Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jakou zvukovou kartu pro nahrávání?

21.9.2010, Radek Jahoda, recenze
Součástí videa je i zvuk a součástí domácího videa je vlastní nahraný zvuk. Může to být komentář, hudební nahrávka nebo cokoliv jiného. Ale jakou zvukovou kartu pro nahrávání použít? Podrobně jsme za vás otestovali 12 karet. Je rozdíl mezi levnými a drahými?
Frekvenční charakteristika je určitě důležitější pro reprodukci a nahrávání hudby než pro nahrávání komentářů. Důležitější je ale hladina šumu, protože ta může při nahrávání rozhodovat o kvalitě. Podívejme se opět na rozdíly mezi kartami.
Šum







Na šumových křivkách se výtečně ukazuje nejen hladina šumu, ale i vliv filtrů, které vytváří výrazný pokles šumu od určité frekvence. Zlom koresponduje s frekvenční charakteristikou jednotlivých karet.


Hladina šumu
(větší je lepší)

Nejhorší v testu jsou opět karty s čipem CMI8738. Nejlepší jsou naopak tři karty - ASUS Xonar Essence ST a lehce za ní ASUS Xonar HDAV 1.3 Deluxe a Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD. Tyto tři karty lze označit za rovnocenné a opravdu velmi kvalitní. Výborné výsledky mí i ASUS Xonar DX, lehce za ní jsou Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty a ASUS Xonar DS. Trošku zklamáním je karta Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio, ale je z nich nejlevnější a lze ji tedy označit za entry-level kartu. Pořád je o mnoho lepší než levné karty ostatních firem.

Přeslech

Jedním druhem šumu je i přeslech mezi kanály. Nebo možná ještě lépe - je to určitý druh rušení, protože signál proniká z jednoho kanálu do druhého. Proto je tento parametr také důležitý, i když asi ne tolik pro nahrávání z mikrofonu.

Mikrofon je také podle tohoto měření proveden na kartách různě. Některé karty ho mají proveden stereo, jiné jen mono. V podstatě je to jedno, protože asi nikdo nebude nahrávat ve stereo režimu. Je to jen o tom, jak je proveden vstup karty.







Na grafech je vidět v podstatě totožný průběh karet s čipem CMI8738, u některých karet roste přeslech značně s frekvencí, u jiných v podstatě vůbec. bylo by zajímavé analyzovat, proč tomu tak je, to je ale spíše úkol pro výrobce karet.


Přeslech v dB
(větší je lepší)

V tomto testu vítězí X-Fi Titanium HD, těsně následovanou kartami ASUS Xonar HDAV 1.3 Deluxe, Xonar Essence ST a Xonar DX. O téměř 15 dB hůře jsou na tom ostatní karty Creative a ASUS Xonar DS. Jejich odstup na vítěze je 20 dB, což je značný odstup. Na konci chvostu jsou ostatní karty, které mají přeslech pod 80 dB, nejhorší Genius dokonce jen 65 dB.