Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve Infinity: nabitý funkcemi

24.2.2012, Jakub Doležal, recenze
Konečně pořádné multimediální centrum, tedy alespoň co do parametrů. Evolve se s tím nemaže a osadilo nový Realtek na 750 MHz. Dále přidalo 512 MB DDR3, 3D, Torrenty, NAS, HMTL5 či interní disk. Je vlastně něco, co Infinity neumí? Doplněno o test Wi-Fi.
Úvodní nastavení je celkem přehledné a rychlé. Drobnou výtku bych směřoval k faktu, že veškerá položky, které nastavujete, nejsou průchozí, ale musíte se vždy vrátit zpět. Dalším drobným zklamáním je fakt, že ani Evolve Infinity neumí stáhnout nejnovější firmware automaticky, ale musíte jej stáhnout na PC a poté nahrát skrze flash disk. Testováno bylo na poslední verzi z ledna tohoto roku.




Jednoduché, přehledné, ale pomohlo by být "veselejší"


Start přehrávače je poměrně svižný a za necelých 30 sekund jste na černomodré ploše s několika ikonami a widgetem informujícím o aktuálním počasí. Chválím výrobce za kvalitní grafiku, neboť veškeré ikony jsou pěkně ostré. Pokud mohu mluvit jen za sebe, pak bych volil o něco veselejší barvy na způsob Western Digital.


Správce souborů


Správce souborů hraje u modelu s pevným diskem velmi důležitou roli. Pojďme se tedy podívat, jak nám Evolve připravilo rozhraní pro přenosy souborů. Při jeho spuštění si nejdříve vyberete zdroj z dostupných zařízení a je dobré, že síťové disky načetl Infinity poměrně rychle.




Správce souborů vás nejdříve vyzve k výběru zdroje...


V dalším kroku je třeba si vybrat soubory, a to buď pouze jeden, nebo lze využít podokno pro hromadný výběr položek. Zejména druhá jmenovaná funkce u většiny multimediálních center chybí, a proto jsou případné hromadné přesuny dat poněkud nesnadné. V posledním kroku vyberete cíl a máte hotovo. Správce souborů v Evolve Infinity je tedy za plný počet bodů.




... poté můžete kopírovat po jednotlivých souborech...




... případně zvolit více souborů najednou...




... ještě zvolit cílové zařízení a máme hotovo...


Prohlížení souborů


Disk máme plný dat a na řadu přichází prohlídka rozhraní pro výběr jednotlivých filmů. V továrním nastavení zobrazuje Infinity všechny soubory jako miniatury, což bychom mohli připodobnit k systému, který využívají Windows. Další možností je přepnout na seznam, což je klasický vertikální seznam. Třetí a poslední možností je náhled, což je vlastně předchozí systém zobrazení doplněný o video-náhled.




Soubory si můžete nechat zobrazit jako miniatury...




... případně vsadit na klasický seznam...




...poslední možností je přidat k seznamu ještě živý náhled


Internet


V internetových vodách by si měl Evolve vést poměrně dobře, neboť disponuje podporou HTML5. Start prohlížeče tak trochu připomíná speeddial známý například z Opery. Od výrobce je předdefinováno celkem 9 záložek, které by měly urychlit přístup k nejpoužívanějším webovým stránkám.




Základní obrazovka prohlížeče a záložky na nejčastěji navštěvované weby




Stránky našeho magazínu se zobrazily v naprostém pořádku a relativně rychle




Stejně dobře fungovala náhodně vybraná recenze


Zadání alternativní adresy není úplně intuitivní, ale jde to. Následně zobrazená stránka našeho magazínu vypadala stejně dobře jako v prohlížeči na počítači. Správně se zobrazila i namátkou vybraná recenze, takže v tomto směru udělal výrobce značný pokrok.




Letmý test podpory HTML5 dopadl pro Evolve celkem důstojně, ale je co zlepšovat.


Ze zvědavosti jsem spustil test HTML5 s výsledkem 241/13 bodů. Pro srovnání jsem spustil ten samý test také na počítači, kde jsem využil poslední verzi Chrome a Opery. Tyto vyspělejší prohlížeče dosáhly na 374/13 a 329/9, i když je třeba brát výsledky s určitým odstupem, neboť samotný standard ještě stále prochází vývojem.




Aplikací pro internet je zde však mnohem více...


Kromě prohlížeče je připravena i celá sada dalších aplikací pro snadnější pohyb na internetu. Z nabídky jsem vyzkoušel např. YouTube, který se už konečně svou podobou přibližuje tomu ze stolních počítačů. Nicméně hledání jednotlivých skladeb není úplně pohodlné.




...například YouTube, který fungoval příkladně.


Ono celkově, pokud je nějaká oblast internetu, kde Evolve Infinity selhává, pak je to zadávání pomocí softwarové klávesnice. Znovu je nepochopitelně poskládaná podle abecedy a znovu pouze v celoobrazovkovém režimu.




A zase ta "abecední" klávesnice, nepříjemné, neintuitivní, kde je qwerty?



Nastavení přístroje


Jako vždy zabrousíme i do nastavení samotného přístroje a zkontrolujeme, zda výrobce připravil vše podstatné. Menu systémového nastavení je v podání Evolve poměrně hodně přehledné, což rozhodně patří ke kladným stránkám, občas se totiž výrobcům podaří vyrobit nepřehledný guláš parametrů.





Naše putování začíná záložkou Systém, která v sobě pojmula především lokalizaci, či kódování textu. Majitelé, kteří rádi experimentují, si zde mohou zapnout Android, což ve výsledku zprovozní jinak nefunkční ikonku v hlavní nabídce.








Zvuk nabízí opravdu jen to nejnutnější a potěšující je přítomnost nočního režimu. Jinak Evolve Infinity by měl disponovat podporou až 7.1 domácího kina, kterým však nedisponuji.





Nastavení parametrů Videa probíhá plně automaticky, ale i tak do nich můžete zasáhnout ručně. Za zvážení můžete stát zapnutí režimu 1080p 24 Hz, který by měl navodit promítání v kinosále. Tedy jen po stránce obrazu, popcorn si musíte donést sami.





Síť je pro Evolve Infinity velmi důležitou součástí, takže jí bylo v tomto nastavení věnováno poměrně dost parametrů. Data můžete získávat po metalickém rozvodu, ale i skrze Wi-Fi, nicméně o tom později.





Záložka Různé obsahuje informativní stránku ohledně aktuální verze firmware a případně máte možnost aktualizace skrze USB rozhraní. V roce 2012 je však Evolve jeden z mála posledních výrobců, kteří řeší aktualizace touto nepohodlnou metodou.