Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LED-laserové Casio XJ-A135: to je hukot!

17.9.2010, Jiří Piškula, recenze
Jsou tomu necelé 3 měsíce, co Casio ohlásilo uvedení nové řady k přírodě šetrných projektorů, které využívají jako zdroj světla kombinaci LED a laseru namísto konvenčních lamp, s životností 20 000 hodin. Prakticky jsme vyzkoušeli jeden z modelů.

Prezentace přímo z USB disku


Projektor dokáže prohlížet obrázky, videa nebo prezentace přímo z disku nebo flash paměti připojené do USB portu. Podporovány jsou souborové systémy FAT16/32 a NTFS, exFAT číst neumí. Obrázky umí zobrazit pouze ve formátu JPEG a BMP (do velikosti souboru cca 8 MB), PNG ani GIF nezobrazuje. Prezentace vytvořené v aplikaci Microsoft PowerPoint projektor nedokáže zobrazit přímo, ale je potřeba je konvertovat do formátu ECA s pomocí přiloženého softwaru EZ-Converter FA. Ten si poradí se soubory MS PowerPoint verze 2003 i 2007 (PPT, PPTX).

Video soubory je možné přehrávat pouze ve formátu Motion JPEG (AVI) se zvukovým doprovodem ADPCM, v rozlišeních 320 × 240 px, 640 × 480 px a 1280 × 720 px, přičemž maximální datový tok může dosahovat 15 Mb/s. Žádné další formáty souborů, jako např. PDF, DOC, XLS, TXT projektor číst nedokáže a nelze je ani nijak konvertovat v přiloženém softwaru.


Hybridní DLP projektor Casio XJ-A135.

Cena


Cena projektoru s DPH
29 000 Kč
Cena zdroje světla s DPH
není známo
Cena sv. zdroje/cena přístroje
není známo
Udávaná výdrž sv. zdroje
20 000 hod.
Cena za 1 hodinu
1,45 Kč*

* počítáno z ceny nového zařízení, nikoliv jen náhradního zdroje světla


Konektory na zadním panelu.

 

Závěr


Testovaný hybridní DLP projektor Casio XJ-A135 je bezesporu zajímavou technologickou novinkou, která je pozitivním příslibem do budoucna v oblasti LED-laserových projekčních technologií. Díky odbourání lampy jakožto světelného zdroje má přístroj velmi kompaktní rozměry a odpadají komplikace s nutností jeho chlazení i po skončení promítání.

Kvalita obrazu zatím pokulhává za konvenčními DLP projektory, které využívají jako zdroj světla výbojku. Nepříjemným překvapením je poměrně značná hlučnost chladicího ventilátoru při běžném provozu (mód Normal). Subjektivně rozumné úrovně hluku je možné dosáhnout až při zvolení nejúspornějšího režimu (ECO mód, Level 2), kdy je výrazně omezena svítivost projektoru. Přístroj je tak nejlépe použitelný zejména v podmínkách dobře zatemněné místnosti.

Samotná hladina hluku v číslech není až tak nepřiměřená. Problém tkví spíše v jeho spektrálním obrazu – kvůli malým rozměrům ventilátorů je kmitočet zvuku položen poněkud výše, než bývá zvykem u obdobných zařízení, a lidské ucho je na tyto vyšší kmitočty více citlivé než na nízkokmitočtové „hučení“.

Užitečná je možnost využít bezdrátové wi-fi rozhraní ke spojení s počítačem/notebookem a načítání některých souborů přímo z USB zařízení. U prezentací v Power Pointu se ale neobejdete bez konverze dat do formátu, s nímž si projektor rozumí (potřebný software je na přiloženém CD).

Pro některé potenciální majitele tohoto modelu bude zřejmě silným argumentem ekologičnost použité technologie (neobsahuje rtuť) a fakt, že životnost světelného zdroje je tak vysoká, že ho velmi pravděpodobně nebude nutné měnit po celou dobu aktivního používání zařízení. Příjemné je rozhodně i to, že lze projektor ihned po ukončení projekce vypnout a sbalit do brašny – není nutné dodatečné ochlazování světelného zdroje.

Spotřeba projektoru je nižší ve srovnání s modely využívajících jako zdroj světla lampu (při srovnatelné hodnotě svítivosti). Jelikož jde o poměrně nový produkt, jeho spotřeba v klidovém režimu nepřesahuje hodnotu 0,5 W. Podrobnosti o provozním příkonu (spotřebě) projektoru uvádí tabulka níže.

Spotřeba projektoru * (230 V, 50 Hz)
Režim Normal
185 W
Režim ECO (Level 1)
160 W
Režim ECO (Level 2)
120 W
Standby
0,3 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu na počátku životnosti světelného zdroje.

Vyšší cena projektoru je logicky zapříčiněna použitím nových technologií, které zatím nejsou tak masově využívány. Pokud se do budoucna podaří vyřešit problémy s hlučností chlazení a dojde ke zlepšení kontrastu/barevného podání, jistě se stane zajímavou alternativou k dnes nejrozšířenějším DLP projektorům. Svými rozměry a hmotností je přístroj už dnes bezkonkurenční v kategorii „velkých stolních“ projektorů, což je velmi zajímavé pro jeho využití zejména na cestách.


Kompaktní rozměry, nízká hmotnost
Velmi hlučné chlazení
Dlouhá životnost světelného zdroje
Nativní rozlišení pouze 1024 × 768 px
Možnost bezdrátového spojení s PC
Slabší kontrast a barevné podání
Relativně nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 28 500 Kč s DPH


Za zapůjčení projektoru Casio XJ-A135 děkujeme firmě Fast ČR,
dovozci a distributorovi produktů Casio pro ČR.

Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ