Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Karta Sweex SC012 je téměř identická jako předchozí Genius, je ale pojata mnohem minimalističtěji. Krabice je podobná, jen malinko menší.



Uvnitř najdeme téměř to samé, kartu, CD s ovladači, místo návodu k použití je přiložena gratulace k zakoupení výrobku. Návod je pak v elektronické formě na CD.



Karta je opravdu miniaturní, šetřilo se i na desce plošných spojů. Stejně jako Genius je PCI a stejně jako on používá i shodný čip C-Media CMI8738. Vše je ale "nahňácáno" hned u konektoru včetně napěťového stabilizátoru, stejně tak konektory na zadní panel. I tak najdeme na kartě další tři konektory pro připojení externích zdrojů, dva jsou navzájem propojeny pro dvě různé zapojení CD vstupů, třetí je AUX.

Karta by se pravděpodobně vešla i do nízké skříně, nízká plechová záslepka ale není přiložena. Najdeme zde jen pět jack konektorů 3,5 mm, chybí jak game/MIDI port, tak i digitální výstup. Konektory shora jsou:
  • Line-in
  • Mic-in
  • Line-out přední
  • Line-out zadní
  • Line-out střední/subwoofer


 
Ovladače ke kartě jsou identické jako u karty Genius, takže se nebudeme opakovat. Přišel jsem ale na zajímavou věc. Je možné nainstalovat ovladače od karty Sweex SC015, které pak přidají další funkce. Jednak přidají DSP mód Xear 3D, kterým je možné simulovat prostorový zvuk...



... a přidají záložku Karaoke/Magic Voice, kde si lze hrát s mikrofonem a z hudby částečně odstranit vokály. Jelikož to funguje i na této kartě, tak jsou pravděpodobně tyto funkce prováděny softwarově.



Na kartě je stejný čip jako na Geniusu, takže budeme očekávat i podobné výsledky. Podívejme se ale, jak je na tom i mikrofon.
 
16 bit, 48 kHz

Frekvenční charakteristika je u mikrofonu i Line-in rozdílná. Mikrofon odfiltruje nižší frekvence, pravděpodobně za to může malý vstupní kondenzátor. V praxi to ale moc vadit nebude, je dokonce možné, že to byl záměr, aby nebyl hlas příliš hluboký. Problémovější je, že vyšší frekvence jsou filtrovány u obou vstupů již od 5 kHz, pokles o 3 dB je na 10 kHz, tedy podobně jako u Geniuse.


Frekvenční charakteristika

Šum je stejně mizerný, opět se projevuje rušení, zisk mikrofonu se ale projevuje jen málo.


Šum: RMS power -61,7 / -58 dBA

Přeslech je také špatný, hodnota u mikrofonu není chyba, je způsobena tím, že se počítá jen s mono mikrofonem, přičemž jeden kanál je tak zapojen i do druhého.


Přeslech: -63,9 / -34,5 dB

Harmonické zkreslení vykazuje stejné manýry jako u předchozí karty.


THD: 1,4 / 1,1 %

A stejně tak intermodulační zkreslení.


IMD+N: 8,6 / 9,6 %


Podrobné výsledky při 24-bitech vynechme, protože to stejně čip CMI8738 neumí. Shrňme si raději konečné výsledky:

Ikona Odkaz na databázi
16 bit/48 kHz
24 bit/96 kHz
24 bit/192 kHz
Frekvenční charakteristika (dB)
+1,45, -3,86
+0.72, -2,94
+0,36, -3,39
Šum (dBA)
-61,7
-62,5
-68,3
Dynamika (dBA)
64,4
67,0
67.8
Přeslech (dB)
-63,9
-64,0
-68,9
THD (%)
1.419
1,796
1,816
IMD+N (%)
8,656
8,654
8,595

Závěr je jasný jako u karty Genius - tuto kartu opravdu nelze doporučit.