Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

M-Audio Fast Track MKII: zvukovka pro muzikanty?

22.8.2011, Jiří Hruban, recenze
Značka M-Audio je synonymem pro cenově dostupné audio vybavení, dosahující studiové kvality. V případě zvukové karty Fast Track MKII lze hovořit o vstupní bráně do světa homerecordingu. V recenzi se zaměříme nejen na vlastnosti, ale i srovnání s předchůdkyní.

Frekvenční analýza vstupu

 
Měření bylo realizováno připojením nízko-frekvenčního generátoru na linkový vstup zvukové karty a následnou analýzou přijatého signálu. Sledovaným parametrem je vyrovnanost frekvenčního spektra v pracovní oblasti a oblast, kdy na okrajích přenášeného spektra začne docházet k útlumu signálu.

Jako referenční zdroj signálu byl použit NF generátor Tesla RC Generátor BM 534 připojený do nástrojového vstupu. Úroveň vstupního signálu byla nastavena tak, aby došlo k dostatečnému vybuzení vstupu zvukové karty, aniž by nastalo zkreslení nebo přebuzení signálu. Hodnoty byly měřeny v programu Smaart. Úroveň testovacího sinusového signálu byla nastavena na –3 dBFS.





Měření probíhalo čtyřikrát v rozsahu kmitočtů od 10 Hz do 29 kHz s výsledným průměrováním hodnot. Na kmitočtu 10 Hz byla průměrná hodnota u Fast Tracku USB –0,425 dBFS a u Fast Tracku MKII –0,025 dBFS. Při hodnotách vyšších než 29 kHz byl signál téměř utopen v šumu, který se pohyboval na hranici –80 dBFS.

K prudkému nárůstu šumu docházelo u obou karet v případě vytočení potenciometrů Gain do maximální polohy. Vzhledem k použitému vybavení jsou naměřené hodnoty spíše orientační. O nejlepších dosažitelných parametrech lze získat představu z katalogových údajů použitých integrovaných obvodů a dalších součástek.
 
 

Automatizované měření dalších parametrů

 
Zda karta dosahuje parametrů deklarovaných výrobcem, jsme ověřili prostřednictvím programu RightMark Audio Analyzer (RMAA). Aplikace se bohužel nechovala vždy zcela korektně. Jelikož karta M-Audio Fast Track MKII má pouze mikrofonní a nástrojový vstup, nikoliv klasický linkový, odmítala RMAA něco naměřit. Povedlo se to až po zdlouhavém laborování. I tak však není jisté, do jaké míry jsou výsledky měření přesné. I když se zcela neshodují s papírovými údaji uváděnými výrobcem, jsou pro nenáročné domácí použití např. při nahrávání svých hudebních nápadů či tvorbě demo skladeb dostačující.



Frekvenční charakteristika, naměřeno 20 Hz - 20 kHz v toleranci -0,2/+0,1 dB.



Odstup signál-šum, naměřeno -95,5 dB(A).



Harmonické zkreslení a šum (THD + N), naměřeno 0,0063 %.



Intermodulační zkreslení a šum (IMD + N), naměřeno 0,0048 %.



Přeslechy mezi kanály, naměřeno -90 dB na kmitočtu 1 kHz.