Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve BlackStar HD: konečně s Irdetem

3.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Pod značkou EVOLVE se dostal na český trh v nedávné době již druhý satelitní přijímač s podporou příjmu ve vysokém rozlišení (HD). Konkurence v této oblasti se stále zvyšuje, dováženo je čím dál více levných HD přístrojů. Jak si mezi nimi vede značka Evolve?
Rozběhnutí přístroje po zapnutí je poměrně zdlouhavé, při sledování nekódovaného kanálu (FTA) si počkáte 36 sekund. Pokud byl přístroj při vypnutí na pozici HD kódovaného kanálu, uběhne od jeho zapnutí po zobrazení obrazu 42 sekund. Příliš rychlé není ani přepínání mezi kanály – v rámci stejného transpondéru trvá přijatelné 1,5 s, u různých transpondérů a HD kanálů činí průměrná prodleva již 3, respektive 3,5 s.


Od zapnutí přijímače do naběhnutí obrazu si počkáte minimálně 36 sekund.

Přijímač během vyhledávání programů automaticky ukládá na první pozice kanály české satelitní TV Skylink. Číselnou pozici v seznamu kanálů lze upravit v podokně hlavního menu v části „Nastavení/Úprava programů“. Kromě toho lze kanály smazat, zamknout (jejich sledování je chráněno heslem) nebo uložit do seznamu oblíbených. Tento seznam je bohužel pouze jeden, žádné další není možné vytvářet, zrovna tak není možné programy třídit podle jakýchkoliv parametrů (např. abecedně, dle poskytovatele, apod.).


Editor programů umožňuje jejich přesun na libovolnou číselnou pozici, mazání, uložení do seznamu oblíbených a uzamčení.

Pokud se daný kanál rozhodnete zamknout, zobrazí se u něho symbol zámku, po přepnutí na odpovídající číselnou pozici vás přístroj vyzve k zadání hesla (jde vlastně o rodičovský zámek).


Zamčení kanálu je signalizováno symbolem zámku u příslušné programové pozice.


Pro sledování zamknutého kanálu je potřeba zadat heslo.

V seznamu TV kanálů, který vyvoláte stiskem tlačítka OK na dálkovém ovladači nebo předním panelu přijímače, jsou zobrazeny pouze číselné pozice a názvy TV kanálů. Označení toho, zda jde o FTA/kódované či SD/HD vysílání, byste zde hledali marně. Tyto informace však lze zobrazit v informační liště každého aktuálně sledovaného programu, kromě toho je v ní uvedeno také číslo a název kanálu, ikona TV/rádiového režimu, informace o právě běžícím a následujícím pořadu, dekódovací standard, aktuální čas a audio režim. Listovat v seznamech lze po jednotlivých položkách i po celých stránkách (zobrazeno najednou je 10 položek seznamu).


Seznam programů obsahuje pouze čísla předvoleb a názvy kanálů, žádné další údaje ani značky se v něm nezobrazují.

Informace o dostupných zvukových doprovodech či titulcích k programu v Info liště k dispozici nejsou, zrovna tak ani technické informace o sledovaném vysílání (kmitočet, polarizace, apod.). Opakovaným stiskem tlačítka „Info“ lze vyvolat na obrazovku podrobné informace o sledovaném pořadu.


Stejně je na tom favoritní seznam, i tady se zobrazují jen číselné pozice a názvy kanálů, které byly zařazeny mezi oblíbené.


V informační liště jsou po stisku tlačítka Info zobrazovány standardní údaje běžné i u jiných značek satelitních přijímačů, technické detaily o přijímaném transpondéru či audio/video formátu k dispozici nejsou.

Elektronický programový průvodce je řešen tak, že zobrazuje 7 položek programu (aktuálně vysílaný + 6 následujících), přičemž lze listovat seznamem do časově vzdálenějších míst (až o 6 dnů napřed). V malém okně v levém dolním rohu se zároveň zobrazuje náhled živého vysílání aktuálně zvoleného kanálu včetně zvukového doprovodu.


Elektronický programový průvodce (EPG) zobrazuje 7 pořadů najednou (včetně aktuálně vysílaného), poměrně snadno lze listovat mezi dalšími dny a jinými TV kanály, zobrazení částí programů více kanálů současně (časová tabulka) možné není.


Nastavení preferovaného zvukového doprovodu i jazyka titulků je ukládáno pro každý kanál zvlášť a neztratí se ani po vypnutí přístroje.


Hlasitost lze regulovat ve 32 krocích mezi umlčením a maximem (každý grafický symbol odpovídá dvěma krokům).

Jakékoliv problémy se zobrazováním znaků české abecedy jsme u tohoto přijímače nezaznamenali. Můžete se spolehnout, že teletext a teletextové i DVB titulky jsou zobrazovány správně. Naštěstí se to už stává téměř samozřejmostí i u levnějších zařízení.


Zobrazování teletextu funguje bez problémů, česká diakritika nejeví známky chyb.


Doby, kdy bylo u levných přístrojů problematické zobrazování českých titulků, jsou snad již nadobro pryč, česká diakritika v DVB titulcích funguje bezchybně.


Zrovna tak skryté teletextové titulky si s naší mateřštinou dobře rozumějí.


Přepnutí do režimu rozhlasového digitálního příjmu lze provést jednoduše hned několika způsoby, ten méně obvyklý je stisk šipky „vlevo/vpravo“ při zobrazeném seznamu TV kanálů – šipky totiž slouží k přepínání mezi seznamem TV a rádiových programů. Vítané je grafické provedení přehrávače rádia, které na rozdíl od některých konkurentů nijak nezáří do očí díky použití černého pozadí, což zbytečně neopotřebovává váš televizní zobrazovač a nemá negativní vliv na jeho spotřebu.


Po přepnutí na příjem digitálního rozhlasového vysílání se objeví decentní grafika v tmavém pozadí se symbolem houslového klíče a zobrazením podobné informační lišty, jaká je u televizních kanálů.