Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS Neo 2

5.10.2009, Radek Jahoda, recenze
EDIUS je trochu neprávem opomíjeným video editorem pro profesionály. Aby se Grass Valley dostal k více zákazníkům, uvedl EDIUS Neo 2, jenž se snaží zaútočit i na pokročilejší domácí uživatele a střihače, co mají hlouběji do kapsy s možností upgrade na EDIUS.
Pokud budete hledat export v menu, tak ho nehledejte. Ten se totiž skrývá úplně jinde. V náhledovém okně je malinkaté tlačítko se dvěma šipkami, kterými se dostaneme do rozšířeného menu, kde je i Export. Zde najdeme jak zpětný výstup na pásku, tak i export do souboru a vypalování optických disků DVD.


Menu pro export

Export do souboru se nazývá Exporter. Jde o samostatné okno, kde si můžeme vybrat ze stromu formát a ze seznamu předdefinovaný preset parametrů. Presety můžeme vytvářet sami nové, ale jde pouze o parametry renderování, tedy rozlišení, framerate, pořadí půlsnímků a parametry zvuku.


Export do souboru

Podrobné parametry jako datový tok, IPB snímky apod. se ale nenastavují v tomto okně, to je možné až při výběru souboru. Je to trochu matoucí a také tyto parametry nejdou uložit do presetů.


Výběr souboru a nastavení některých parametrů

K dispozici je export do těchto formátů:
  • MPEG-1/2 (včetně HDV)
  • H.264 (včetně AVCHD), formátu pro PlayStation Portable a iPod
  • AVI - export možný pouze do DV, DVCPRO, Canopus HQ, Canopus Lossless a RGB bez komprese
  • Quicktime - H.264, MPEG-4 (včetně formátu pro iPhone), iPod a AppleTV
  • Windows Media
  • AC3
  • PCM

Další možností exportu je vytvoření DVD nebo Blu-ray disku. Jde opět o samostatné okno, dalo by se říci aplikaci, i když to není přesný termín. Ve čtyřech krocích nás provede tvorbou celé struktury disku včetně menu.

První je vložení všech částí disku, standardně se vkládají sekvence z projektu, které se stanou samostatnými tituly. Přidat ale můžeme libovolný další video soubor (samozřejmě příslušných parametrů vhodný pro typ disku).

Druhý krok je volba stylu. Seznam stylů je v dolní části a jak již bylo řečeno, je jich mnoho - všech variant celkem 379 z různých kategorií - Business, Cestování, Svatba, Škola, Rodina a další.


Výběr stylu pro DVD nebo Blu-ray disk
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Ve třetím kroku můžeme provést editaci menu, pokud nám nevyhovuje předdefinovaný styl. Můžeme rovněž změnit nadpisy tlačítek a odkazů. Vytváří se hlavní menu, kde je odkaz na tituly (což jsou sekvence z projektu) a podmenu pro výběr kapitol, které se definují jako značky v projektu. Submenu ani hlavní menu ale samozřejmě vytvářet nemusíme.


Výběr a nastavení výstupu na disk
(klepněte pro zvětšení obrázku)

EDIUS Neo 2 je unikátní v tom, že kombinuje editor s vytvářením optických disků. Veškerá konkurence používá dva typy tvorby disků. Jedni to dělají přímo z časové osy, což není příliš komfortní a v podstatě nikdy nejde využít všechny možnosti disku, jiní na to používají zvláštní program, do kterého se importuje předem vyrenderované video. Zde je unikátně takový program začleněn do editoru, takže odpadá mezikrok renderování.