Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dozrál jako víno: Comag SL90 HD

5.5.2011, Jiří Piškula, recenze
HD satelitní přijímač v dnešním testu není na českém trhu žádným nováčkem – první exempláře se tu objevily už v první polovině loňského roku. To mu však rozhodně neubírá na atraktivitě. Naopak. Měl totiž dostatek času na to, aby se zbavil „dětských nemocí“.
Jak už bývá zvykem u většiny PVR ready zařízení, i tento přijímač dokáže externí USB zařízení využít i k prohlížení obrázků a fotografií, případně k přehrávání hudby a dokonce i některých videí ve formátu MPEG-2 (což výrobce nikde nezmiňuje).

Prohlížení obrázků je omezeno na formát JPG, lze je přizpůsobit velikosti obrazovky (roztáhnout/zmenšit) nebo zobrazovat v nativním formátu. Ze zvukových souborů je podporován pouze formát MP3, soubory WMA ani WAV přijímač neidentifikuje. Každopádně přehrává bez potíží celou škálu možných vzorkovacích kmitočtů a datových toků jak pevných (CBR), tak proměnlivých (VBR).


Hra Tetris se objevuje u podobných přístrojů velmi často.

Další zajímavostí přijímače Comag SL90 HD jsou integrované hry, které se tu a tam objevují v podobných přístrojích. Mezi trojicí aplikací najdete dvě důvěrně známé – tou první je Tetris, který snad není potřeba nějak zvlášť představovat, a druhou pak rovněž hodně známé a u nás stále populární Sudoku.


Lepší je to možná s tužkou a na papíře, ale proč ne i takhle?

Ovládání Tetrisu pomocí dálkového ovladače není příliš pohodlné, ovšem dá se na něj zvyknout. Sudoku lze považovat za velmi zdařilý nápad, protože jeho ovládání není nijak problematické (pohyb šipkami po herním plánu a volba číslic z numerické klávesnice). Výborné je především to, že lze u každé hry také zobrazit správné řešení, takže si nemusíte lámat hlavu, kde konkrétně jste chybovali.


Netrpělivé hráče a začátečníky jistě potěší možnost zobrazit správné řešení Sudoku.

Třetí a poslední hrou je logická hra s kameny, nazývaná Othello, která velmi připomíná známé piškvorky. Pro případ, že v satelitním vysílání zrovna nebude nic zajímavého, mohou tyto hry dobře splnit svůj účel, i když je lze považovat u satelitního přijímače za okrajovou záležitost.


Hra Othello zůstala zahalena záhadou, ale připomíná ze všeho nejvíce piškvorky.

Ze zvědavosti jsme vyzkoušeli, zda si přijímač poradí i s nějakými video formáty. Když už dokáže přehrávat své vlastní záznamy transportního toku MPEG-2 a MPEG-4 AVC, teoreticky by si měl poradit minimálně s formátem MPEG-2 z externích médií.

Zvědavost se nám vyplatila, přijímač totiž opravdu přehrává soubory s příponou MPG i MPEG, a to dokonce i ve větším rozlišení, než jaké sám přijímá a nahrává, ovšem Full HD formát (1080P) od něj nečekejte. To by snad zvládnul u formátu MPEG-4 AVC, jenže všechny myslitelné přípony takových formátů ignoruje.

Kromě videí uvedených v tabulce, která standardně používáme při testování multimediálních přehrávačů, jsme úspěšně vyzkoušeli i řadu jiných, zejména v nižším rozlišení (576P, 480P).


MPEG-2


Rozlišení px
Datový tok kbps
Video Kodek
Audio Kodek
Lze přehrát
1920 x 1080
30 000
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1920 x 1080
10 000
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1440 x 1080
9 200
MPEG-2
MPEG-1
Ano
1280 x 720
6 000
MPEG-2
MPEG-1
Ano

V tomto ohledu přijímač velmi mile překvapil. Někteří jeho (dokonce i dražší) konkurenti totiž přehrávají výhradně své vlastní záznamy a jinak nic.


Pokud máte v počítači základní sadu kodeků pro přehrávání videa ve formátu MPEG-2, bez problémů si můžete přehrávat pořízené záznamy v některém z vhodných přehrávačů (Media Player Classic, VLC Media Player, Windows Media Player, apod.).


Přijímač jsme testovali s verzí firmwaru 03.1.0 z července 2010, který od té doby nebyl inovován.