Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDTV pro nemajetné: EVOLVE Apollo HD

16.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Jelikož poptávka diváků po zařízeních s podporou příjmu HDTV stále roste, je logické, že se na trhu začínají objevovat i levné přístroje, které umožňují záznam vysílání v HD kvalitě. Jedním z nich je nedávno nově uvedený EVOLVE Apollo HD.
Menu přístroje je v jednoduchém grafickém provedení. Je možná volba z několika jazyků včetně češtiny, která funguje bez viditelných chyb v zobrazování znaků. Nabídka funkcí je poměrně rozsáhlá a tím i složitá pro začátečníky. Méně je někdy více…


Aktualizace firmwaru


Přijímač umožňuje nahrát z USB disku nové verze firmwaru. Celý proces je poměrně snadný a rychlý. Po stažení aktualizace z webu výrobce a jejím uložení na USB disk v menu přístroje vyberete aktualizaci ze souboru, označíte aktualizační soubor s příponou SSU a potvrdíte. Zápis nového firmwaru trval přibližně 2 minuty, pak se přístroj sám restartoval.


Upgrade firmwaru z USB paměti trvá jen 2 minuty.

Po aktualizaci je vždy potřeba uvést přijímač do továrního nastavení a pak s ním lze normálně pracovat. Po restartu v továrním nastavení přístroj požaduje základní konfiguraci parametrů, OSD menu je přednastaveno v češtině a žádá po uživateli potvrzení volby jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků (primární je čeština, jako sekundární jazyk slovenština). Dále je možné nastavit čas (buď ručně, nebo ponechat automatickou synchronizaci). Užitečná je možnost vrátit se během několika vteřin k předchozí verzi firmwaru, která je v přijímači zálohována.


Po restartu přístroj komunikuje v češtině.


Vyhledávání a třídění programů


Stejně tak, jako celé menu, nabízí i část věnovaná konfiguraci antény a programů mnoho detailních nastavení, v kterých se uživatel-laik nemusí zcela dobře orientovat. Celý proces však zjednodušuje průvodce, který vás postupně provede všemi důležitými nastaveními od výběru satelitu až po uložení nalezených programů.


Průvodce vás provede krok za krokem základními nastaveními.

V přijímači je přednastaveno 7 satelitních pozic a jejich transpondérů, včetně všech, které jsou využívány českými satelitními televizemi. Nabídka sahá od pozice 28,2° východně (Eurobird 1) po 0,8° západně (Thor 3). Další satelity a jejich transpondéry můžete přidávat ručně, celkem jich může být přednastaveno až 32.


V přijímači je uloženo 7 základních satelitních pozic, lze je rozšířit až na 32 pozic.

Pokud by někdo zápasil s nastavením DiSEqC přepínačů pro příjem z více satelitních pozic současně (např. pomocí twin LNB), je lépe ověřovat si funkčnost nastavení na konkrétních transpondérech a nezdržovat se prohledáváním celého satelitu, které je u tohoto přístoje poměrně zdlouhavé. Už během nastavování parametrů pro vyhledávání se zobrazují informativní údaje o síle a kvalitě signálu, z kterých lze odvodit, zda je nastavení správné.


Díky ukazatelům síly a kvality signálu poznáte správnost nastavení parametrů příjmu.

Po nastavení příjmu z družice Astra na pozici 23,5° E přijímač za 9 minut nalezl 256 televizních a 52 rádiových kanálů. V prohledávání transpondérů tedy přístroj není žádný rychlík. Nalezené kanály se uloží do základního seznamu TV a rádiových stanic v pořadí, v jakém byly nalezeny a nelze je rovnou třídit. U kódovaných kanálů je zobrazen symbol klíčku, HD kanály nijak označeny nejsou. Při opakovaném prohledávání stejného satelitu s jinými parametry přijímač zobrazuje, kolik eviduje nově nalezených kanálů a kolik jich je v souladu s těmi, které už má uložené v seznamu.


Vyhledávání programů na satelitu je poměrně zdlouhavé.

Třídění programů je možné provést v Editoru seznamu služeb, kde je lze také zkopírovat do některého z deseti favoritních seznamů, které jsou k dispozici. Základní seznam lze zobrazit setříděný podle pozice nebo abecedně podle názvů stanic.


Programy lze třídit až do10 favoritních seznamů.


Nastavení obrazu a zvuku


V obrazových nastaveních lze volit mezi formátem obrazu 16:9 a 4:3, nastavovat měřítko obrazu (čtyři různé předvolby), mód SCART rozhraní (RGB nebo CVBS), rozlišení obrazu přenášeného HDMI rozhraním (pevně nastavený jeden z formátů: 480/576i, 480/576p, 720p, 1080i), TV normu kompozitního výstupu (PAL, NTSC, SECAM), preferovaný audio kanál, formát digitálního audia (PCM, originální).