dívat. Nepotřebujete ani mnoho počítačů nebo rekordérů, každý se samostatným tunerem. Stačí vybavit jeden počítač tunerem a z ostatních k němu přistupovat přes počítačovou síť, i bezdrátovou. Není třeba se zabývat ani tím, když se někdo chce dívat na jeden program a někdo jiný na druhý. Stačí si požadovaný pořad nahrát a shlédnout jej později. Dokonce MythTV samo z nahrávky odstraní reklamy, což bude asi navždy doména jen tohoto software, protože u komerčních produktů odvahu k takovému kroku nelze čekat.



Další výhodou je to, že po síti lze v domácnosti sdílet své písničky. Představte si, že si koupíte CD a chcete ho poslouchat po celém domě. Stačí v jakémkoliv počítači překopírovat, nahrát na server a poslouchat kdekoliv. Originální CD můžete uložit jako zálohu do skříně a nechat ho tam, aby se nepoškodilo. Nebo si můžete písně koupit přes internet a postupovat rovněž tak.

Častým argumentem odpůrců je, že nechtějí, aby počítač běžel neustále. Toto samozřejmě nehrozí, protože počítač se sám před nahráváním zapne a po ukončení nahrávání opět vypne. Funguje to jak na moderních počítačích přes ACPI, tak i na starších, kde se toho dosahuje zápisem do CMOS BIOSu (tak to mám i já a funguje to spolehlivě).

Největším problémem počítače je asi hluk, kterého se nelze zcela zbavit. Někdo dá přednost modernímu šasi, které si postaví jako designový prvek na viditelné místo, dle mého názoru je ale asi lepší ho někam zavřít, aby se odhlučnil. Vytáhnout pak lze jen čidlo k dálkovému ovladači.



Závěrem si dovolím malý slogan: Video začíná kamerou, TV začíná anténou, zábava začíná s MythTV.

A pokud někdo rovněž používá MythTV, podělte se s námi v diskuzi pod článkem, jak ho máte nakonfigurovaný a jaké funkce používáte nejvíce. Pokud používáte jiný podobný program, podělte se s námi, jak jste spokojeni Vy. A pokud o podobném řešení uvažujete, možná zde najdete inspiraci.