Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve BlackStar HD: konečně s Irdetem

3.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Pod značkou EVOLVE se dostal na český trh v nedávné době již druhý satelitní přijímač s podporou příjmu ve vysokém rozlišení (HD). Konkurence v této oblasti se stále zvyšuje, dováženo je čím dál více levných HD přístrojů. Jak si mezi nimi vede značka Evolve?
Evolve BlackStar HD je dalším zástupcem z portfolia relativně levných satelitních přijímačů s podporou příjmu programů ve vysokém rozlišení (HD) s originální čtečkou karet Irdeto a certifikací společnosti SkyLink garantující správnou funkci zařízení s jejich dekódovacími kartami v systému Irdeto.

Jako set-top-box pro sledování satelitního vysílání ve standardech DVB-S/S2 se přístroj osvědčil bez větších výhrad. Nastavení příjmu i editační možnosti seznamu satelitů a jejich transpondérů jsou zcela dostačující a nastavení není příliš obtížné ani pro laika. Horší je to s aktuálními možnostmi firmwaru přístroje – seznam TV kanálů nelze nijak třídit, je možné vytvořit pouze jeden seznam oblíbených kanálů, souběžný záznam dvou kanálů má značně omezené možnosti a bohužel se nenahrává celý datový tok (se všemi zvukovými doprovody a titulky), ale pouze to, co je nastaveno pro sledování.



Mnohé nepotěší ani fakt, že přístroj se neumí sám probudit z režimu spánku k nahrávání nastavenému časovačem. I pro automatický přednastavený záznam musí tedy zůstat stále zapnutý. Příjemná je možnost jednoduché editace pořízených záznamů přímo v přijímači (např. k vystřižení reklamních bloků apod.).

Ve srovnání se svým předchůdcem má přístroj výrazně povedenější dálkové ovládání, které dobře padne do ruky a je schopné naučit se také několik základních povelů pro ovládání vašeho televizoru či jiného zařízení. Pozitivní je i bezchybné zobrazování českých znaků v EPG, teletextu i DVB/TXT titulcích, ale to se již naštěstí stává u většiny zařízení standardem.

Na českém trhu se postupně rozšiřuje nabídka satelitních přijímačů s integrovanou čtečkou karet Irdeto, přičemž toto pole už zdaleka není okupováno jen věhlasnými světovými značkami, ale také levnými univerzálními přístroji čínské provenience. Evolve BlackStar HD patří spíše do té druhé kategorie, což znamená, že od něho nemůžete čekat zázraky. Pro domácí sledování a příležitostný záznam pořadů v HD kvalitě je jistě použitelný, náročnější uživatelé se však zřejmě poohlédnou po něčem jiném.

Přijímač byl testován s verzí firmwaru 1.0.9 vydanou 28. listopadu 2010.

Výrobce již pracuje na nové verzi firmware, která by měla mimo jiné:
  • řešit problém s nemožností nahrávat ze standby režimu
  • umožňovat zobrazení času na displeji ve standby režimu
  • zobrazovat průběh ladění
  • po zapnutí do sítě by měl přijímač naběhnout do standby namísto do zapnutého stavu

Nový firmware by měl být k dispozici cca za měsíc.


Integrovaná čtečka Irdeto
Nelze souběžně nahrávat/sledovat 2 kódované kanály
Certifikace SkyLink ready
Časovač nenahrává ze stand-by režimu
Plnohodnotný DO s funkcí „učení se“ kódů
Kromě Irdeto čtečky žádný CI slot
Bezchybné zobrazení českých znaků v teletextu i DVB a TXT titulcích
Nenahrává kompletní datový tok, včetně všech zvukových doprovodů a titulků
Jednoduchý střih záznamu přímo v přístroji
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3 800 Kč s DPH


Za zapůjčení přijímače EVOLVE Apollo HD děkujeme Abacusu.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.