Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDTV pro nemajetné: EVOLVE Apollo HD

16.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Jelikož poptávka diváků po zařízeních s podporou příjmu HDTV stále roste, je logické, že se na trhu začínají objevovat i levné přístroje, které umožňují záznam vysílání v HD kvalitě. Jedním z nich je nedávno nově uvedený EVOLVE Apollo HD.
Testovaný satelitní HDTV přijímač EVOLVE Apollo HD je poměrně zajímavý produkt. Za mrzký peníz zpřístupňuje nejen možnost příjmu programů vysílaných ve vysokém rozlišení, ale také jejich záznam v nekódovaném stavu na externí pevný disk nebo paměť (USB port).

Nesporným kladem zařízení je bezvadná česká lokalizace (OSD menu, teletext, EPG, titulky). Velmi pěkné je provedení EPG, které překoná i některé dražší a vyspělejší přístroje. Kvalita obrazu je s přihlédnutím k ceně velmi dobrá, HDTV pořady přenášené HDMI rozhraním určitě potěší i náročnější diváky.

Součástí přijímače je i licencovaný modul Cryptoworks – ke sledování českých satelitních platforem Skylink a CS Link tak stačí pořídit si jen příslušnou přístupovou kartu. Přístroj umožňuje v omezené míře dokonce záznam dvou kanálů současně. Tuto metodu nahrávání však nelze příliš doporučit, neboť přijímač při ní pracuje na pokraji svých současných možností, což se může projevit rozpadáváním obrazu nebo úplným zamrznutím jednoho ze záznamů. Pokud je nahráván kódovaný pořad, není možné jiný kanál (včetně FTA ze stejného transpondéru) nahrávat, ani sledovat.



Dálkový ovladač přístroje se bohužel příliš nevydařil, tlačítka by mohla být větší a jeho slabá citlivost nutí uživatele mířit ovladačem přímo do místa nalevo od displeje, kde je umístěn optický snímač. Možnost aktualizace firmwaru prostřednictvím USB dává naději, že některá z příštích verzí přijímače bude ještě lépe použitelná než ta současná. Uživatelská příručka v českém a slovenském jazyce je poměrně stručná a obrázky jsou příliš malé.

Přístroj se vyznačuje mírně vyšším zahříváním, zejména při dlouhodobém záznamu HDTV programů, je tedy dobré ho umístit na dobře větraném místě. Jelikož nemá žádné aktivní chlazení, pracuje zcela neslyšně. Za cenu začínající pod 2700 Kč si ho zřejmě rádi pořídí zejména méně nároční uživatelé, kteří uvítají možnost nahrávání pořadů v HD kvalitě, ale není pro ně nijak zásadní.

Přijímač byl testován s verzí softwaru 1.36, na FTP Evolve je už k dispozici verze 1.37.


Bezchybná čeština v OSD menu, EPG i teletextu
Souběžný záznam 2 kanálů má omezené možnosti
Přibalený modul Cryptoworks
Nízká citlivost na povely DO
Cena
V analogovém audiu slyšitelný brum
Cena v době testování: 3200 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače EVOLVE Apollo HD děkujeme společnosti Abacus.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme firmě CS Link.