Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS Neo 2

5.10.2009, Radek Jahoda, recenze
EDIUS je trochu neprávem opomíjeným video editorem pro profesionály. Aby se Grass Valley dostal k více zákazníkům, uvedl EDIUS Neo 2, jenž se snaží zaútočit i na pokročilejší domácí uživatele a střihače, co mají hlouběji do kapsy s možností upgrade na EDIUS.
Moc se o něm nemluví, málokdo ho používá, ale EDIUS Neo 2 má rozhodně co nabídnout. Dokonce svými vlastnostmi většinu jiných editorů své kategorie předčí. Dokonce ho lze srovnávat s profesionálními produkty, protože má v podstatě jejich vlastnosti až na chybějící podporu profesionálních formátů jako XDCAM apod. Ty ale stejně nikdo v této kategorii nepoužívá. EDIUS Neo je určen pro majitele kamer HDV, AVCHD, DV a DVCPRO a pro ně nabízí opravdu téměř vše potřebné.

Shrneme-li tedy jeho vlastnosti, tak jde o editor, který podporuje všechny běžné formáty videa pro střih, editace také není nijak omezená, protože má libovolné množství stop, mnoho přechodů a efektů včetně klíčování, má pokročilý titulkovač a výbornou tvorbu DVD a Blu-ray disků. Připočtěme k tomu i pěkný vzhled, dobrou konfigurovatelnost a výbornou stabilitu, protože během asi dvouměsíčního používání jsem nezaznamenal jediné selhání programu.

Na slabším počítači a obecně u střihu HD videa využijeme systém renderování částí projektu, který umožní plynulý náhled. Kladem je i přidání efektových nástrojů od proDAD, s kterými si každý vyhraje a přijdou určitě vhod. Především Mercalli pro stabilizaci obrazu podává výborné výsledky.



Ne vše je ale samozřejmě ideální, v průběhu používání jsem objevil i několik nepříjemností. Jednou z nich je export do souboru, kde je rozděleno nastavování parametrů exportu. Je to způsobeno tím, že hlavní část se stará o rendering do příslušných parametrů videa (rozlišení, framerate, samplování zvuku apod.), ale komprese je ve formě pluginů, které se konfigurují až následovně.

Narazil jsem také na to, že nešlo naimportovat některé MP3 soubory. Obecně úprava zvuku by potřebovala vylepšit, protože hlavně práce s víceprostorovým zvukem není příliš komfortní. Chybí zde prostorový mixer, takže nelze vložené zvukové soubory umísťovat libovolně v prostoru. Jde to oklikou vložením stejného souboru do více stop, nastavením kanálu a hlasitosti, ale to je stejné, jako se drbat levou rukou za pravým uchem. Většina lidí tuto funkci ale asi potřebovat nebude, protože jen málo kamer nahrává opravdu v 5.1 zvuku.

Suma sumárum, EDIUS Neo 2 se rozhodně neztratí. Nabízí mnoho a určen je především pro někoho, kdo si chce svá videa opravdu střihat bez nároků na automatizační nástroje. K jeho konkurenci tedy nebude patřit ani Pinnacle Studio, ani Corel VideoStudio a podobné nástroje, ale nejvíce se mu blíží Sony Vegas Movie Studio. V něčem je lepší EDIUS Neo 2 a v něčem zase Vegas. Sám nevím, pro jaký nástroj z těch dvou bych se rozhodl.


Přehlednost grafického rozhraní
Grafické rozhraní rozděleno do oken
Práce v časové ose
Chybí zvukový mixer
Sekvence projektu a vnořování
Export neukládá nastavení kodeku
Množství efektů
Neumí využít AVI kodeky
Tvorba DVD a Blu-ray
Ikona Odkaz na databázi
Stabilita
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 6 500,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení EDIUS Neo 2 děkujeme firmě Syntex.