Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Leadtek WinFast DTV Dongle H: věrný společník na cesty

21.4.2008, Radek Jahoda, recenze
Leadtek už sice má jednu digitální USB klíčenku s názvem DTV Dongle, ale ta neuměla i analogový příjem. Zatím se bez analogu neobejdeme, ale digitál je za dveřmi, tak proč si kupovat vše dvakrát. Leadtek přišel s hybridní verzí právě včas.
Při testu jsem použil ovladače z 25.1.2008 a software verze 2.0.2.40 z 26.12.2007, stažené jako nejnovější ze stránek výrobce. Ovladače jsou rozděleny do několika částí. První je mezi audio a video zařízeními a jde o jednu položku, která platí pro analogovou i digitální část.



Druhá část je pro dálkový ovladač, která je pod Human Interface Devices (HID). To vše, co vidíte na obrázku, patří k Leadteku. Při zapojení se všechny tyto ovladače objeví, po odpojení zmizí. Funkce není nijak dotčena.



V DirectShow je digitální část s klasickým BDA rozhraním, takže lze používat i jakýkoliv jiný program, který pracuje s BDA - např. ProgDVB. Tento přijímač pak používám pro vývoj ATV3.



Analogová část je jako klasický WDM video ovladač se třemi výstupy. Specialitou je, že Capture výstup zvládá pouze UYVY kódování, takže nelze připojit na Video renderer přímo. Některé programy s tím mohou mít problémy.



Dodávaný software WinFast PVR2 nahradil starý PVR a nabízí mnohem více. Jde o moderní aplikaci, která funguje jako klasický dvoupanelový přijímač a částečně i jako multimediální centrum, když lze většinu funkcí ovládat přes obrazové rozhraní ve video okně. Oproti multimediálnímu centru ale chybí přehrávání multimédií a podobné pro někoho vymoženosti, pro jiného zbytečnosti. Tento USB přijímač je totiž určen na pracovní cesty a tam takové funkce nejsou nutností, lze totiž použít mnoho jiných programů. Pokud ale požadujeme program pro příjem TV s možností základního ovládání dálkovým ovladačem, je bohatě postačující.

Program je rozdělen do dvou oken. První okno zobrazuje video, v jeho horní části jsou klasické ikonky pro zavření, minimalizaci a maximalizaci okna, čtvrté levé tlačítko schová okraje okna a panel, takže zbyde jen čisté okno s videem. Ve spodní části najdeme posuvník, který se používá při timeshiftu nebo přehrávání nahraného videa.



V tomto okně se přes video zobrazuje i On Screen Display. Při přepínání programů se u DVB vysílání dozvíme jak název stanice a provozovatele, tak i přijímaný kanál, aktuální čas, právě vysílaný pořad a rovněž jeho popis. Zde se ale zobrazuje i elektronický programový průvodce, teletext, plánovač nebo nastavení programu.

Druhé okno je panel s ovládacími prvky, tlačítky a displejem. Je rozdělen do dvou částí, pravou část lze pravým tlačítkem schovat resp. vysunout. Schovává tři tlačítka pro nahrávání na pevný disk, nahrávání na DVD a timeshift. Ve spodní a horní části jsou pak tlačítka pro posuv a zastavení. Tři tlačítka pod sebou zobrazí v hlavním okně nastavení, programového průvodce EPG a plánovač.

Tlačítka v levé části přepínají různé parametry příjmu - video vstup, zvuk, titulky apod. Na displeji je kromě názvu stanice při nahrávání i čas, způsob nahrávání a další praktické informace. Zelené bodíky nad displejem ukazují sílu signálu, pokud na ně najedeme myší, tak se vysune seznam stanic. Velké tlačítko vlevo dole pak přepíná zdroj - digitální DVB nebo analogový.



Pro snadnější výběr stanic je možné zapnout náhled více stanic najednou. Nejprve se postupně zobrazí obraz z každé a poté výběrem ovladačem mezi nimi přepínáme.




Program umožňuje zobrazit druhý program v dalším okně, čemuž říká Leadtek Picture over Picture, tuto možnost vidíte na obrázku. Černé okno je druhé okno s videem, využívá totiž služeb Overlay mixeru, neuplatňuje se zde nastavení volby video rendereru. Zároveň je na obrázku zobrazen i teletext.



Dalšími módy zobrazení dalšího programu je klasický Picture in Picture, kdy je zobrazeno okno přes to hlavní, třetí možností je Picture and Picture, kdy jsou oba obrazy zobrazeny vedle sebe. Zároveň lze mixovat zvuk z obou zobrazených stanic. Tyto možnosti ale fungují jen v DVB režimu, ne v analogovém.

Teletext je možné zobrazit jak v samostatném okně, tak i přes obraz. Podporována je diakritika malých i velkých písmen, písmena jsou ale zvětšováním a zmenšováním mírně roztřepená.



Při zobrazení v hlavním okně je možné sledovat i skryté titulky, které s u nás vysílají na straně 888.



Po instalaci je ale teletext vypnutý. Podle ohlasů uživatelů tak tomu ale není u všech. Já jsem ho musel aktivovat ručně, aby se vůbec v aplikaci objevil. To se provede importováním souboru TeletextDecoder.reg do registrů a pak je ho nutné ještě zapnout importem TeleTextOn.reg nebo v registrech nastavením klíče HKEY_CURRENT_USERSoftwareLeadtekVideoWFDVB-TTeletextOn na hodnotu 1.

Teletext lze ovládat buď přímo vložením čísla stránky nebo také klepáním na číslo stránky myší, tedy podobně jako v internetovém prohlížeči.

Vzhled programového průvodce vidíte na obrázku. Jde o časový průběh podle jednotlivých stanic, jejichž ikonky jsou v levé části. Červenou čárou je zobrazen aktuální jas a tedy i pořady, které se právě vysílají. Mezi pořady lze procházet dálkovým ovladačem nebo i klepnutím myší, ve spodní části se pak zobrazí bližší informace. Bohužel při delším textu je ale uříznut a nezobrazí se celý popis.


Klepněte pro zobrazení v původní velikosti

Výbornou vlastností je možnost zvětšovat a zmenšovat seznam - zoomovat. Děje se tak jak v horizontálním (tedy časovém), tak ve vertikálním směru (ikonky stanic pak mění velikost). Asi praktičtější by bylo zoom rozdělit, ale buďme rádi alespoň za toto.


Klepněte pro zobrazení v původní velikosti

Vpravo dole jsou čtyři tlačítka. Jedno je pro obnovení seznamu pořadů z vysílání, další je pro přidání pořadu do plánovače k nahrávání a poslední vytiskne seznam na tiskárně. Jak to vypadá vidíte na obrázku. Nevýhodou je, že font názvu pořadů je velmi malý.