Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve Infinity TwinCorder HD: podruhé a lépe?

20.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Evolve Infinity již v redakci dobře známe. Funkcemi napěchované centrum jsme si otestovali v únoru a nyní dorazil jeho vybavenější sourozenec. Přibyl duální HD DVB-T tuner a integrované Wi-Fi. Doladil však výrobce firmware?
Přehrávač jsme testovali na několika verzích firmware, přičemž finální verze nesla označení 10.1.5.r8677 a pochází z června tohoto roku. Start přehrávače patří k těm pomalejším a než se dostanete do menu, počkáte si přibližně 50-60 sekund. Starší model Infinity to na prakticky stejném hardware zvládl za přibližně 30 sekund, takže zde je určitě prostor pro doladění.







Nabídka ikon se docela rozrostla...


Úvodní obrazovka dává jasně najevo, že grafické rozhraní si výrobce vypůjčil z modelu Infinity a pouze narouboval funkce digitálního televizního tuneru. Trochu mi vadí poněkud studené barevné provedení, ale to je otázkou vkusu. Kde se však výrobce mohl polepšit, by byla přítomnost více informací, tedy např. zda jste úspěšně připojeni na Wi-Fi.


Správce souborů


Správce souborů hraje u modelu s pevným diskem velmi důležitou roli. Pojďme se tedy podívat, jaké nám Evolve připravilo rozhraní pro přenosy souborů. Při jeho spuštění si nejdříve vyberete zdroj z dostupných zařízení a je dobré, že síťové disky načetl Infinity TwinCorder HD poměrně rychle.





V dalším kroku je třeba si vybrat soubory, a to buď pouze jeden, nebo lze využít podokno pro hromadný výběr položek. Zejména druhá jmenovaná funkce u většiny multimediálních center chybí, a proto jsou případné hromadné přesuny dat poněkud nesnadné. V posledním kroku vyberete cíl a máte hotovo. Správce souborů od Evolve je tedy za plný počet bodů.






Prohlížení souborů


Disk máme plný dat a na řadu přichází prohlídka rozhraní pro výběr jednotlivých filmů. V továrním nastavení zobrazuje Infinity všechny soubory jako miniatury, což bychom mohli připodobnit k systému, který využívají Windows. Další možností je přepnout na seznam, což je klasický vertikální seznam. Třetí a poslední možností je náhled, což je vlastně předchozí systém zobrazení doplněný o video-náhled.












Internet


V internetových vodách by si měl Evolve vést poměrně dobře, neboť disponuje podporou HTML5. Start prohlížeče tak trochu připomíná speeddial známý např. z Opery. Od výrobce je předdefinováno celkem 9 záložek, které by měly urychlit přístup k nejpoužívanějším webovým stránkám.





Aktuální verze firmware však přináší jednu závažnou chybu a tou je zcela zamrzlý kurzor na obrazovce, stránkou tedy lze rolovat skrze přeskakování z odkazu na odkaz. Takový způsob prohlížení stránek samozřejmě není nejpohodlnější.




Kurzor je "zamrzlý" a nelze jej použít, škoda




Přítomné jsou i záložky pro televizní archivy, které nejsou v multimediálních centrech úplně běžnou součástí, nicméně díky nim máte přístup k dalším stovkám až tisícovkám videí. Ve verzi firmware 10.1.5.r8677 byly již k dispozici vybrané televizní a internetové archivy a namátkou kontrolované fungovaly bez sebemenšího zaváhání. (CZ: Prima Play, Stream.cz, iVysilani CT, Barrandov, Ocko, Mixer, SK: TV JOJ)






Kromě prohlížeče je připravena i celá sada dalších aplikací pro snadnější pohyb na internetu. Z nabídky jsem vyzkoušel např. YouTube, který se už konečně svou podobou přibližuje tomu ze stolních počítačů. S čím však tyto „mobilní“ verze prozatím bojují, je nízké rozlišení.




YouTube funguje, nicméně rozlišení se volí automaticky a většinou nevypadá na nejvyšší možné


Nesmím zapomenout na klávesnici podle abecedy, s kterou mě Evolve trápilo již při minulé recenzi. Zadávání jakéhokoliv hesla či delšího textového řetězce je peklo, neboť návyky na qwerty rozložení jsou za ty roky opravdu hluboké. Nějak mi uniká, proč se toto abecední rozložení do přehrávačů vůbec dostalo.




Klávesnice má nesmyslné rozložení znaků



Nastavení přístroje


Jako vždy zabrousíme i do nastavení samotného přístroje a zkontrolujeme, zda výrobce připravil vše podstatné. Menu systémového nastavení je v podání Evolve poměrně hodně přehledné, což rozhodně patří ke kladným stránkám, občas se totiž výrobcům podaří vyrobit nepřehledný guláš parametrů.

Naše putování začíná záložkou Systém, která v sobě pojmula především lokalizaci či kódování textu. Majitelé, kteří rádi experimentují, si zde mohou zapnout Android, což ve výsledku zprovozní jinak nefunkční ikonku v hlavní nabídce.





Zvuk nabízí opravdu jen to nejnutnější a potěšující je přítomnost nočního režimu. Jinak Evolve Infinity TwinCorder HD by měl disponovat podporou až 7.1 domácího kina, kterým však nedisponuji.





Nastavení parametrů Videa probíhá plně automaticky, ale i tak do nich můžete zasáhnout ručně. Za zvážení může stát zapnutí režimu 1080p 24 Hz, který by měl navodit promítání v kinosále. Tedy jen po stránce obrazu, popcorn si musíte donést sami.





Novinkou je záložka TV & Záznam, kde si můžete nastavit a naladit integrovaný DVB-T tuner, přetřídit programy či zvolit úložiště, na které bude TwinCorder HD ukládat záznam. Z podstatného nechybí nic a o fungování samotného tuneru si povíme v následující kapitole.





Síť je pro Evolve Infinity TwinCorder HD velmi důležitou součástí, takže jí bylo v tomto nastavení věnováno poměrně dost parametrů. Data můžete získávat po metalickém rozvodu, ale i skrze vestavěné Wi-Fi. O přenosových rychlostech si povíme v kapitole testů.





Záložka Různé obsahuje informativní stránku ohledně aktuální verze firmware a případně máte možnost online aktualizace. Ano, konečně i Evolve odstraňuje naprosto nepohodlný způsob ruční aktualizace.