Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Faster! Harder! FireCoder!

16.12.2009, Radek Jahoda, recenze
Toshiba vytáhla z Cell procesoru v PlayStation 3 jednu jeho část - stream procesor SpursEngine určený coby media procesor pro dekompresi a kompresi videa. Své uplatnění našel v samostatném čipu, který si zase našel cestu do karty Grass Valley FireCoder Blu.
Grass Valley dodává s kartou i jednoduchý program FireCoder Writer pro převod video souborů. Je opravdu jednoduchý, protože dokáže jen překonvertovat soubory a uložit je na disk. Původní verze 1.0 z dodávaného CD dokonce neumí nastavit ani datový tok, lze jen vybrat formát výstupu (MPEG-2 nebo H.264). Dokonce s ní jsou problémy, protože někdy skončil převod chybou a od té doby již program nešlo použít až do restartu počítače. Lepší je tedy stáhnout novou verzi ze stránek výrobce. To lze ale až po registraci výrobku, což mi přijde naprosto zbytečné, protože software Vám je bez karty na tři věci...

V současné době je nejnovější verze 1.11, která sice nepřidává další funkčnosti, ty původní ale dostává do použitelné podoby. Umí importovat video v téměř libovolném formátu, komprimovat ho do MPEG-2 či H.264 souborů, nebo vypálit na DVD či Blu-ray disk.

Celá funkčnost je uspořádána tak, že importované soubory vkládáme do titulů, ve kterých se vložené soubory spojí dohromady. Těchto titulů může být více a takto se také vypálí na optický disk. Nemůžeme ale vytvořit menu disku, takže DVD nebo Blu-ray přehrávač musí umět přepnout titul i jinak, než jen pomocí menu disku. Pokud to neumí, tak si kromě prvního žádný další titul nepřehrajete. Tak jako tak, každý asi raději použije FireCoder Writer jen pro převod souborů a na tvorbu disku poté jiný specializovaný program.

Při převodu souborů existují dva módy. První spojí všechny soubory v jednom titulu do jednoho video souboru, karta FireCoder pak provádí jen kompresi, ale dekompresi video souborů dělá procesor počítače. Druhý mód je transkódování, kdy se komprimuje každý soubor zvlášť, nedochází ke spojování a karta dělá jak dekompresi, tak i kompresi, takže je rychlejší.

Je jasné, že každý mód se bude hodit v jiné situaci. První tehdy, pokud chcete převést video například z AVCHD kamery do jednoho souboru, nebo přímo na optický disk bez jakéhokoliv střihu. Druhý tehdy, když máte sestříhané a vyexportované video z nějakého editoru v jednom souboru a to chcete převést na DVD nebo Blu-ray disk.


Prostředí programu pro konverzi videa FireCoder Writer
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Karta dokáže akcelerovat i změnu velikosti videa, což je vhodné například při převodu HD videa na DVD disk do SD rozlišení, nebo naopak. Funguje to ale pouze ve FireCoder Writer. Grass Valley má podporu pro EDIUS a EDIUS Neo, tam je ale akcelerován pouze export.

Pokud chcete kartu používat s jiným video editorem, existuje tu ještě jedna možnost. Tuto kartu podporuje program TMPGEnc 4.0 Express, který je určen rovněž pro konverzi videa. Ten sice neumí vytvářet optické disky DVD nebo Blu-ray, ale lze do něj streamovat video z nějakého video editoru přes video frame server. Teoreticky by to mělo jít i ve FireCoder Writer, v TMPGEnc je ale přímo tato podpora. Samozřejmě to jde jen z některých video editorů, např. Adobe Premiere nebo Sony Vegas. Samozřejmě podpora exportního pluginu přímo od výrobce by byla lepší.


TMPGEnc 4.0 Express se SpursEngine pluginem
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Karta je podporována v TMPGEnc pouze se SpursEngine pluginem, který je dodáván za příplatek. K vyzkoušení je ale trial verze, která ho přímo obsahuje. Výhodou tohoto programu je i možnost dalšího filtrování obrazu, podpora více formátů a také podpora filtrace a dekódování videa pomocí grafické karty přes NVIDIA CUDA.

Ještě jednu výhodu má karta FireCoder Blu. Dodáván je i DirectShow dekompresní filtr, který pošle video formátu MPEG-2 nebo H.264 do karty a po dekomprimování se pak odešle rovnou do grafické karty. Přehrávání HD videa je tak možné téměř bez zátěže procesoru. Má to ale jisté podmínky. Filtr musí přehrávač videa použít, což je jisté jen tehdy, pokud pro daný formát neexistuje jiný dekompresor, nebo musíme tomuto filtru nastavit vyšší merit (což je priorita použití DirectShow filtrů). Ne vždy to ale bude fungovat, většinou jen u freeware přehrávačů, ty komerční mají vlastní filtry a většinou si je volají rovnou, a tak dekompresi kartou nepoužijí.

Navíc je tato činnost na novějších grafických kartách rovněž akcelerována, což již mnoho programů přímo podporuje a určitě to bude jednodušší a kompatibilnější řešení. Testoval jsem to přímo v GraphEditu (což je testovací program pro ruční propojování DirectShow filtrů) a fungovalo to jen u MPEG-2. U H.264 se vše tvářilo v pořádku, ale video ukazovalo jen černo. Dále jsem to neřešil, rozhodně to ale stojí za zmínku. Tento DirectShow filtr se objevil až ve verzi 1.10, takže možná potřebuje vychytat ještě nějaké mouchy.