Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dozrál jako víno: Comag SL90 HD

5.5.2011, Jiří Piškula, recenze
HD satelitní přijímač v dnešním testu není na českém trhu žádným nováčkem – první exempláře se tu objevily už v první polovině loňského roku. To mu však rozhodně neubírá na atraktivitě. Naopak. Měl totiž dostatek času na to, aby se zbavil „dětských nemocí“.
Přijímač dokáže nahrávat vysílání na externí paměťová zařízení podporující standard USB 2.0, se zařízeními pracujícími na platformách USB 1.0 a 1.1 si nerozumí. Minimální požadovaná velikost paměťového média je 3 GB, pokud se pokusíte spustit záznam se zařízením o menší kapacitě, objeví se na obrazovce varovné hlášení.


K tomu, abyste mohli spustit jakýkoliv záznam vysílání, potřebujete externí paměť minimálně o kapacitě 3 GB.

Výborné je, že si přijímač dokáže poradit při čtení i zápisu se souborovými formáty FAT i NTFS. Toto není běžné ani u mnohem dražších přístrojů, ty často podporují zápis jen v jednom z formátů a z druhého umí nanejvýš číst, nebo ani to ne. Potěšilo nás také to, že externí disk s kapacitou 80 GB nebylo kvůli záznamu vůbec nutné připojit k samostatnému napájení, přesto to však pro jistotu doporučujeme, neboť jakýkoliv výpadek během nahrávání je nežádoucí.


Přijímač dokáže číst a zapisovat na USB 2.0 média v souborových systémech FAT i NTFS.

Přijímač podporuje v souvislosti se správou externích disků několik užitečných funkcí. Dokáže disky naformátovat, bezpečně je odpojit od zařízení, i zobrazit přehledně jejich stav a vlastnosti. Na externí USB disk/paměť je možné rovněž provádět zálohování nastavení přístroje (včetně seznamu kanálů) nebo ho využít pro aktualizaci firmwaru.


Pohled na informační tabulku externího disku pro změnu v systému FAT32. Originální výraz „Volume“ přeložený jako Hlasitost je důkazem, že i sem se do překladu popisků v menu vloudily drobné chybičky, naštěstí jich není mnoho a jde jen o drobnosti.

Přístroj si poradí se záznamem kanálů vysílaných v klasickém (SD) i ve vysokém rozlišení (HD), včetně kódovaných kanálů (pokud je k němu dokoupen příslušný dekódovací modul a přístupová karta). Souběžný záznam dvou kanálů z jednoho transpondéru možný bohužel není a velmi omezené jsou možnosti záznamu a současného sledování jiného kanálu.


Při spuštění záznamu se na chvíli objeví v pravém horním rohu symbol REC. Pro pozdější zjištění, zda se ještě nahrává či nikoliv, je ideální použít tlačítko Info nebo to lze rozpoznat přímo na předním panelu přijímače (oranžově svítící LED vpravo od displeje).

Tato možnost existuje prakticky jen v případě, kdy nahráváte FTA stanici (nekódovanou). Potom je možné během záznamu přepnout na jiný kanál ze stejného transpondéru a ten sledovat. Je-li však spuštěn záznam kódovaného vysílání, přístroj neumožňuje ani sledování FTA kanálů stejného transpondéru (prakticky vyzkoušeno na kombinaci kanálů ČT24 a ČT1/ČT2/ČT4/Prima).


Sledování dalšího kanálu ze stejného transpondéru během nahrávání je možné pouze v případě záznamu FTA kanálu.

Omezení sledování jiných kanálů je naštěstí ihned patrné ze zobrazení seznamu kanálů. U kanálu, který je aktuálně nahráván, je zobrazen červený čtvereček a ze seznamu jsou vyřazeny všechny další kanály, které není možné souběžně se záznamem sledovat.


Pokud nahráváte kódovaný kanál (ať už SD nebo HD), není možné souběžně sledovat žádný jiný program, a to ani FTA ze stejného transpondéru.


Souběžné sledování jiných (i kódovaných) kanálů ze stejného transpondéru je možné pouze pří záznamu FTA kanálu.

Přístroj zaznamenává kompletní transportní tok, včetně všech zvukových doprovodů a titulků. Velikost jednoho souboru se záznamem lze omezit v nastavení, pokud se do něj nahrávka nevejde celá, je automaticky rozdělena na více souborů.


Přístroj podporuje také funkci časového posunu (time shift), kterou je však potřeba aktivovat v nastavení PVR.

Do nahrávek je možné během jejich přehrávání vkládat přímo v přijímači jednoduché záložky, soubory mají standardní příponu *.TS.


Do pořízených nahrávek lze jednoduše vkládat záložky, které usnadňují časový přesun v rámci záznamu.

Funkce časového posunu (time shift) funguje naprosto spolehlivě a jednoduše. Je-li aktivována v nastavení PVR a do zařízení je právě připojeno externí paměťové médium, běží neustále na pozadí. Jakmile pozastavíte ovladačem právě sledovaný pořad, přístroj si další živé vysílání zaznamenává a umožní vám ho shlédnout později (délka časového předstihu, který se má ukládat ještě před stiskem příslušného tlačítka, je rovněž nastavitelná v menu PVR).


Během záznamu je zároveň aktivní funkce časového posunu, je tedy možné sledování pořadu pozastavit, aniž by to mělo jakýkoliv vliv na probíhající nahrávání.

Všechny záznamy z přijímače lze bez potíží přehrávat i mimo přístroj, např. ve vašem počítači. Úspěšně jsme to vyzkoušeli s programem VLC Media Player.


Správce nahrávek zobrazuje přehledně základní údaje o pořízených záznamech, záznamy jsou vždy nekódované. Symbol kódovaného záznamu na obrázku vznikl tak, že byla v průběhu záznamu vyvolána nabídka OSD menu, čímž došlo k přerušení sledování pořadu, záznam je však úplný a nekódovaný (bez potíží jsme ho přehráli i v počítači).