Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

EAGET H5: kovový elegán

17.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Model H5 se mezi multimediálními centry rozhodně neztratí, tedy alespoň po stránce vzhledu. My se však vzhledem nenecháme obloudit a nahlédneme i pod kapotu. Bude výrobcem udávaná výbava, zejména čipset Sigma, proti konkurenci stačit?
První start přehrávače proběhl relativně rychle, nicméně pro měření je třeba nejdříve zkontrolovat verzi firmware. Aktualizace na novější verzi bohužel neproběhne online a přístroj vám ani nenapoví, zdali je již nějaká novější verze k dispozici. Musíte tedy jít na stránky eaget.cz a porovnat vaši verzi s verzí ke stažení. Musím říci, že tento způsob aktualizace mi nepřijde zrovna dvakrát pohodlný a aby toho nebylo málo, musíte ještě naformátovat Flashku na FAT32.




EAGET H5 automaticky neuměl využít celou plochu obrazovky (viz černá plocha znázorňující plochu panelu)




Bylo nutné zasáhnout do nastavení a upravit parametr v nabídce poměr stran


Nicméně samotný proces aktualizace je již plně automatický a po relativně rychlém nahrání nového firmwaru se dostáváme opět do menu. S poslední verzí firmware pak přístroj startuje 33 sekund, což mezi přehrávači patří k tomu lepšímu. Poté již máme k dispozici úvodní obrazovku, která by mohla obsahovat více informací. Zpočátku mne také zarazil fakt, že EAGET odmítal využít celou plochu televizoru. Přes veškeré snahy se mi nedařilo roztáhnout obraz až do okrajů a pomohla až změna nastavení u poměru stran z "Původní rozlišení" na "Plná šířka obrazu".


Správce souborů


Postupme však dále a podívejme se na průzkumníka, neboli na způsob, jakým lze přistupovat k jednotlivým souborům a případně je kopírovat. První možností je samotné rozkliknutí ikony Filmy, Hudba či Fotky. Zde si můžete navolit z dostupných zdrojů, jejich pořadí zdá se určuje systém, takže je nelze měnit. Samotné kopírování pak neprobíhá skrze nějaké správce, ale u zvoleného souboru změníte symbol šipkou doprava na ovladači a soubor se následně sám stáhne na interní disk. Nalezl jsem ještě další možnosti, ale o těch později.




Správce disků v tak trochu nezvyklé podobě



Prohlížení souborů


Na řadu totiž přichází prohlížení souborů a zde nabízí EAGET dva typy zobrazení. Tím prvním je klasický vertikální seznam dostupných souborů, přičemž vlevo se místy systém pokoušel načíst zřejmě miniaturu, ale ani jednou se mu to nepodařilo. Další možností je pomocí žlutého tlačítka na ovladači přepnout na zobrazení podobné tomu, které znáte z počítačů, tedy seznam ikon vedle sebe.




V továrním nastavení se soubory zobrazují vertikálně...




...nicméně lze si přepnout i do alternativního zobrazení



Internet


Přesouváme se do internetových vod a zde bohužel EAGET trochu zaostává za konkurencí a hlavně ze zobrazené nabídky funkcí nelze využít všechny. První z nich pojmenovaný YouTube funguje prakticky bez problémů a náhodně spouštěná videa fungovala bez obtíží. V případě internetových rádií mne však zaskočila nabídka stanic, která obsahuje pouze asijská rádia. U RSS čtečky je situace podobná, ale vložením adresy RSS kanálu sesterského serveru Světhardware se mi podařilo přidat jiný, nicméně výsledné zobrazení je nepoužitelné.




Nabídka internetových služeb je dnešní poměry docela chudá




YouTube naštěstí funguje bez problémů




Seznam rádiových stanic vypadal velmi nadějně, jenže...




... tuzemští posluchači přednastavená rádia asi příliš nevyužijí


Sečteno, podtrženo ve vodách internetu je EAGET mílové kroky pozadu za konkurencí a z již velmi omezené nabídky služeb lze navíc využít jen značně omezené spektrum. Je to škoda, neboť obsahu se na internetu povaluje nepřeberné množství a EAGET si sám ubírá příležitosti pro zatraktivnění svého přístroje.




V případě RRS čtečky je opět plno asijských zdrojů, naštěstí jsem narouboval jeden český




Prvotní rozkliknutí vypadá velmi nadějně a zobrazuje se aktuální seznam článků




Bohužel samotný článek se doslova rozsypal na stovky řádků, ve výsledku tedy nepoužitelné


Poslední položkou v úvodním menu je poněkud zvláštně pojmenovaná "Správa", která v sobě skrývá integrovaný klient pro stahování souborů ze sítě torrent. Více informací včetně nastavení si však povíme, až v příslušné kapitole.






Nastavení


Přístup do nastavení je možný jak skrze úvodní obrazovku, tak skrze zkratku "Setup" přímo na přibaleném dálkovém ovladači. Obsah nabídky odpovídá rozsahu, který vídám u většiny multimediálních center. Nicméně pojďme se detailněji podívat na jednotlivé možnosti úprav.





Jako první se objevuje "Systém", který již podle svého názvu dává najevo, že zde budeme moci upravovat parametry, jako je například jazyková lokalizace, aktualizace systému či výpis informací o systému. Trochu nezvykle zařadil výrobce do této nabídky také úpravu rozlišení a poměru stran. Jak jsem již zmínil v úvodu, tak ani tato manuální úprava nedonutila systém ke správnému roztažení obrazu po celé ploše panelu plazmové televize.





Další trojice "Filmy, Hudba a Fotky" nabízí velmi skromnou úpravu parametrů, a proto si je shrneme do jednoho odstavce. V případě hudby a videa si můžete především ovlivnit způsob přehrávání, tedy zdali bude model H5 po přehrání zvoleného souboru automaticky vyhledávat další, které následně taktéž spustí. U hudby se tato funkce docela hodí a z oblasti videa ji lze využít například u seriálů či hudebních klipů. Pro fotografie pak nastavení nabízí pouze časový rozestup mezi zobrazením jednotlivých souborů.











Závěrečné dvě položky nastavení jsou si taktéž velmi blízké a trochu s podivem, že je EAGET rozdělil na dvě samostatné. Zejména proto, že "Síť" je prakticky prázdná a nabízí pouze nastavení integrovaného Ethernetového adaptéru, tedy úpravu IP adresy a DNS serverů. Parametry pro Wi-Fi chybí zcela nicméně předpokládám, že se objeví po připojením USB adaptéru. V záložce "Sdílení" si jako uživatel můžete nastavit jak přístup ke sdíleným lokálním diskům, tak obráceně nasdílet EAGET H5 na síti.