Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Hybridní Express Leadtek WinFast ExDTV2300 H

3.3.2009, Radek Jahoda, recenze
Analogový tuner dnes již téměř nedostanete, dnes letí hybridní. Přidejte ještě video vstupy včetně komponentního YPbPr a máte kompletní video studio k notebooku v krabičce o tloušťce 5 mm. Takový je WinFast ExDTV2300 H.
Kapitoly článku:
  1. Hybridní Express Leadtek WinFast ExDTV2300 H
  2. Ovladače, software a závěr
Jelikož dodávaný software je stejný jako u ostatních přijímačů od Leadteku, tak ho znovu popisovat nebudeme. Pokud Vás zajímá, tak je dopodrobna popsán například u recenze na USB tuner Leadtek WinFast DTV Dongle H. Zaměříme se tedy jen na konkrétní věci týkající se našeho přijímače.

Pokud chcete ExDTV2300 H používat, tak jste vázáni na systém Windows. Podporovány jsou verze Windows XP a Vista ve 32bitových i 64bitových variantách. Jako software lze použít jak dodávaný WinFastPVR 2 (aktuálně ve verzi 2.0.3.19), tak i Windows Media Center nebo i jiný program, který pracuje s BDA ovladači.

Kartu lze teoreticky rozchodit i pod Linuxem, budete ale potřebovat nejnovější verzi video4linux z www.linuxtv.org, kde je podpora pro SAA7136 implementována, ovšem karta není oficiálně podporována.

Dodávaný software WinFastPVR 2 zvládne vše, co od něj můžeme požadovat. Dokáže přepnout všechny video vstupy (viz obrázek), podporuje teletext včetně češtiny (i s diakritikou velkých písmen), EPG také zvládá češtinu bez problémů, lze nahrávat pořady v různých formátech, podporuje i příjem HDTV atd.


WinFastPVR 2

Podívejme se, jak je na tom jedna zajímavost karty - komponentní vstup. Ten zvládne přijmout pouze signál ve standardním rozlišení, ale rozdíl v ostrosti obrazu je oproti kompozitnímu znát. Obrázek ukazuje rozdíl, ignorujte nastavení barev, které lze zkorigovat, ale zaměřte se na ostrost písmen. Vlevo je vstup z kompozitního vstupu (CVBS) a vpravo z komponentního YPbPr.


Rozdíl kompozitního (vlevo) a komponentního (vpravo) vstupu

Otázkou ale je, zda někdo tohoto vstupu využije, protože přehrávat na počítači DVD lze rovnou softwarovým přehrávačem, takže zbývá tak maximálně přehrávání z videokamery, odkud je také tento obrázek pořízen.

Za zmínku ještě stojí, že během provozu svítí modrá LED dioda. Zvláštností je, že se rozsvítí hned po startu počítače, dále svítí za provozu a po ukončení programu zhasne a rozsvítí se až při novém spuštění programu.


Modrá LED dioda

S kartou se během týdenního testu nevyskytly žádné problémy, software je stabilní a je jedním z nejlepších kousků, který strká do kapsy většinu své konkurence. Výhodou je, že jej lze ovládat jak myší, tak většinu funkcí pouze dálkovým ovladačem. Nejde o plnohodnotné multimediální centrum, to ale také není jeho zaměřením, vždy je tu možnost použít něco jiného.

WinFast ExDTV2300 H tak je vhodnou variantou na cesty k USB tunerům. Nabídne nižší zátěž systému, protože používá rychlejší PCI-Express rozhraní a výhodou jsou také externí vstupy, takže ho lze použít i ke konverzi starých VHS nahrávek na DVD.

Nevýhodou je naopak to, že z ExpressCard slotu vyčnívá, takže při manipulaci hrozí zachycení a vytáhnutí karty. Také nebude příliš odolný při náhodném škubnutí za anténní kabel, protože redukce v malém anténním konektoru vytváří páku, která se může vylomit. Na cestách tedy bude lepší použít USB tuner, připojený prodlužovacím kabelem, který nebude zdaleka tak náchylný k poškození. To je ale obecný problém nejen tohoto typu.


Analogový i digitální příjem + rádio
Vyčnívá ze slotu
Externí vstupy
Ikona Odkaz na databázi
Komponentní vstup
Ikona Odkaz na databázi
Stabilní software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Leadtek WinFast EXDTV2300H poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Za zapůjčení přijímače WinFast ExDTV2300 H děkujeme firmě Leadtek.



Vývoj ceny testovaného produktu: