Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Evolve 2500HD Touch: velká neznámá

9.9.2010, Jan Vítek, recenze
Videokameru se značkou Evolve jsme ještě netestovali, a tak bude dnešní model 2500HD Touch její premiérou. Jedná se o nejvyšší model ze čtveřice momentálně nabízených kamer této značky, ovšem ani tak není jeho cena vůbec vysoká.
Videokamera prodávaná pod označením Evolve 2500HD Touch má dle jistých znaků velmi blízko k modelu Toshiba Camileo X100, takže je jasné, že i jejich původ bude shodný. Známé již také je, že nabídka společnosti Toshiba obsahuje modely nevalné kvality, ovšem na druhou stranu i nízkých cen.

To platí i pro dnes testovanou videokameru, která se snaží ulovit svého zákazníka na rozlišení Full HD, 3" dotykový panel a různé funkce. To však není a nemůže být pro produkt podobného ražení dost.



Začít můžeme už s dílenským zpracováním. Evolve 2500HD Touch se skládá především z lesklých plastů a její tělo rozhodně nejde svou pevností příkladem. Použitý materiál se také odráží v otázce ergonomie a i když má kamera celkem dobře zpracované a pevné poutko, její jinak hladké plochy nečiní z delšího natáčení požitek, jako spíše upatlaný a nepříjemný prožitek. To ostatně z mého pohledu platí pro všechny podobně zpracované produkty a že jich na trhu je.

Ovládání kamery je celkem dobré, tedy až na jednorychlostní zoom a zadrhávající se kolečko, které však nemusíme v tomto smyslu využít, protože máme k dispozici dotykový displej. U něj výrobce ještě uvádí, že je 3" a dál už nic. Je to ostatně pochopitelné, protože pak bychom mohli uvést už jen chabé pozorovací úhly a deformující se barvy (alá technologie TN) a nízké rozlišení dávající vzniknout hrubému rastru a ztrátě detailů. Nastavení kamery a funkce až na rozlišení videa odpovídají zmíněnému modelu Camileo X100, a to včetně rádoby efektního menu. To však není moc rozsáhlé a kamera stejně spoléhá čistě na automatický režim natáčení i fotografování, takže se v něm nebudeme pohybovat příliš často.

Co se týče rozlišení, pak fyzických 10 Mpix je slušné pro fotografie, natož pak pro video. Je pak ale s podivem, že ve Full HD nefunguje digitální zoom a ani digitální stabilizace obrazu. Ohledně té však stejně o nic nepřijdeme, protože jednoduše nefunguje ku prospěchu věci, takže jako by tu ani nebyla. Kamera rovněž pomalu a skokově upravuje svou clonu a má časté problémy s ostřením.

To vše se podepisuje na výsledných fotografiích a videích, takže uživatel se musí s kamerou nejdříve dobře seznámit, aby věděl, jaký záběr ještě zvládne a z jakého vznikne naopak nekoukatelný paskvil s neodpovídajícími barvami a špatnou expozicí. No a pokud byste s touto kamerou chtěli často natáčet v interiérech, nebo snad rovnou na koncertech a plesech, na to raději zapomeňte. Potřebuje totiž ke své práci mnoho světla, jinak se nepěkně odmění silným šumem, nebo po nás bude vyžadovat i při fotografování s bleskem velmi dlouhý čas pro expozici.


Rozlišení čipu 10 Mpix
Dílenské zpracování + ovládací kolečko
Dotykový 3" displej
Natáčení při slabším osvětlení (interiéry)
Nízká cena
Nefunkční elektronická stabilizace
Ikona Odkaz na databázi
Malé rozlišení dotykového displeje
Ikona Odkaz na databázi
Pomalé a skokové automatické nastavení clony
Cena v době testování: 4 200 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Evolve 2500HD Touch děkujeme společnosti Abacus.