Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ICY BOX - pevný disk jako mediacentrum

10.1.2008, Michal Učeň, recenze
Nabídka výrobce RaidSonic se rozrostla o produkty kombinující boxy na pevné disky s přehrávači multimédií, čímž vznikne produkt zajišťující funkci externího disku a multimediálního centra s dálkovým ovládáním. Dnes se podíváme na jeden z nich, ICY BOX.
Kapitoly článku:
Po praktickém testu je jasné, že tentokrát jsme se dokonalého produktu nedočkali. Sice je svým zpracováním na první pohled pěkný, ale z hlediska kvality funkcí je to už slabší. Nejde ani tak o samotné funkce, ale o drobné chybky, kterých na přístroji najdeme celkem hodně. Například jsem se setkal i s problémem, že přístroj nelze nijak resetovat (nebo jsem to alespoň nezjistil). Po špatném nastavení výstupu v nastavení při připojení na LCD monitor jsem tak ztratil spojení s monitorem a to už nešlo obnovit. Až když jsem resetoval nastavení za pomocí televizoru, kde přístroj fungoval. V případě, že doma nemáte víc výstupních zařízení, máte problém.




Závěr


Po několikadenním testování musím zařadit Raidsonic ICY BOX k průměrným produktům. Sice je z hlediska funkcí použitelný, dokonce jej můžete využívat i jako externí disk, ale má několik chyb, které snižují jeho použitelnost v praxi. Z výhod můžeme jmenovat jeho skladné rozměry, jednoduché menu i instalaci a bohaté příslušenství, zejména co se týká kabeláže.

Bohužel záporných bodíků získal ICY BOX více. Prvním problémem je chybějící podpora češtiny, která vadí jak v zobrazených titulcích, tak v samotném menu při zobrazení názvů skladeb a souborů vůbec. Také kvalita obrazu není v případě prohlížení fotografií moc valná a ve svižném ovládání brání dlouhé načítání náhledů v menu.

Velkým zklamáním je pak zahřívání pevného disku, přičemž původně měl být výsledek spíše opačný. Také kabeláž, ač je vyřešena celkem dobře, postrádá patřičnou délku, která by alespoň teoreticky umožňovala současné zapojení boxu do počítače, elektrické sítě a výstupního zařízení. Cena boxu je dostupných 2478,- Kč s DPH (Bostar), což ovšem nezahrnuje pevný disk. Suma se tedy může vyšplhat na úroveň průměrného DVD přehrávače a můžete tedy zvážit, zda-li není vhodnější koupit nějaký DVD přehrávač s integrovaným diskem.


Alternativa k DVD přehrávači
Chybí čeština
Rozměry
Kvalita obrazu
Jednoduché menu a instalace
Rychlost menu
Příslušenství
Zahřívání disku
Ikona Odkaz na databázi
Krátká kabeláž
Cena v době testování: 2500 Kč s DPH


Za zapůjčení Raidsonic ICY BOX děkujeme firmě Bostar.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

After s few days of testing Raidsonic ICY BOX I have to say that it is just an average product. From the point of design it is very nice and its functions are usable as well, but on the other side there are many small negative points which degrade its usability. There are of course lots of advantages - possibility to use it as an external hard drive, small dimensions, user-friendly menu and installation and rich accessories.

Unfortunately, ICY BOX gained much more negative points. The first problem is with missing support of special symbols in different languages in menu, ID3 tags and subtitles. Photos' quality is not good as well and the menu is sometimes slow because of thumbnails. I was also disapointed with HDD's temperature which was about 8°C higher than outside the box. For comfortable use the supplied cables were too short and it was impossible to connect the box to a computer and use its other outputs simultaneously. The price is adequate but you have to buy a hard drive as well. So maybe it is better to think about DVD player with included HDD, which can be a better solution for multimedia center with similar cost.