Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dreambox DM 8000 HD PVR: blíže ke hvězdám?

27.4.2009, Michal Koláček, recenze
Dnes přinášíme opravdovou třešničku v podobě satelitního set-top-boxu Dreambox DM 8000 HD PVR. Jde o vlajkovou loď německé společnosti Dream Multimedia. Kombinuje v sobě 4 tunery s podporou vysokého rozlišení a funkce PVR přijímače. To ale není zdaleka vše.
Jak jsme naznačovali v 1. kapitole, k odkrytování kovového šasi musíme uvolnit několik šroubků. Konkrétně se jedná o jeden jistící na zadním panelu nahoře zhruba uprostřed. Další čtyři zajišťují fixování bočních ploch k hlavní konstrukci a jsou rozmístěny po stranách vždy dva a dva. Jak je patrné z prvního snímku, šroubky jsou ukryty pod plastovými boky, které musíte manuálně vysunout. Při nesprávné manipulaci může dojít k vylomení drážek, na nichž vše drží. Proto musíte postupovat pomalu a opatrně, a to zejména při opětovném nasazování.


- Vysunutí bočních plastových krytek (klikněte pro zvětšení) -

Po sundání bočních záslepek a uvolnění zmiňovaných šroubků lze celé šasi odklopit směrem vzhůru, přičemž ho zároveň lehce poodsuneme od čelního panelu. Až nyní ho můžeme celé odebrat a nahlédnout na hardwarovou výbavu pod kapotou. Hned na začátek je potřeba napsat, že vnitřního prostoru má Dreambox DM 8000 HD PVR opravdu dost a dost.


- Uvolnění šroubků po stranách a odklopení kovového šasi (klikněte pro zvětšení) -

Na hlavní konstrukci je zhruba uprostřed pozice pro umístění 3,5" pevného disku s možností upevnit ventilátor 60×60 mm s řízením otáček podle aktuální teploty. Pod ní se ukrývá černý žebrovaný chladič s mikroprocesorem společnosti Broadcom. Zmiňovaný FAN bychom spíše uvítali blíže největšímu původci tepla, a to zdroji. V levém dolním rohu je pozice pro uložení SlimLine DVD mechaniky. Úplně vpravo je plošný spoj s napájecím obvodem a vedle něj už následuje poměrně velká základní deska. Ta na sobě nese několik zajímavých prvků, na které se podíváme prostřednictvím detailních výřezů.


- Horní pohled na celé zařízení (klikněte pro zvětšení) -

Na prvním jsme zachytili již uvedenou oblast s napájením. Na vstupní části je vidět dvojici kondenzátorů podobající se uznávané značce Nippon Chemi-Con. Při bližším pohledu zjišťujeme, že se jedná o sérii KXG (250 V) společnosti United Chemi-Con, což je divize Nipponu. Podobně bychom mohli spatřit sérii KY (10 V) úplně vlevo nahoře. Za zmínku stojí také čtveřice kondenzátorů průměrné značky Lelon série RXK pod hliníkovým chladičem.


- Detail napájecí části (klikněte pro zvětšení) -

Druhý přináší pohled na integrovanou Wi-Fi kartu zapojenou prostřednictvím sběrnice mini-PCI. V horní části přiložené fotografie jsou vidět vývody pro antény. Přístup k celému modulu je celkem dobrý a výměna není nijak složitá.


- Detail na integrovaný Wi-Fi modul (klikněte pro zvětšení) -

Další snímek dokumentuje několik zajímavých čipů. Pokud bychom začali vlevo dole, k vidění je řadič paměťových karet Alcor Micro AU6375. Nad ním se úplně nahoře nachází programovatelný controller Xilinx Spartan-3E FPGA - XC3S500E. Napravo od něj je jeden z šesti paměťových modulů Elpida E5116AJBG-6E-E, přičemž ostatní jsou dobře dohledatelné na snímku horního pohledu celého zařízení. Pomyslný čtverec uzavírá Flash EPROM M27W401 výrobce ST Microelectronics. Pokud se podivujete nad znečištěním některých částí plošného spoje, to je způsobené nejspíše určitou formou lepidla, kterým výrobce zafixoval SIM modul.


- V detailu řadič paměťových karet Alcor Micro AU6375 vlevo dole a EPROM ST Microelectronics vpravo dole (klikněte pro zvětšení) -

Poslední zastávkou je část s tunery a čipem Broadcom BCM4501. Jde o plně integrované duální řešení pro satelitní přijímače. Ideálně se hodí pro novou generaci těchto zařízení v kombinaci PVR nebo integrovaných multifunkčních domácích center. Samozřejmě u něj musíme počítat s podporou normy DVB-S/S2. Mimo to jsou na desce také dvě PCI Express sběrnice představující volitelné pozice pro standardy DVB-S/C/T. Vpravo dole jsou zachyceny ještě určité napěťové převodníky.


- Detail na oblast tunerů (klikněte pro zvětšení) -

Následují kapitoly zaměřené na praktický provoz přijímače, kde sumarizujeme naše poznatky z praxe.