Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MythTV: bájná nebo báječná TV?

14.10.2010, Radek Jahoda, recenze
MythTV používám již několik let a nemůžu si ho vynachválit. Dokonce můžu říci, že bez něj nemůžu žít. A divím se, že někdo může používat přehrávače, rekordéry a set-top-boxy za mnohem vyšší cenu, s problémy, bez komfortu a bez možností.
Samotnou instalaci nebudeme probírat podrobně, protože tu najdete na zmiňovaných odkazech. Pouze ji přiblížíme pro ty, kteří mají obavu z Linuxu a žijí v domění, že jde o něco extra složitého. Opak je pravdou, jediné, co potřebujeme, je vybrat si příslušnou distribuci Linuxu. Těch je mnoho, takže zmíníme jen ty největší a nejjednodušší, které dnes snad všechny mají MythTV ve svých repozitářích. Rozlišovat budeme i mezi stabilními větvemi a vývojovými, které obsahují sice novější verze, ale nevyzkoušené.

Zvolit lze například oblíbenou distribuci Ubuntu, která má rozšíření Mythbuntu, obsahující vše, co je nutné pro instalaci a konfiguraci. U základního nastavení vlastně ani není nutné nic konfigurovat. Já používám distribuci Debian, z kterého je Ubuntu odvozeno. Nainstalování pod Debianem je jednoduché, stačí přidat mezi repozitáře i Debian Multimedia.

Instalace se bude lišit podle toho, jestli instalujeme jen backend, frontend nebo obojí. Nejprve nainstalujeme samotný Debian, stačí nainstalovat základní systém, vše ostatní se nainstaluje automaticky. K běhu je nutný i MySQL server, takže pokud ho nebudeme provozovat na jiném počítači, nainstalujeme i balíček mysql-server. Poté nainstalujeme jeden z těchto balíčků:
  • mythtv - nainstaluje jak backend, tak i frontend a klienta databáze mysql
  • mythtv-backend - nainstaluje jen backend
  • mythtv-frontend - nainstaluje jen frontend
  • mythtv-database - nainstaluje mysql klienta

Poté spustíme konfiguraci MythTV, ke které patří i nastavení stanic. Abychom ale mohli přistupovat k TV kartě a ladit kanály, tak pokud běží backend, musíme ho nejprve vypnout. Do příkazové řádky napíšeme:

/etc/init.d/mythtv-backend stop

Poté spustíme konfigurační program mythtv-setup, po nastavení opět backend spustíme pomocí příkazu:

/etc/init.d/mythtv-backend start

Ještě musíme přenést konfiguraci do databáze, takže po spuštění backendu ještě použijeme příkaz:

mythfilldatabase

To je celkem vše, co musíme psát do příkazové řádky. Musíme? Ani to nemusíme, protože tato konfigurace je i v Gnome menu Adminstrace. Jelikož ale používám jednodušší prostředí fluxbox, tak tam žádné menu nemám a musím používat konfiguraci z příkazové řádky. Veškeré nastavení až na připojení k MySQL databázi (je v textovém souboru /etc/mythtv/mysql.txt) se ale provádí pomocí programu mythtv-setup. Jeho vzhled vidíme na obrázku.


Hlavní menu konfigurace

Nastavení se ideálně provádí v pořadí menu, jak je na obrázku. Pod General je základní systémová konfigurace, ve které nastavíme IP adresu backendu a master backendu, dále lokální nastavení jako TV formát (PAL-DK atd.), tabulku kanálů a časovou zónu, způsob vypínání a dálkové zapínání master backendu.


Nastavení TV karet

Nastavení stanic probíhá ve třech krocích. Jako první nastavíme používané TV karty.


Nastavení DVB-T karty

Jako druhé nastavíme zdroje videa. Toto označení je pro začínající uživatele mírně zavádějící, protože nejde o faktické (hardwarové) zdroje, ale jen o nastavení zdroje informací o stanicích a pořadech.


Nastavení zdrojů videa

Pro DVB bude zdrojem EIT informace (EPG), vysílaná spolu se signálem. Pro analogové zdroje to může být například XML TV.


Nastavení zdroje EPG pro DVB

Jako třetí je nastavení vstupů, které propojí zdroje videa s TV kartami. Lze tak mít více karet napojených na stejný zdroj a tím zdvojit nahrávání.


Propojení vstupů a karet

Pak již můžeme přistoupit k naladění stanic. Jednotlivé stanice se přidají do seznamu, kde lze přejít k jejich editaci.


Nastavení stanic

Nastavit můžeme jméno stanice a zobrazovanou ikonku, Callsign je název, podle kterého se přiřazuje seznam pořadů ke stanici, lze nastavit formát videa pro analogové zdroje (lze tak přepínat třeba mezi zvukovými normami PAL-BG a PAL-DK, pokud to karta podporuje).



Ikony stanic je možné stáhnout i přímo z internetu, nechybí zde ani české stanice.


Seznam ikonek stažených z internetu

Nezapomeňme ani na nastavení adresářů, kam se mají nahrávku ukládat. Ty mohou být nejen na lokálním počítači, ale i na vzdáleném počítači, přístupném po síti. MythTV si pak automaticky volí, kam bude nahrávat. Nejprve preferuje lokální disky, pokud se na disk již nahrává, tak použije jiný nebo vzdálený. Lze vytvořit více skupin pro nahrávání označených jako Storage group, každá může nést libovolné množství adresářů, tuto skupinu můžeme nastavit při nahrávání a podle toho se zvolí, kam se bude nahrávat.

Poslední položkou menu je nastavení klávesových zkratek pro ovládání MythTV.