Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dozrál jako víno: Comag SL90 HD

5.5.2011, Jiří Piškula, recenze
HD satelitní přijímač v dnešním testu není na českém trhu žádným nováčkem – první exempláře se tu objevily už v první polovině loňského roku. To mu však rozhodně neubírá na atraktivitě. Naopak. Měl totiž dostatek času na to, aby se zbavil „dětských nemocí“.

Závěr


Satelitní přijímač Comag SL90 HD je produktem, který stojí za pozornost každého, kdo touží po spolehlivém a levném satelitním přijímači s podporou příjmu vysílání ve vysokém rozlišení a možností záznamu na externí paměťová média připojená do USB portu.

Přijímač si poradí s příjmem programů v normách DVB-S i DVB-S2 s kódováním obrazu MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Kvalita obrazu, zejména při využití HDMI rozhraní, je subjektivně na velmi dobré úrovni. Zvláště, přihlédneme-li k poměrně nízké ceně přístroje.



Jasným kladem je plně česká lokalizace a absence jakýchkoliv nedostatků v souvislosti se zobrazováním znaků české abecedy. Jak elektronický programový průvodce (EPG), tak teletext i DVB/TXT titulky se v češtině zobrazují korektně a češtinu najdete i v OSD menu.

Možnosti nastavení přijímače jsou standardní, lze bez problémů editovat nebo doplňovat satelitní pozice i konkrétní transpondéry se všemi důležitými parametry. U každého naladěného kanálu lze kromě jiného zobrazit i podrobné technické informace o jeho příjmu.

Grafika OSD menu je jednoduchá, ale plně srozumitelná a funkční. Elektronický programový průvodce by si zasloužil lepší grafické zpracování, ovšem svůj účel i tak splní. Možnost tvorby až 8 favoritních seznamů TV kanálů je pro běžné použití dostačující, pochvalu si zaslouží i třídění těchto seznamů podle různých parametrů, což u hodně levných přístrojů nebývá samozřejmostí.

Nahrávání na externí USB paměťová média je bezproblémové. Přijímač si poradí se souborovými systémy FAT i NTFS, což je v této cenové kategorii také spíše výjimkou. Nástroje pro správu disků nabízí nejen přehledný výpis informací o paměťovém médiu, ale umí ho i naformátovat a bezpečně odpojit. Úspěšně jsme vyzkoušeli fungování s 8GB flash pamětí i 250GB pevným diskem, který přístroj zvládl napájet po USB bez nutnosti použití externího napájecího zdroje. Škoda jen, že je USB port umístěn na zadním panelu. Praktičtější by bylo jeho ukrytí pod přední dvířka nebo někde zboku poblíž přední části přístroje.

Spotřeba přijímače * (230 V, 50 Hz)
Běžný provoz
9,5 W
Záznam na externí HDD
13 W
Úsporný režim
0,6 W

* Údaje jsou průměrné hodnoty odečtené v rámci několikahodinového provozu.

Ačkoliv má zařízení vcelku miniaturní rozměry, nijak extrémně se nepřehřívá. Provozní spotřeba je podobná jako u jiných srovnatelných přijímačů. I když výrobce uvádí ve specifikacích vyšší odběr v pohotovostním režimu (3 W), my jsme ani při dlouhodobém měření nezaznamenali hodnoty vyšší než 0,6 W. Pokud dojde k výpadku napájení v době, kdy je přijímač v pohotovostním režimu, po jeho obnovení se uvede do zapnutého stavu (tímto nedostatkem trpí drtivá většina satelitních set-top-boxů).

Jedinou větší nevýhodou je fakt, že přijímač je osazen pouze slotem pro CI modul, bez integrované čtečky dekódovacích karet. Modul není ani součástí balení přístroje. Tato nevýhoda však může být vnímána někým i jako klad. Máte totiž volnost v tom, zda si pořídíte modul novějšího standardu podmíněného přístupu Irdeto, nebo si vystačíte s modulem Cryptoworks. Podobné levné přijímače dodávané na náš trh mají obvykle již integrovanou jednu ze čteček a po zakoupení přístroje tak už není jiná možnost, než zůstat u systému podmíněného přístupu, který dostal do vínku na výrobní lince (pokud nemá kromě čtečky ještě jeden volný CI slot).

I když si k ceně zařízení připočtete částku, kterou je nutné investovat do pořízení dekódovacího modulu (asi 600–1200 Kč v závislosti na konkrétním typu a výrobci), bude výsledná suma, kterou zaplatíte za tento dobře fungující HD satelitní přijímač s funkcí PVR rozhodně konkurenceschopná.


Bezchybná čeština (OSD menu, EPG, teletext, DVB/TXT titulky)
Nutnost dokoupit CI modul pro příjem kódovaných kanálů
Dobře fungující záznam i timeshift
Během záznamu kódovaného kanálu není možné sledovat žádný jiný (ani FTA)
Podpora souborových systémů FAT i NTFS
USB port je pouze na zadním panelu
Bohaté možnosti nastavení, snadná obsluha
Ikona Odkaz na databázi
Dobře srozumitelná česká příručka
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2400 Kč s DPH
 

Za zapůjčení přijímače Comag SL90 HD děkujeme Digital trade.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme CS Linku.