Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

iPod Touch: nejnovější z legend

16.6.2008, Petr Papež, recenze
iPod Touch je moderní MP4 přehrávač z dílny kalifornského Apple. Nejvýraznějšími rysy je dotykové ovládání, velký 3,5" displej a možnost připojení na internet přes integrované Wi-Fi. Uhájí s těmito přednostmi svou vyšší cenu?
Kapitoly článku:

Design a zpracování


Provedení přehrávače je výborné. Vše sedí jak má, žádné zvuky plastů/kovů neuslyšíte a použity jsou kvalitní materiály. Z horní strany najdete dotykový displej s fólií, která jej chrání. Na této straně přehrávače je také jedno ze dvou tlačítek. Toto čtvercové dotykové tlačítko slouží pro návrat do hlavního menu.




Design spodní kovové strany je z vrchní části narušen černým plastem, pravděpodobně ukrývajícím části Wi-Fi. Do lesklého kovu je vyryt výrobce zařízení a také bližší podrobnosti o přehrávači.




Ačkoliv jsou boční strany velmi úzké, najdete zde další důležité prvky. Nad displejem je tlačítko pro zapínání, pod ním 3,5mm audio jack konektor a konektor na připojení k počítači.






Vytknout musím především použitý kov, který se velmi snadno poškodí (poškrábe). Z konstrukčního hlediska nemá přehrávač jiné vady.


Pozorovací úhly jsou vynikající

Obrázek ve vysokém rozlišení najdete zde.

Přehrávač vydrží přehrávat audio soubory 17 hodin a 20 minut s vypnutým displejem, video pouze 4 hodiny a 5 minut. Vzhledem k velikosti displeje se nejedná o špatné hodnoty, je to však pod specifikacemi Apple, které uvádí 22 hodin pro audio a 5 hodin pro video.

Touch má překvapivě pomalou paměť stejně jako minule testovaný přehrávač Sony NWZ-A818. iPod je o něco rychlejší, přesněji zapisuje data rychlostí 4,3 MB/s.

Za nevýhodu lze považovat, že přehrávač neumí mass storage, musíte se omezit pouze na iTunes. Tento software není třeba příliš představovat, mně ale nijak neokouzlil. Na pomalejších strojích je poměrně pomalý, na druhou stranu dokáže udržet pořádek ve vaší hudební sbírce. Software je samozřejmě k dispozici zdarma.


Poslech


Pojďme se podívat, jak si iPod Touch povede v hlavní kategorii, kterou je přehrávání hudby a videa. Výhodou Apple iPod je, že si můžete snadno vyzkoušet, které soubory do přehrávače dostanete a které nikoli. Stačí nainstalovat iTunes a začít do něj kopírovat soubory. Ty, které se Vám podaří zkopírovat, lze pak snadno přetáhnout do přehrávače. To platí pro audio, video i obrázky. iTunes bohužel přečte pouze poměrně specifické formáty. Jedná se o AAC, Apple Lossless, MP3, WAV, AA a AIFF. Žádné jiné formáty bez překódování neprojdou. To samé platí pro video soubory, kde si poradí s kodeky MPEG-4 a H.264 . Uvítal bych, kdyby iTunes uměl automaticky kódovat do přijatelného formátu. Obrázky a fotky lze importovat jako soubory typu JPEG, BMP, GIF, TIFF, PSD (bohužel pouze z Mac verze) a PNG. Fotky a obrázky zvládá na výbornou.

Přehrávání zvuku umí iTouch solidně. Není mu co vytknout. Žádné šumění, dobré odlišení pravého a levého kanálu a celkově slušný projev. Rozhodně se přehrávač nemá za co stydět. To však jen do chvíle, než si budete chtít zlepšit přednes nějakým ekvalizérem. Přehrávač disponuje množstvím ekvalizérů, ale ty, které zvýrazňují basovou složku, to jest ty zdaleka nejvíce používané, vytváří spíše než basy chrchlání.


Dodávaná sluchátka


Dodávaná sluchátka v podobě pecek sice nehrají úplně špatně, ale přehrávač by si zasloužil něco kvalitnějšího, jelikož produkují velmi slabé nízké tóny a celkově se nejedná o přesný zvuk. Délka kabelu také mohla být o něco delší. Cena přehrávače je dost vysoká na to, aby mohla být přiložená sluchátka kvalitnější. Výrobce nejspíše počítá s tím, že si stejně každý pořídí (nebo už vlastní) taková sluchátka, která právě jemu nejvíce vyhovují a ta přidaná jsou v příslušenství spíše jen proto, aby tam aspoň nějaká byla.