Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDBaseT v praxi: 100m prodlužovák na 1080P video

23.5.2011, Jiří Piškula, recenze
Když se vloni objevily i u nás zmínky o nové platformě HDBaseT pro přenos A/V signálů po síťových kabelech CAT5e s datovým tokem 8 Gb/s (20 Gb/s) na vzdálenost až 100 m, mnozí lidé byli skeptičtí. Protlačí HDBaseT extender 1080p video stometrovým kabelem?

Závěr


Poprvé jsme vyzkoušeli novou technologii přenosu obrazu a zvuku ve vysokém rozlišení, získaného z nekomprimovaného datového toku rozhraní HDMI, modulovaného na signál HDBaseT a demodulovaného zpět na HDMI.

Testovaná dvojice konvertorů, prodávaná pod označením Vision HD EX0101-H01/H02, jako kit HDMI extenderu na vzdálenost 100 m, téměř bezezbytku splnila výrobcem udávané technické parametry a vlastnosti.



Úspěšně jsme vyzkoušeli přenos neprokládaného Full HD videa v rozlišení obrazu 1920 × 1080 px se snímkovou frekvencí 60 Hz, barevnou hloubkou 48 bitů a zvukovým doprovodem 5.1 na vzdálenost 100 m s použitím propojovacího UTP kabelu CAT5E. Přenos obrazu 4k × 2k jsme netestovali, vzhledem k tomu, že zatím není příliš rozšířen.

Přenos signálu HDBaseT funguje na fyzické vrstvě kabelu s využitím pulzně-amplitudové modulace a není tak možné použít k distribuci signálu žádné standardní aktivní síťové prvky. Vysílač a přijímač je nutné propojit fyzicky jediným UTP kabelem. Kromě audiovizuálních dat jsou mezi oběma jednotkami přenášeny také povely případných dálkových ovladačů a 100Mb ethernet, který má vyvedený svůj samostatný konektor u obou jednotek.



Konvertory jsou poměrně bytelné mechanické konstrukce, která odolá i provozu v nepříznivých podmínkách, díky vyřezaným okům je lze velmi snadno instalovat na zeď či na strop. Zařízení není potřeba nijak nastavovat, signál se automaticky začne přenášet po připojení příslušných kabelů.

Spotřeba vysílače i přijímače byla naměřena o něco vyšší, než udává výrobce, rozdíl však není příliš markantní. Je to způsobeno nejspíše tím, že ve specifikaci produktu je uveden příkon samotných zařízení, bez přihlédnutí k účinnosti použitých napájecích adaptérů. My jsme standardně měřili přímo odběr ze zásuvky, tedy včetně napájecího adaptéru, jehož účinnost rozhodně nemůže být 100 %. Odchylka v řádu několika desítek procent je tedy reálná.

Spotřeba vysílače Vision HD EX0101-H01*
Běžný provoz (připojené kabely, přítomen signál na vstupu)
4,1 W
Neaktivní (odpojené kabely, žádný signál na vstupu)
3,8 W

Spotřeba přijímače Vision HD EX0101-H02*
Běžný provoz (připojené kabely, přítomen signál na výstupu)
6,4 W
Neaktivní (odpojené kabely, žádný signál na výstupu)
4,9 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.

Zařízení nelze po stránce funkčnosti příliš nic vytknout. Hodí se zejména do instalací ve velkých budovách, jako jsou nákupní centra, projekční a konferenční haly či školní učebny, kde již není možné vést HDMI signál bez problémů na velké vzdálenosti (klasické HDMI kabely fungují relativně spolehlivě přibližně do vzdálenosti 10 m). Někdo by možná toto řešení ocenil i ve své domácnosti. Pokud by vznikla potřeba přenášet signál na větší vzdálenost, než 100 m, lze zapojit více přístrojů za sebe do kaskády, čímž se jejich dosah sečte.

Co se týče ceny produktu, lze říci, že odpovídá jeho možnostem a kvalitě zpracování. Na trhu existují zařízení s třetinovou cenou, ovšem rozhodně jimi nepřenesete 1080p60 48bitové video na vzdálenost 100 m a nemají ani tak odolný mechanický obal.

Výrobce už nyní pracuje na vývoji zařízení nové generace, která budou umět také vzdáleně napájet přijímač i přístroj k němu připojený. Teoreticky by mělo být možné dodat výkon až 100 W při využití všech svazků UTP kabelu (obdoba PoE). U současných produktů je možnost aktualizace jejich firmwaru prostřednictvím rozhraní RS 232 (postup je přesně popsán v návodu), což by mělo zaručit, že hned tak nezestárnou.

Funkční přenos 1080P60 videa 100m vzdálenost
Neprůchodnost signálu přes standardní aktivní síťové prvky
Jednoduchá obsluha
Uživatelská příručka pouze v angličtině
Použití jednoho kabelu CAT5E/6 pro přenos
Ikona Odkaz na databázi
Odolná mechanická konstrukce
Ikona Odkaz na databázi
Možnost řetězení více zařízení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 420 EUR (asi 10 125 Kč) s DPH


Za zapůjčení HDMI extenderu Vision HD EX0101-H01/H02 děkujeme společnosti MedinCo.