Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS Neo 2

5.10.2009, Radek Jahoda, recenze
EDIUS je trochu neprávem opomíjeným video editorem pro profesionály. Aby se Grass Valley dostal k více zákazníkům, uvedl EDIUS Neo 2, jenž se snaží zaútočit i na pokročilejší domácí uživatele a střihače, co mají hlouběji do kapsy s možností upgrade na EDIUS.
Samotné klipy, což jsou videa, obrázky a zvukové soubory, dostaneme do programu několika způsoby. Buď je importujeme přímo z disku, klepneme na Add file a vybereme v dialogovém okně, nebo můžeme zachytávat z páskových zařízení typu DV a HDV nebo optických disků DVD či Blu-ray.


Nastavení nabírání videa z DV a HDV

Nemusíme přitom použít přímo původní formát, ale je nabídnuta i možnost převodu do kodeku Canopus HQ (s FourCC CUVC), který má velmi rychlou dekompresi při nízké ztrátovosti a tak je vhodný pro střih. Jaká je skutečná kvalita kodeku, nemohu posoudit, to by chtělo podrobnější měření, každopádně je rychlý, protože i HD video z AVCHD kamery v rozlišení 1920x1080 bodů přehrává bez problémů i na slabším počítači, který jinak to samé video v původním formátu nezvládne. To by nebylo tak hrozné, kdyby se jen cukalo video, ale on nejde ani zvuk. Jakmile dojde k výpadku snímků, vypadává i zvuk, což je nepříjemné a střih je tak značně ztížený.

Naštěstí je program vybaven další výbornou vlastností, kterou je renderovací systém. Projekt má vždy nastaven renderovací kodek, což není formát exportu, ale právě formát, do kterého se provádí rendering pro rychlejší náhled. Používá se právě kodek Canopus HQ, je možný výběr i ze dvou kvalit (vysoké a nízké s malým bitrate). Můžeme provést renderování celého videa, nebo jen označené části a tu si pak pustit bez jakéhokoliv cukání obrazu nebo zvuku. Renderovány jsou samozřejmě všechny změny, kompozice, filtry atd.

Vraťme se ale ke klipům. Když už máme naimportováno, můžeme klipy spravovat ve správci klipů, nazvaném anglicky Bin. Můžeme si vytvořit fiktivní adresáře, do kterých si klipy rozmístíme. Seznam může být zobrazen ve formě ikonek, nebo detailních informací jako jsou délka, velikost, čas, parametry videa a zvuku apod. Odtud přetahujeme klipy přímo do časové osy či přehrávače, kde můžeme provést ořez a pak teprve vložit do časové osy.

V horní části je řada ikonek (které můžeme konfigurovat), sloužící pro import klipů, import a export seznamu klipů a pro přístup k nástrojům.


Seznam klipů

Odtud i přímo z časové osy můžeme zobrazit parametry klipu. Jde jak o informační okno, tak i o nastavovací okno některých parametrů jako poměr stran nebo framerate. U zvuků lze nastavit kanály, které se budou exportovat - například při importu vícekanálového zvuku, jak jsme si ukázali na předchozí stránce, nebo pro vybrání jen jednoho kanálu u stereo zvuku.


Vlastnosti a parametry klipu

Podobné je to s efekty, které jsou uspořádány ve stromu podle typu. Ze seznamu je pak přetahujeme do časové osy na jednotlivé klipy. Najdeme zde standardní nástroje pro korekci videa jako vyvážení barev, jas a kontrast, ostrost, rozmazání a dále různé efekty jako mozaika, kostky, starý film apod. Zvlášť jsou umístěny tři klíčovací filtry - Chromakey, Luminancekey a Picture in Picture.

Ještě více je přechodových filtrů, ty jsou rozděleny ještě do několika kategorií, některé využívají i akcelerace grafické karty. Vyjmenovávat je nemá smysl, byl by to hodně dlouhý seznam.

Pro zvuk jsou zde rovněž filtry a přechody. Z filtrů je to samozřejmě grafický ekvalizer, LP a HP filtr, zpoždění, změna pitch nebo změna tónů. Zvukové přechody modelují různou rychlost a průběh z jednoho do druhého klipu.


Efekty a přechody

Klipy v časové ose mají přiřazené filtry, které vidíme v informačním okně. Po dvojím kliknutí na filtr se objeví nové okno pro nastavení jeho bližších parametrů. Speciálním filtrem, který je vždy přítomen a nelze jej odstranit, je Video Layout, který je pro nastavení ořezu videa. O něm více v další části.


Informace o klipu a vložené filtry

Dalším seznamem jsou značky pro jednotlivé sekvence. Značky slouží pro definici kapitol pro DVD a Blu-ray disky a pro snazší orientaci v časové ose.


Seznam značek v časové ose

Všechny zde uvedené nástroje je možné seskupit do jednoho okna, ve kterém se přepínáme pomocí záložek. Můžeme tak ušetřit místo na obrazovce a naopak, pokud máme velký monitor nebo dokonce dva, můžeme mít všechna okna samostatně.