Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Grass Valley EDIUS Neo 2

5.10.2009, Radek Jahoda, recenze
EDIUS je trochu neprávem opomíjeným video editorem pro profesionály. Aby se Grass Valley dostal k více zákazníkům, uvedl EDIUS Neo 2, jenž se snaží zaútočit i na pokročilejší domácí uživatele a střihače, co mají hlouběji do kapsy s možností upgrade na EDIUS.
Kapitoly článku:
Po spuštění programu se jako první objeví úvodní obrazovka, kde máme možnost vybrat ze seznamu poslední projekty, nebo vytvořit nový projekt podle přednastavených template. Zde máme rovnou možnost vytvořit nový template podle vlastních požadavků. Po pravé straně se zobrazuje podrobný popis template (nebo projektu), takže přehledně vidíme, co vybíráme.


Úvodní obrazovka EDIUS Neo 2

Pracovní prostředí má šedivou barvu, ale nepůsobí nijak fádně, právě naopak. Veškeré ikonky jsou velmi světlé a kontrastní, takže není problém v orientaci. A nejde také o žádná pidi tlačítka, takže práce je velmi příjemná. Za celkové barevné provedení si zaslouží výrobce jedničku, podle mne jde o nejlepší provedení, jaké jsem kdy viděl.

Celé prostředí je rozděleno do samostatných oken, podobně jako například Cinelerra. V základním rozestavení je hlavní okno vlevo nahoře a jde o přehrávač a náhledové okno. Pokud ho zavřeme, tak se ukončí celý program. Zde je také hlavní menu programu. Pokud toto okno zmenšujeme na šířku, tak se zkracují názvy položek, takže žádná položka nevypadne. I menu má barvu jako celá aplikace a očividně se používá vlastní systém, ne ten z Windows.


Grafické prostředí programu
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Ostatní okna jdou samostatně zavírat a některá jdou i částečně přemisťovat. Časová osa je vždy samostatně, ale seznam klipů, efektů a sekvencí a také informační okno jdou dát k sobě do záložek a stane se z nich tedy jediné okno. Všechna okna mohou mít libovolnou velikost a mohou se i překrývat, pokud je ale k sobě přisuneme, tak se přichytí a myší je pak můžeme roztahovat najednou. Ale klasické uspořádání, kdy se okna "dokují" do hlavního okna, mi přijde hezčí. Chtěl jsem říci praktičtější, ale praktické je to stejně, protože dosáhneme stejného efektu - okna si uspořádáme podle potřeby a snadno si na toto uspořádání zvykneme.

Rozmístění oken lze také snadno uložit (Layouts) a přepínat se mezi nimi podle toho, jak nám to vyhovuje. Na různé typy práce tak můžeme mít různé rozmístění oken. Celé prostředí pak lze značně konfigurovat. Podívejme se tedy na nastavení.

Libovolně lze seřadit a případně ubrat nebo přidat tlačítko pro jednotlivá okna programu. U přehrávače máme možnost ovlivnit i zobrazované informace jako čas, celkový čas, vybraný rozsah, jeho polohu, schovat shuttle ovladač a nastavit i velikost ikonek.


Nastavení ikonek v různých oknech

U seznamu klipů lze nastavit zobrazované informace v detailním pohledu - jméno, typ, timecode, délku, velikost atd. Kompletně lze konfigurovat rovněž klávesové zkratky, lze využívat i kláves Shift, Alt a Ctrl.


Nastavení klávesových zkratek

Komu by nevyhovovala šedivá barva, tak si může barvu upravit dle svého. Není ale možný celý barevný rozsah, jde jen o tmavší barvy, přibližně je to rozsah od černé po světle šedou, bílou tedy nevykouzlíte.


Nastavení barvy prostředí