Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve BlackStar HD: konečně s Irdetem

3.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Pod značkou EVOLVE se dostal na český trh v nedávné době již druhý satelitní přijímač s podporou příjmu ve vysokém rozlišení (HD). Konkurence v této oblasti se stále zvyšuje, dováženo je čím dál více levných HD přístrojů. Jak si mezi nimi vede značka Evolve?
Pokud přístroj zapnete poprvé, kdy ještě není naladěný, vyzve vás k zahájení hledání dostupných kanálů. Automaticky má nastaven příjem z jednoho LNB (bez použití DiSEqC) na pozici 23,5° E. Parametry lze samozřejmě nastavit i individuálně. Na výběr je celkem 64 přednastavených satelitů, které je možné libovolně přejmenovat. U každého satelitu lze přidávat/mazat jednotlivé transpondéry.


Pokud přijímač nemá naladěné žádné programy, automaticky vás vyzve k jejich hledání.

V menu „Instalace“ můžete vybírat z několika typů LNB, pro nejobvyklejší funkční nastavení se volí „Univerzální 1“ nebo „Univerzální 2“, přesné nastavení záleží na tom, jaký typ konvertoru používáte. Dále najdete položky pro nastavení řídicího signálu 22 kHz, DiSEqC pozice v přepínači, napájení LNB a nastavení pozice, dále lze listovat přednastavenými transpondéry a kontrolovat úroveň přijímaného signálu pro každý z nich. Z této nabídky lze také vyvolat editaci parametrů transpondérů.


V přijímači je uloženo celkem 64 satelitů, nechybí mezi nimi všechny oblíbené v ČR.


Pokud vám ve výrobcem přednastavených satelitních předvolbách chybí některé transpondéry, není žádný problém přidat si ručně vlastní.

U nastavení transpondéru jsou k dispozici parametry: frekvence, přenosová rychlost, polarizace, norma, FEC, modulace, pilot. Před zahájením samotného vyhledávání ještě můžete nastavit priority prohledávání (FTA, kódované, obojí, filtrace, NIT…).


Před zvolením konkrétního satelitu a prohledáváním transpondérů lze provést jednoduché nastavení.

Vyhledávání kanálů na pozici Astra 23,5° E trvalo přijímači v našem případě asi 5 minut 45 sekund s výsledkem 281 televizních a 86 rádiových programů. Zajímavostí je, že přístroj uložil na první číselné pozice právě programy Skylinku. Těžko říci, zda je to náhoda nebo záměr. Vzhledem k jeho jasnému zaměření na příjem výhradně v kódování Irdeto, které z českých satelitních TV používá právě Skylink, je možné, že to není náhoda, ale v uživatelské příručce o tom není nic napsáno.


Hledání programů na Astře 23,5° E, ze které jsou vysílány také programy Skylinku s kódováním Irdeto, skončilo po necelých 6 minutách nalezením 281 TV a 86 rádiových kanálů.

Z dalších nastavení přístroje je nejdůležitější menu „Video nastavení“, kde si můžete vybrat TV režim, poměr stran obrazu, druh konverze mezi 4:3 a 16:9, rozlišení (576p, 720p, 720p60, 1080i, 1080i60) a trochu netradičně je v této části menu i zapnutí/vypnutí zobrazení titulků. Dále je tu ještě nastavení digitálního zvukového streamu (PCM nebo AC3) a volba kanálů k běžné reprodukci (stereo, levý, pravý).


Hlavní menu je jednoduché a přehledné, nabízí 5 základních kapitol nastavení a funkcí.


Nejnižší rozlišení obrazu je 576p. Nejvyšší rozlišení, které lze přenést prostřednictvím integrovaného HDMI portu, je 1080i60.


Firmware přístroje lze aktualizovat prostřednictvím vysílání přímo z družice (funkce OTA).