Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve Infinity TwinCorder HD: podruhé a lépe?

20.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Evolve Infinity již v redakci dobře známe. Funkcemi napěchované centrum jsme si otestovali v únoru a nyní dorazil jeho vybavenější sourozenec. Přibyl duální HD DVB-T tuner a integrované Wi-Fi. Doladil však výrobce firmware?
Ačkoliv se může zdát, že si recenzent při testování multimediálního centra jen sedne do křesla a dívá se na televizi, není tomu tak. Než se pustíme do testů, pojďme nakouknout do zákulisí testovací „kuchyně“ a popsat si jednotlivé komponenty testovací sestavy, které se při recenzích využívají.

Základem je samozřejmě televizor, bez něj by se výsledná plynulost obrazu testovala jen velmi těžko. V současné době slouží pro recenzování plazmový model od společnosti Panasonic s úhlopříčkou 50“. Plazma se vyznačuje především velmi nízkou hodnotou odezvy. Skrze větší plochu obrazovky si zase posvítím na grafickou kvalitu zpracování menu.


50" Plazmová televize je pro testy ideální


Zdrojem dat byl až donedávna (do listopadu 2011) server založený na 2jádrovém Atomu D510 se samostatnou síťovou kartou Intel. Veškeré soubory jsou uloženy na separovaném pevném disku, který není zatěžován žádným jiným procesem. Operační systém je Microsoft Windows 7 Ultimate a jsou na něm nastaveny šifrované sdílené disky skrze protokol Samba. Pro ostatní počítače v síti jsou tyto „shary“ neustále dostupné, nicméně některá centra mají problém s jejich nalezením či přístupem.




Horký kandidát na domácí NAS alias Intel D510MO


Z těchto důvodů jsme koncem roku 2011 zařadili do testování NAS TS-259 Pro+, který nabízí linuxově založený operační systém a multimediální centra by si k němu mohla proklestit cestu snadněji. V jeho nitru pracuje také 2jádrový procesor Atom na frekvenci 1.8 GHz, doplněný 1 GB operační paměti a dvojicí síťových portů s rychlostí 1000 Mbps (oba dva jsou samozřejmě zapojeny a nastaveny na spolupráci).




Nový přírůstek do testovací sestavy, QNAP TS-259 Pro+


Nedílnou částí každého NASu je i prostor pro pevné disky a ty se do zapůjčeného modelu vejdou dva. Bohužel nedávné záplavy v Thajsku poněkud zhatily plány na obstarání dvojice pevných disků, a proto do jednoho z šuplíků putovalo SSD od společnosti A-DATA. Konkrétně jde o postarší model S592, avšak i tak jeho rychlost daleko převyšuje klasické pevné disky.




SSD A-DATA S592


Všechny vyjmenované komponenty jsou propojeny ethernetovou sítí s rychlostí 1000 Mbps. Posledními díly skládačky jsou aktivní síťové prvky, které se starají o distribuci packetů na správná místa. Aby nedocházelo k nechtěným zpožděním, je v samotném srdci postaven switch TL-SG3109 s devíti porty 1000 Mbps a možností rozšíření skrze optické rozhraní.




Středobod celé sestavy, 9x 1000 Mbps


Aktualizace (19.6.2012): Nově je do sestavy zařazen Mikrotik RB751G, který si v naší recenzi odnesl označení TREFA. Router do sítě nezasahuje přímo, ale je určen pro testování přenosů skrze Wi-Fi rozhraní. Podporován je protokol 802.11n, dvojice antén nabízí velmi silné pokrytí a hlavně teoretickou přenosovou rychlost až 300 Mbps. V reálném přenosu dat jsem pak dosáhl takřka na 100 Mbps.




Špičkový router za velmi zajímavou cenu (klikněte pro recenzi)


Některým ze čtenářů se může zdát popisovaný hardware možná až zbytečně naddimenzovaný, avšak cílem této metodiky bylo vybrat přístroje s dostatečnou výkonnostní rezervou, aby bylo vždy nejslabším článkem až testované multimediální centrum. Tím jsme prakticky odstranili svádění problémů na jiný prvek v síti.