Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve Solaris: Android a multimédia?

13.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Výrobci multimediálních center jsou spíše opatrní a rádi se drží osvědčeného. Naproti tomu Evolve s modelem Solaris zkouší neprobádané vody Androidu. K tomu přidává interní pevný disk, Gbit LAN nebo USB 3.0. Jak tohle dopadne?
Operační systém Android se díky své bezplatnosti těší narůstající oblibě, a tak bylo jen otázkou času, kdy jej někdo z výrobců multimediálních center použije pro svůj model. Jako první na náš trh dorazil výrobek společnosti Evolve a nutno říci, že celkem v povedené formě, i když pro výtky nemusím chodit daleko.





Pozitivně vnímám zpracování přehrávače i nabídnuté konektory. Majitele rozsáhlejších multimediálních knihoven jistě potěší prostor pro interní pevný disk. Podpora všemožných formátů je na vysoké úrovni a zůstává tak jen otázkou, zdali si v budoucnu poradí tento přehrávač i náročnějšími videosoubory, prozatím nikoliv. V srdci byl měl alespoň dle zákulisních informací pracovat nový Realtek 1185DD, avšak zobrazená paměť 40 MB toho příliš dobrého nevěstí. Nepotěšilo mně ani aktivní chlazení a použitý ventilátor je zkrátka slyšet.

Nedílnou součástí moderních MM center jsou internetové služby v čele s přehrávačem. Zde si model Solaris nevede vůbec špatně a svou nabídkou jistě uspokojí řadu uživatelů. Nicméně pro plnohodnotné surfování chybí podpora flashe a také přibalený ovladač se pro tuto činnost příliš nehodí. Příjemným bonusem by byla podpora různých video archivů, avšak ani v tomto případě vám tento model prozatím nepomůže, na druhou stranu není jediný.

Dále mi vadí neoficiální Android Market a nutnost hledat aplikace, které přehrávači sednou. Možnost instalovat aplikace byla jistě pro mnoho zájemců velkým tahákem, avšak v současné verzi to má k použitelnosti daleko. Neméně vážným problémem je komplikované, až nemožné připojení síťových disků. V tomto směru dostává Solaris od konkurence opravdu na frak.

Myšlenka využít operační systém Android se společnosti Evolve podařila, avšak v současné podobě se rozhodně nejedná produkt, který bych mohl doporučit naprosto každému. Vývojové centrum totiž musí odstranit hned několik závažnějších problémů. Také by nevadilo, kdyby se budoucích zásilkách podařilo vyměnit ovladač za jiný s QWERTY klávesnicí a dotykovou plochou (touchpadem).

V době sepisování závěrečných odstavců tohoto testu dorazila nová verze firmware, avšak ani zde nebyly odstraněny ty nejzávažnější nedostatky.


Dílenské zpracování
Místy nedoladěné
Nabídka rozhraní (USB 3.0)
Problematická Samba
Nízká spotřeba
Výkonnost hardwaru, ventilátor
Internetové služby
Neoficiální market
Instalace aplikací
Zatím aplikace z mobilů
Šachta pro pevný disk (až 3 TB)
Ovladač bez qwerty
Podpora multimédií
Prohlížeč neumí flash
Cena v době testování: cca 3500 Kč s DPH (bez disku: 2400 Kč)
 
 
Za zapůjčení Evolve Solaris děkujeme ABACUSu.




Vývoj ceny testovaného produktu: